Andrei Otetea - Istoria istoriografiei romanesti

Extras din referat Cum descarc?

judetul Sibiu. A desfasurat o activitate stiintifica si didactica de inalta valoare , care l-au asezat printre marile personalitati ale istoriografie si invatamantului universitar din Romania .
Dupa terminarea scolii elementare din satul natal , Andrei Otetea s-a inscris la Liceul de Stat din Sibiu , unde in curand se va naste in el sentimentul de combatant pentru drepturile poporului sau oprimat de regimul dublei monarhii.Lovit in sentimentele sale de roman de afirmatiile denigratoare ale profesorului sau de istorie Thuryo Ferenc , el s-a asociat unui grup de 26 de elevi , care a editat o revista litografiata Izvorul , cu scopul cultivarii limbii si literaturii romane , limba socotita de profesorul sau ca slava.
Descoperirea revistei de catre Thurzo a dus la exmatricularea elevului, Andrei Otetea ,care va studia in continuare la Liceul din Brasov.
La terminarea studiilor , Andrei Otetea a facut parte din primul grup de tineri transilvaneni , trimisi, imediat dupa Unirea din 1918, la studii universitare in Franta.
Cursurile urmate la Sorbona si Scoala de stiite politice i-au permis sa cunoasca o serie de personalitati ale vietii culturale din Paris:Andre Siegfried , Hneri Hauvette , care i-au desteptat interesul pentru Renasterea italiana , Charles Diehl si Henri Hauser care il vor indrepta spre cunoasterea , conceptiei materialismului dialectic si istoric , din care va face fundamentul teoretic al intregii sale opere.
Intors in tara , dupa sustinerea doctoratului in litere la Paris , a ocupat succesiv posturile de conferentiar,(1927-1932), docent(1932-1934) si profesor la Universitatea din Iasi , de unde a trecut apoi la cea din Bucuresti , ocupand postul de sef de catedrei de istorie universala (1948-1964).Director al Institutului de Istorie Nicolae Iorga (1947-1948 si 1956-1970).Andrei Otetea si-a vazut recunoscuta valoarea stiintifica a operei sale prin alegerea ca membru titular activ al Academiei Romane (din 1955) si ca viceprese-dinte al Academiei Lumii Latine .
Opera istorica a lui Andrei Otetea se distinge printr-o varietate de preocupari , care merge de la editia de text si pricipiile de metoda pana la sinteza si cercetare monografica.In cuprinsul acestei opere se pot distinge cateva directii fundamentale de cercetare care au grupat contributiile majore ale istoricului:Renasterea si Reforma, Pro-blema Orientala , Revolutia din 1821 si trecerea de la feudalism la capitalism in tarile romane.
Primul domeniu istoriografic ilustrat de activitatea lui Andrei Otetea a fost cel al Renasterii.Intalnirea dintre istoricul roman si aceasta parte a istoriei s-a realizat prin intermediul unuia din cei mai ilustrii reprezentanti ai vietii politice italiene in primele decenii ale secolului al -XVI-lea , Francesco Guicciardini , in activitatea politica si intelectuala a caruia s-a manifestat puternic unele din tendintele dominante ale epocii .
Andrei Otetea si-a facut initierea in in istoria Renasterii cu o teza de doctorat in litere asupra istoricului florentin Francesco Guicciardini , sustinuta la Sorbona in 1926.Opera de eruditie sigura ti de larga innoire documentara a domeniului prin cercetari in arhivele din Florenta, monografia consacrata lui Guicciardini -Francois Guichardin .Sa vie publique et sa pensee politique , Paris 1926 a fost baza din care avea sa se dezvolte treptat viziunea istoricului despre Renastere.
Largirea unghiului de vedere adoptat de istoricul roman in investigatia sa asupra lui Guicciardini prevesteste intelegerea larga a fenomenului Renasterii an studiile sale ulterioare;mai mult decat atat , cercetarea consacrata marelui om politic si istoric florentin revela trasaturile fundamentale ale demersului intelectual al lui Andrei Otetea.
Doua au fost principiile calauzitoare ale lucrarii:integrarea omului si a gandirii sale istorico-politice in marile realitati ale vremii , in cadrul carora si-a desfasurat activitatea politica si intelegerea interdependentei dintre actiunea si gandirea sa politica, , tema inscrisa titlul insusi al lucrarii :Telul stdiului nostru e sa urmarim evolutia, dezvoltarile si transformarile gandirii lui Guicciardini in cadrul imprejurarilor care au determinat-o...Desi ne-am limitat la cadrele riguros definite ale unei monografii , am fost siliti sa facem frecvente incursiuni in domeniul istoriei generale .Actiunea lui Guicciardini a fost strans legata de cele mai de seama evenimente sle vremii sale.Chiar si speculatiile sale abstracte nu pot fi explicate decat in legatura cu rasturnarile care dupa expeditia lui Carol al VIII-lea , s-au petrecut in istoria Florentei .


Fisiere in arhiva (1):

  • Andrei Otetea - Istoria istoriografiei romanesti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!