Alexandru Cel Mare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Alexandru cel Mare a fost, fara indoiala, un geniu, insa a fost si norocos, deoarece a mostenit de la tatal sau, Filip al II-lea al Macedoniei, tronul si o pozitie care ii conferee o mare putere. Filip crease o armata puternica de cavalerie grea si sulitasi, ceea ce facea ca Macedonia sa fie puterea suprema in Grecia. Dupa victoria pcare a obtinut-o la Chaeronea (338 i. Hr.), asupra locuitorilor Atenei si ai Tebei, majoritatea oraselor importante ale Greciei au fost ocupate de Macedonia, siu au devenit astfel bazae de pregatire in planurile regelui de a invada Persia (Iranul de azi). Cateva detasamente se aflau deja pe drum cand Filip a fost asasinat in anul 336 i. Hr. Sperand ca moartea regelui va slabi Macedonia, locuitorii oraselor mari s-au revoltat imediat. Insa, urmasul lui Filip, Alexandru, In varsta de 20 ani, i0-a zdrobit cu cruzime. La opozitia incapatanata a locuitorilor Tebei, orasul a fost distrus pana la temelii, iar cetatenii sai au fost inrobiti. In 334 i. Hr Alexandru s. a indreptat catre Asia Mica (Turcia de azi), cu o armata puternica, de 35000 de soldati.

Invazia a fost periculoasa Imperiul Persan era vast, iar armata sa era mult mai mare decat cea a lui Alexandru.

Imperiul era mai slabdecat o sugera suprafata sa, facand mari eforturi de a se mentine unit. Mai mult decat atat, calitatile superioare de luptatori ale grecilor erau recunoscute de persi, care doreau intotdeauna sa-I angajeze ca mercenari. Prin invadarea Persiei, Alexandru punea in aplicare un proiect mai vechi al grecilor. Viteza cu care se miscau era esentiala, deoarece suortara cheltuielilor pentru intreaga armata macedoneana era o adevarata povara. Filip murise, lasand in urma datorii si, in ciuda imprumuturilor recente, Alexandru n-a putut mentine flota greaca in stare de functionare. Era nevoie disperata de victorie si prada de razboi. Alexandru a obtinut prima victorie asupra unei forte persane, la Granicus. Orasele grecesti din Asia Mica, subjugate pana la acea data de Persia, l-au intampinat. Continuandu-si marsul, Alexandru a ajuns la Gordium, unde i s-a aratat un nod foarte complicat. Se credea ca cel care va desface nodul gordian va deveni stapanul Asiei. Exista variante despre ce a facut Alexandru in continuare, insa, potrivit celei mai populare legende si-a scos pur si simplu sabia si a taiat nodul. Strategia initiala a lui Alexandru a fost sa se indrepte spre sud, sa ocupe orasele cu un comert infloritor din Fenicia si sa distruga flota inamica. Armata sa a fost blocata de o armata persana mult mai mare, conduse de imparatul Darius, insa persanii au fost atrasi intro capcana si in final coplesiti de atacul cavaleriei. Darius insusi a fugit, lasandu-si familia in mainile lui Alexandru.

Ca de obicei Alexandru a condus atacul.

Indreptandu-se spre sud, Alexandru a fost silit sa asedieze faimosul oras de la malul marii, Tyr, timp de sapte luni. Dupa aceasta, avansarea a devenit mai ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alexandru Cel Mare - Varianta 4
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
899 cuvinte
Nr caractere:
4 706 caractere
Marime:
69.92KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
tron, macedonia
Predat:
la liceu
Sus!