Analiza Politica a Grupului de la Visigrad

Extras din referat Cum descarc?

Dupa 1989, zona Europei Centrale a cunoscut o reconfigurare radicala a raporturilor de putere. Mai precis, vidul creat de prabusirea colosului sovietic a creat premisele unei exprimari mult mai libere de constrangeri externe a tarilor din regiune. Totusi, influentele externe au persistat, dar sub forme indirecte, cel mai pregnant, sub forma standardelor de aderare la Uniunea Europeana si NATO. In acest context, tarile din zona au descoperit ca prin cooperare regionala pot sa realizeze mult mai mult decat prin simplele demersuri nationale. In incercarea de a parcurge cat mai repede fazele premergatore aderarii la Uniunea Europeana, tarile Europei Centrale, in special Polonia, Cehoslovacia si Ungaria, au incercat sa reproduca la nivelul regional modelul cooperarii din cadrul Uniunii. Fiecare tara vedea in acest tip de cooperare o modalitate de a-si atinge mai repede obiectivul national.
Grupul de la Visegrad, sau V4, este o organizatie de cooperare formata, initial, din 3 state central-europene: Cehoslovacia, Polonia si Ungaria. La 15 februarie 1991, in cetatea medievala Visegrad din Ungaria, Vaclav Havel - presedintele Cehoslovaciei, Lech Walesa - presedintele Poloniei si Jozsef Antall - primul ministru al Ungariei au semnat o declaratie comuna prin care isi asigurau sprijin reciproc in vederea integrarii politice si economice in Uniunea Europeana si au cazut de acord asupra unei cooperari mai stranse care sa rezolve o parte din problemele lor, in special cu referire la minoritatea maghiara din Slovacia, si schimburile comerciale. 
Din punct de vedere istoric, aceasta alianta este o reinnoire a unui acord din 1335 intre regii Ioan al Boemiei, Cazimir al III-lea al Poloniei si Carol Robert de Anjou al Regatului Ungar. Dupa demolarea Zidului berlinez, ce a marcat totodata prabusirea Uniunii Sovietice, aceste 3 tari central-europene au hotarat sa-si extinda cooperarea cu scopul de a accelera reformele politice si tranzitia catre o economie de piata. De asemenea, prin acelasi document au fost puse bazele unei stranse cooperari regionale intre statele semnatare. Statele au cazut de acord asupra a cinci obiective care trebuiau incluse in declaratia oficiala: 1. Reinstaurarea totala a independentei statului, a democratiei si libertatii; 2. Eliminarea tuturor aspectelor sociale, economice si spirituale specifice sistemului totalitar; 3. Instituirea unei democratii parlamentare, a unui stat modern, bazat pe respectarea legii, a drepturilor si libertatilor omului; 4. Crearea unei economii de piata libere; 5. Implicarea totala in sistemul politic si economic european, cat si in sistemul de securitate si cel legislativ. 
In conditiile create de destramarea URSS si a Iugoslaviei, liderii celor 3 state au decis sa coopereze si in domeniul securitatii. Concomitent, au pledat in favoarea unor solutii care respectau drepturile omului si a minoritatilor si autodeterminarea.
Toate aceste actiuni au creat premisele formarii unei zone de liber schimb intre cele trei tari membre. Totusi, divizarea Cehoslovaciei, la sfarsitul anului 1992, a incetinit procesul de integrare preconizat. Situatia dus la izolarea Slovaciei, din cauza guvernului nationalist condus de Vladimir Meciar, si separarea Cehiei, Poloniei si Ungariei de restul tarilor din regiune, mai ales dupa semnarea acordurilor de asociere la Comunitatea Europeana si aderarea la Consiliul de Cooperare Nord-Atlantic. In 1 ianuarie 1993, are loc separarea Cehoslovaciei, asa-numitul divort de catifea, ce s-a produs fara lupte interne, fara agresiuni nationaliste, Grupul de la Visegrad ajungind la o formula de patru state membre, cunoscut si ca Grupul V4. 
In anii '90 aceasta organizatie de cooperare a devenit o marca puternica si credibila in zona, dovedindu-se un instrument de consolidare a schimbarilor democratice si al intensificarii pregatirii de aderare la UE. Teama de un posibil vid de securitate in Europa Centrala, care ar fi facut posibila revenirea Rusiei in zona, a determinat tarile Grupului de la Visegrad sa demareze procedurile de aderare la NATO. Cehia, Polonia si Ungaria au reusit sa devina membre NATO in 1999. In 2004, la cinci ani dupa aderarea la NATO, statele din Europa Centrala au devenit membre UE, deschizand un nou capitol din istoria Grupului Visegrad.
Astfel, dupa aderarea Grupului V4 la UE, Rusia se afla in fata a 2.257 km de frontiera comuna cu UE. Transformarile actuale ale securitatii europene se impun a fi analizate din perspectiva sociologiei actorilor, iar proiectul V4 reprezinta un camp de securitate europeana dominat de o logica a actiunii particulare. Din perspectiva eurasianistilor, aceasta configuratie geostrategica se inscrie perfect in logica geopoliticii ,,cordonului sanitar" (,,geopolitica statelor-tampon"): ,,Europa de Est a fost in permanenta o zona a litigiilor dintre Europa si Rusia, un exemplu fiind acela din secolul al XX-lea cand Marea Britanie a folosit aceasta regiune, in mod deliberat, ca un cordon sanitar conceput pentru a preveni o posibila alianta intre Rusia si Germania, alianta ce ar pune capat dominatiei anglo-saxone asupra lumii". De data aceasta, ,,Noua Europa" (New Europe) - tarile est-europene cu orientare euro-atlantica - aplica aceeasi politica punand accent pe proiecte energetice. In opinia analistilor rusi, in spatele acestui cordon sanitar se afla SUA, care doresc sa le insufle popoarelor est-europene ideea despre necesitatea independentei si eliberarii de sub influenta germana si rusa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Politica a Grupului de la Visigrad.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!