Ansamblul Arhitectural De La Targu Jiu

Extras din referat Cum descarc?

In nevoia sa de comunicare, omul a creat semne, forme, volume, pentru a-si materializa mesajul in timp si spatiu. Dintre acestea cele mai spectaculoase sunt cele ce tind sa se inscrie in armonia cosmosului, cele ale dragostei catre Creator, realizate unele cu atata har, dar si cu eforturi supraomenesti. Rareori insa, creatia omului ajunge sa-i depaseasca starea si sa se ridice de la nivelul teluric, la cel al cerului, al astralului, prin valoarea perena a formelor concepute, ca si prin forta mesajului pe care il detine. Un astfel de prag spiritual l-a atins sculptorul Constantin Brancusi, parintele sculpturii moderne si prin conceptia ansamblului monumental de la Targu-Jiu ridicat in memoria eroilor gorjeni cazuti pentru intregirea Romaniei. Poate nu intamplator tema acestui ansamblu este una din cele mai vechi si persistente pe pamant romanesc, adica cea a cultului mortilor, in cazul de fata, al eroilor ce s-au jertfit pentru tara, ansamblu pe care Brancusi l-a numit Calea sufletelor eroilor. In conceptia traditionala autohtona, in cultul mortilor, adica in ruga pentru sufletul nemuritor al celor plecati dintre vii, indeosebi al celor tineri, nenuntiti, nevinovati, care prin moartea lor violenta s-au jertfit pentru obste, pentru pamantul stramosesc, se mijloceste acea trecere purificatoare, acea putere creatoare, acea speranta pentru bucuria vietii viitoare. Aceasta conceptie cu obarsia in cea zamolxiana a dacilor, cu marturii ce ii atesta continuitatea prin cea a Mioritei, apoi in Evul Mediu, prin legende ca cea a Mesterului Manole, se mai intalneste si azi, insa e perpetuata in toata autenticitatea ei, mai cu seama, de batranii pastori.
De aceea, Constantin Brancusi, ca adevarat initiat, potrivit conceptiei sale cosmogonice a creat semnul pamantesc (in forma abstracta-geometrica) ce corespunde celui din cer, dupa Lucian Blaga. Dar nu numai atat, pe Constantin Brancusi l-a condus si conceptia sa ancestrala, adica cea spre matricele primordiale ale arhitecturii, cand a oferit tarii sale cel mai frumos dar: ansamblul arhitectural urbanistic de la Targu-Jiu. Acest ansamblu este un unicat, de valoare mondiala, care isi revendica caracterul obiectivelor ce-i alcatuiesc axul compozitional vest-est (dintre Jiu si Targul Fanului) definit de 4 tipuri de monumente de arhitectura patrimoniala de conceptie primordiala, precum: Menhirul - stapul, coloana - din toata lumea (Coloana fara Sfarsit), Dolmenul - poarta, masa - Stonehenge, Carnac, Naxos, Mycene, Nara, Macin (Poarta Sarutului), Aliniamentul de Menhire - siruri convergente - Carnac, Jelling, Dirlot, Athena, Sarmisegetuza, Racos, Barbosi, Batca Doamnei (Aleea Scaunelor) si Cromlechul - incinta circulara - Stonehenge, Delphi, Roma, Sarmisegetuza, Racos, Schela, Dolineanu (Masa Tacerii). In viziunea sa complexa Brancusi foloseste aceste matrice primordiale ca repere fundamentale, de marcare, a periplului sufletelor eroilor pe aceasta cale, luminata generos de Soare, mai ales in ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Ansamblul Arhitectural De La Targu Jiu
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!