Aparatul Birocratic in Timpul Primului Razboi Mondial in Peripetiile Bravului Soldat Svejk

Extras din referat Cum descarc?

Termenul de birocratie reprezinta ,,interpretarea si aplicarea legilor, dispozitiilor, regulamentelor etc. numai in litera lor, fara preocuparea de a le intelege spiritul." 
Romanul ,,Peripetiile bravului soldat Svejk", a lui Jaroslav Hasek, abordeaza aceasta tema a birocratiei intr-o modalitate originala, astfel autorul ajunge sa transforme scrierea intr-una apartinand picarescului. 
Birocratia este o modalitate de a organiza munca. Ea presupune existenta unei ierarhie in care oameni aflati la un nivel mai inalt pe scara ierarhica ii conduc pe subalternii lor; birocratia mai implica si o structurare a fortei de munca, fapt care a determinat o clara definire a meseriilor - contabili, cercetatori, directori etc. Trasaturile caracteristice ale birocratiei sunt reprezentate de regulile care descriu indatoririle, procedurile de operare standard si relatiile impersonale dintre membri. Termenul in discutie se refera in general la institutiile guvernului, insa orice fel de organizatie poate fi o birocratie: companii, justitie, biserica, armata, partide politice etc.
Exista o serie de consecinte ale birocratiei, astfel ca, inrucat controlul este exercitat dinspre varful piramidei ierarhice, aceia care se afla la baza arata un angajament scazut in fata muncii; totodata deoarece inteligenta poate fi folosita pentru a cotrola puterea, birocratii sus-pusi sovaie in a dezvalui informatii strainilor ori subalternilor; mentinerea aparatului birocratic are o mai mare prioritate decat indeplinirea scopurilor pentru care acesta a fost instituit pentru ca pozitiile de top confera putere si privilegii in cadrul sistemului; fiindca sefii exercita controlui prin faptul ca se insista asupra respectarii procedurilor de operare sandard, indeplinirea unei sarcini in conformitate cu aceste proceduri surclaseaza datoria de a o executa corect. 
Cartea lui Hasek este ,,o cronica fidela a primului razboi mondial" , razboi care este urmarit in aproape toate fazele sale . Valmasagul razboiului este adus de apropierea amenintatoare a mortii, experienta necunoscuta omului, intocmai precum nasterea; ,,felul in care e tratata se bazeaza (...) pe observatie" iar simpla prezenta a acestei idei intr-o opera ,,asigura cele mai puternice efecte" De la primele clipe ale dezlantuirii masacrului, ,,aparatul de stat birocratizat si corupt al Habsburgilor desfasoara o activitate febrila pentru a impiedica poporul sa se intrebe asuprasensului acestui razboi, pe care el nu l+a dorit si nu-l poate admite." Toate institutiile statului - armata (,,verva lui Hasek se indreapta impotriva armatei austriece, (in principal) ca instrument de umilire si asuprire a poporului" ), politie, justitie, presa, biserica, sistem sanitar, administratie - isi unesc fortele spre scopul diabolic de a teroriza, orbi si insela omul de rand. Astfel ca tinta reala a romanului o constituie acel aparat birocratic destinat sa organizeze eforturile umane an numele unui scop inalt, reprezentat institutiile anterior mentionate. Imensul labirint birocratic este pus in functiune pentru a face societaea moderna egala, dreapta si mai eficienta, insa acesta ,,inghite" de-a dreptul pe cei care trebuie sa intre in contact cu birocratia, ingropandu-i in sinea sa. Importanta acestui aparat este intens laudata in cuvinte frumoase (,,Aparatul anchetatorilor militari era grandios. Un astfel de aparat judecatoresc precede in orice stat totala decadere politica, economica si morala." ) insa presupusul lui scop nu da rezultate vizibile (in ceea ce priveste orice urma de umanitate) pentru aceia pe care ar trebui de fapt sa-i serveasca.
Natura Central - Europeana a birocratiei puternice si atotcuprinzatoare este vizibila in sentintele judecatoresti date pe baza unei simple suspiciuni (Svejk este arestat pentru ca se facuse vinovat de presupuse ,,crime penale, printre care un rol important il avea inalta tradare" ), in agentii prezenti in fiecare carciuma, in inchisori si spitalele de nebuni menite sa aiba grija de cei captivi acolo si in autoritatea care dicteaza trimiterea oamenilor in razboi.
Aceasta birocratie atinge toate aspectele vietii, pregatita fiind sa atentioneze oricand cetateanul lipsit de putere si sa-l consemneze rubricaturii unei legi - lege si ea determinata de masinaria incomprehensibila in slujba careia se afla. Astfel indivizii sunt de-a dreptul neputinciosi in a schimba sau a contesta sistemul (de aici ne putem da seama ca, desi diferiti in majoritatea privintelor, Hasek se apropie de Kafka prin lumea, universul operelor sale: ,,Precum Svejk, si Joseph K, al domnului Kafka, praghezul chemat mereu la judecata, pe care n-o intelege, traieste incoltit de implacabilele si indiferentele apeluri ale mortii. Exista multe asemanari intre soldatul Svejk si pasnicul domn K - reluam bunaoara repetata chemare la judecata!" ).
Ceea ce Hasek ridiculizeaza sta in insasi institutia moderna complexa care provoaca ura populatiei impotriva statului, a carui preocupare majora era aceea de a sadi in cetatenii sai un (altfel de) simt colectiv de identificare si colaborare cu noul guvern. Pentru a exemplifica cel mai bine aceasta preocupare trebuie mentionat ca, in muribundul imperiu Austro-Ungar, in cadrul caruia birocratia si formalismul atinsesera cote maxime, activitatea politiei, spre exemplu, consta din completarea unor formulare de evaluare a gradului de atasament al populatiei fata de monarhie. In loc sa alerge dupa hoti, seful de post trebuia sa alerge dupa hartoage: ,,Fiecare zi aducea noi instructiuni, circulari, chestionare si dispozitii. Inindat de aceasta puzderie de inovatii ale Ministrului de Interne, seful de post Flanderka avea o gramada de restante si completa chestionarele stereotip, raportand ca la el totul e in ordine, si ca lealitatea in randul populatiei locale este de gradul I


Fisiere in arhiva (1):

  • Aparatul Birocratic in Timpul Primului Razboi Mondial in Peripetiile Bravului Soldat Svejk.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!