Alexandru Ioan Cuza

Extras din referat Cum descarc?

Alexandru Ioan Cuza provenea dintr-o veche familie moldoveana din partile Falciului, tinutul de dealuri si de vii si faneti care se intindea spre sud-est de tinutul IASILOR. Tatal lui Alexandru Cuza, Ioan a ocupat diferite dregatorii: spatar, ispravnic, de Covurlui si de Falciu in afara de mosia de bastina, Barbosii din tinutul Falciului, mai avea mosia Bujorul, o parte din mosia de Deleni si o casa in Galati. Mama lui Alexandru Cuza, Sultana, sotia lui Ioan era nascuta Cozadini dintr-o familie de origine greco-iltaliana, din Constantinopol dar romananizata. Sultana stia limba greaca; de la ea a invatat-o si Cuza copil fiind.
Al. Ioan Cuza s-a nascut la 20 martie 1820 la Barlad. A invatat pana in 1831 la pensionul francez al lui Victor Cuenin, la Iasi unde a avut colegi pe cativa din viitori sai colaboratori: Mihail (Mihalache) Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, Eugen Alcaz, pe verii sai primari Nicolae, Ioan si Panaite Docan precum si pe viitorul mare artist Matei Millo. E trimis apoi la Paris unde isi aia bacalaureat in litere, diploma iscalita de Francoise Guizot ministrul instructiunii publice, fiind din 8 decembrie 1835. Il atragea medicina, dar spectacolul salii de disectie l-a facut sa renunte si sa se inscrie la drept. N-a ispravit insa facultatea; a devenit in schimb membru al Societatii economistilor din Paris.
Reintors in tara, intra in armata cu gradul de cadet adica aspirant la ofiter la 15 septembrie 1837. Si-a dat demisia din armata in 1840 la 8 februarie. In 1842 luna februarie este numit prezident al Judecatoriei tinutului Covurlui unde ramane pana in 1845. Al. I. Cuza s-a casatorit la 30 aprilie 1844 cu Elena Rosetti-Solescu, fiica postelnicului Iordache si a Ecaterinei nascuta Sturdza.
La 1848, Al. I. Cuza a fost in primele randuri. A luat cuvantul la adunarea de la hotelul Petersburgdin Iasi la 27 martie, cerand infaptuirea de reforme. Este arestat cu alti fruntasi ai miscarii, inchisi in cazarma si brutalizati - in aceasta imprejurare capata viitorul domn o rana la picior de care va suferi multa vreme - 13 dintre ei, inclusiv Cuza fiind trimis la Galati de unde urmau sa ajunga in Turcia. Suiti intr-o barca, aceasta in loc sa ajunga la Macin, se indreapta insa spre Braila ca urmare a faptului ca marinarii greci, supusi englezii au fost cumparati prin intermediul consului englez local. Din Braila, cu pasapoarte austriece exilatii au trecut in Transilvania. Cuza participa astfel la marea intrunire de la Blaj din 3-5 mai 1848 unde a vazut multimea taranilor veniti din toate partile Transilvaniei si a auzit cuvantul lui Simion Barnutiu si Avram Iancu. De aici a plecat in Bucovina unde a facut parte impruna cu Costache Negri si altii din Comitetul revolutionar moldovean din iunie 1848. Din Bucovina - intre timp izbucnea holera - Cuza pleaca la Viena, de aici la Paris apoi la Constantinopol de unde a pornit spre tara insotind pe noul domn al Moldovei, Grigore Ghica, om cu vederi mult mai liberale decat predecesorul sau, Mihail Sturza si pe ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Alexandru Ioan Cuza - Varianta 10
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!