Anul 1000

Extras din referat Cum descarc?

Un popor terorizat de iminenta morti si de sfarsitul lumii , la sfarsitul secolului XV apare pentru prima oara o descriere cunoscuta a spaimelor Anului 1000. Ea constitue nucleul tenebrelor medievale, o antiteza a Renasterii ea ofera spectacolul mortii si al unei prosternari stupide.O mare parte din forta acestei reprezentari isi are originea in obstacolele care interziceau o viziune clara asupra acestui moment din istoria europeana.Intradevar anul care a fost al miilea de la intruparea lui Cristos, dupa calculele inexacte a le lui Dionisie din Micabia daca inchipue o existenta, atat de lipsita de rigoare e reteaua marturiilor pe care se inteneiaza cunoasterea lui istorica.Anul 1000 trebue privit din punct de vedere cronologic cuprinzand cam anii 980 si 1040. 
Europa iesea atunci dintr-o extrem de profunda depresie. Incursiunile micilor bande de jefuitori navalind din nord, est sau sud reprimasera primele elanuri de progres care inmugurisera timid in perioada carolingiana, provocand o retragere la salbaticie si pagubind mai ales edificiilor culturale pe care imparatii secolului XI se inversunasera sa le construiasca.Ne gasim in insasi inima Evului Mediu, intr-o lume rustica aflata in pragul foametei, pustiit de razboaiele private purtate de nobili de la castel la castel. Totul impinge la disperare.Potrivit lui Michelet (1833) ,,faptul ca lumea trebuia sa se sfarsesca odata cu anul 1000 de la Intrupare era o credinta universal raspandita in Evul Mediu" pornind de la aceasta premisa ne aflam in fata unui tablou bazat pe contraste de o parte extrema duritatea Evului Mediu pe de alta parte visela si nalucirile unui crestinism straniu.   
Din epoca feudala nu ne-a ramas decat o singura cronica care vorbeste despre Anul 1000 ca despre un an tragic, cronica lui Sigebert de Gembloux.S-au vazut in vremea, acea citim in textul lui multe minuni, un ingrozitor cutremur, o cometa, el ne vorbeste chiar de aparitia pe cer al unui sarpe toate prezicand iminenta sfarsitului. Autorul acestui text descoperise in Annalele Leodienses mentiunea seismului dar restul de unde o stia, scria mult mai tarziu pe la inceputul secolului XVI nu vazuse nimic cu ochii lui.Un fapt ramame


Fisiere in arhiva (1):

 • Anul 1000.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

.Dominique Barthelemy ,, Anul 1000 si pacea lui Dumnezeu" Ed.Polirom Bucuresti 2002 
2.Georges Duby ,,Anul 1000" Ed.Polirom Iasi 1996


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!