Previzualizare referat:

Extras din referat:

Potrivit legendei, s-a nascut pe insula Cipru. Desi, zeita a frumusetii, este casatorita cu zeul schiop, hidosul, Hefaistos, fiind si fierarul zeilor. In privinta nasterii ei exista doua variante, prima ar fi ca este fiica lui Iupiter si a Dionei, cealalta spune ca s-a nascut din spuma marii. Cu toate ca este casatorita cu Hefaistos (Hephaestus), a fost iubita de Marte (zeul razboiului); de Bachus (zeul vinului); Mercurian (zeul negotului) si Neptun (zeul marilor si oceanelor); dintre zei, iar dintre muritori de Anchises si Adonis.

A avut mai multi copii: cu zeul Bachus pe Eros, cu Marte pe Anteros si pe Harmonia, cu muritorul Anchises pe Aeneas (personajul principal din epopeea virgiliana Eneida), etc.

In legatura cu farmecul si puterea ei circulau numeroase legende: un episod cunoscut este acela al infidelitatii ei fata de Hephaestus care, descoperind legatura ei cu Marte, a chemat toti zeii Olimpului drept martori, surprinzandu-i impreuna pe cei doi. Un alt episod, celebru de data aceasta, este judecata lui Paris: Iupiter a poruncit ca marul de aur aruncat de Eris (zeita vrajbei), si revendicat in egala masura de Iunona, Minerva si Venus, sa fie acordat de un muritor, Paris, aceleia pe care o va socoti el mai frumoasa. Cele trei zeite s-au infatisat inaintea lui Paris pe muntele Ida si au inceput sa-si laude farmecele, promitandu-i fiecare cate un dar. Cucerit de frumusetea lui VENUS si de darul fagaduit de ea - acela de a o lua de sotie pe cea mai frumoasa muritoare, pe Helena - Paris i-a dat ei marul.

Alegerea ei si rapirea Helenei au constituit originea razboiului troian. In cursul acestui razboi, in care rivalele ei, Iunona si Minerva, au sprijinit tabara adversa; VENUS, ajutandu-i in mod constant pe troieni, in special pe Paris si pe Aeneas. Ea a fost ranita in lupta de catre grecul Diomede. Daca nu a putut impiedica moartea lui Paris si distrugerea Troiei, in schimb, salvarea lui Aeneas se datoreste lui VENUS, care l-a ajutat sa ajunga pe tarmurile Italiei. Era socotita sub acest nume, de VENUS, drept divinitatea protectoare a Romei. Avea sanctuare celebre la Paphos, Cnidus, Delos, Sicyon, etc.

Cultul ei era celebrat in intreaga lume helenica, cu precadere in insulele Cyprus si Cythera.

Nasterea Afroditei din spuma marii, pictura de William Adolphe Bouguereau din 1879, numita: Nasterea lui venus. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Afrodita
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
425 cuvinte
Nr caractere:
1 985 caractere
Marime:
40.41KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
afrodita, zeita iubirii
Predat:
la liceu
Sus!