Anul 1989

Extras din referat Cum descarc?

Anul 1989 a fost presimtit, poate, inca din deceniile 6 si 7 cand, asa cum am vazut, popoarele aflate in sfera de dominatie sovietica au manifestat impotrivire fata de regimurile comuniste impuse de Uniunea Sovietica. Premizele concrete au fost puse insa odata cu activitatea de reforme - "perestroika" - promovata in 1984 de conducatorul sovietic Mihail Gorbaciov. "Perestroika" urmarea reformarea sistemului comunist de guvernare, aducerea unor schimbari de structura vechiului sistem din timpul lui Stalin.
Fireste, Gorbaciov n-ar putea fi acuzat de gandul lichidarii comunismului in Uniunea Sovietica. Era un fel de "despotism luminat" de pe vremuri, care, fara sa atinga bazele absolutismului, cauta ca prin reforme sa imbunatateasca sistemul si sa aduca societatea spre epoca moderna. Gorbaciov socotea ca acel comunism totalitar de tip stalinist era depasit de epoca istorica de sfarsit a secolului XX si ca, mentinut in aceste forme conservatoare, putea compromite definitiv ideea de comunism. Autorul "perestroika" urmarea, asadar, imaginea unui neocomunism "cu fata umana". Pentru asemenea intentii dar si realizari, Gorbaciov a si fost rasplatit prin acordarea premiului Nobel pentru pace.


Fisiere in arhiva (1):

  • Anul 1989.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!