Actul final de la Helsinki ( 1975 ) și transformarea Europei

Extras din referat Cum descarc?

In cadrul Conferintei pentru SEcuritate si cooperare in Europa, s-a semnat la Helsinki, la 1 August 1975 actul final, statele semnatare au avut in vedere reglementarea problemelor privind securitatea in Europa . obiectivul lor a fost acela de a ameliora relatiile mutuale si de a oferii conditii pentru mentinerea pacii, si de a evita o eventuala amenintare a securitatii .Scopul comun al acestora a fost acela de a realiza obiective pentru Securitate si cooperare ca mai tarziu se duca la dezvoltarea unor relatii mai bune si mai stranse intre ele, in toate domeniile .
Pentru acestea a fost necesar ca fiecare dintre ele sa-si aduca contributia la intarirea pacii si securitatii mondiale, la promovarea drepturilor fundamentale, la imbunatatirea procesului economic si social .
Acestea au adoptat cele ce urmeaza:
A. DECLARATIA PRIVIND PRINCIPIILE CARE GUVERNEAZA RELATIILE RECIPROCE DINTRE STATELE PARTICIPANTE
Toate statele semnatare isi iau angajamentul de a mentine pacea, securitatea si dreptatea.De asemenea, acestea se angajeaza sa sustina dezvoltarea continua a relatiilor de prietenie si colaborare, ce se bazeaza pe interesele si aspiratiile comune . toate acestea constituie pentru fiecare stat, o raspundere prezenta si viitoare, intarite de experientele trecutului. 
Aceste masuri trebuie luate din perspectiva apartenentei lor la Natiunile unite si in conformitate cu scopurile si principiile natiunilor unite privind eficienta consolidarii pacii, securitatii si justitie internationale si promovarea reglementarii problemelor internationale .
Statele exprima adeziunea comuna la principiile promovate in Carta Natiunilor Unite, precum si vointa comuna de a actiona in aplicarea acestora .Totodata, acestia isi declara acordul privind implicarea in relatiile cu celelalte state participante, indiferent de sistemul lor politic, economic sau social, precum si de marimea lor, situatia lor geografica sau nivelul lor de dezvoltare economica.
I. Egalitatea suverana, respectarea drepturilor interne a suveranitatii
Statele participante sunt de acord sa respecte egalitatea suverana si individualitatea celuilalt precum si drepturile inerente ale suveranitatii, dreptul fiecarui stat la egalitate juridica, la integritatea teritoriala, 
la libertate si independenta politica. In cadrul acestor relatii drepturile si obligatiile statelor trebuie sa fie egale . ele vor respecta fiecare dreptul celuilalt de a definii si conduce in mod liber relatiile sale cu alte state in conformitate cu dreptul international si in spiritul prezentei Declaratii. De asemenea, frontierele acestora pot fi modificate doar in conformitate cu dreptul international, utilizand-use mijloace pasnice.
II. Nerecurgerea la forta sau la amenintarea cu forta
In cadrul relatiilor internationale, statele participante nu vor recurge la folosirea fortei sau la amenintarea cu forta, fie impotriva integritatii teritoriale sau independenta politice a oricarui stat, fie in orice alt mod incompatibil cu scopurile Natiunilor Unite si cu prezenta Declaratie. In consecinta, statele participante se vor abtine de la orice act care constituie o amenintare cu forta sau folosire directa sau indirecta a fortei impotriva altui stat participant .
III. Inviolabilitatea frontierelor
Frontierele fiecarui stat participant precum si cele ale tuturor statelor din Europa sunt considerate inviolabile, Si in consecinta ele se vor Abtine de la orice atentat asupra acestora . de asemenea ele se vor abtine de la orice cerere sau de la orice act de acaparare si uzurpare a intregului sau a unei parti a teritoriului oricarui stat participant.
IV. Integritatea teritoriala a statelor
Dat fiind prezentul act, statele semnatare se vor abtine de la orice actiune incompatibila cu scopurile si principiile cartei natiunilor unite, ce ameninta integritatea teritoriala, independenta politica sau unitati ale statului participant si in special de la orice actiune ce constituie folosirea fortei sau amenintarea cu forta . de asemenea, acestea sunt obligate sa nu Faca din teritoriul celuilalt stat obiectul unei ocupatii militare sau al altor masuri de folosire directa sau indirecta a fortei in contradictie cu dreptul international sau obiectul unei dobandirii prin asemenea masuri sau amenintarea cu ele .
V. Reglementarea pasnica a diferendelor
Toate statele sunt obligate sa-si alimenteze diferendele trimis la ce pasnice. Acestea se vor stradui cu buna credinta si intr-un spirit de cooperare sa ajunga la o solutie rapida pentru rezolvarea problemelor aparute . in acest scop ele vor recurge la mijloace precum negocierea, ancheta, medierea, concilierea, arbitrajul, reglementarea juridica sau alte mijloace pasnice la alegerea lor, inclusiv orice procedura de reglementare convenita prealabil diferendelor la care sunt parti . In cazul in care acestea nu ajung la o solutie prin folosirea unuia dintre mijloacele pasnici enuntate mai sus, ele sunt obligate sa continue procesul de cautare pana cand vor ajunge la un mijloc reciproc acceptabil.
Acestea, se vor abtine de la orice actiune care ar putea agrava situatia astfel incat sa puna in pericol mentinerea pacii si securitatii internationale si prin aceasta sa faca mai dificila reglementarea pasnica a diferendului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Actul final de la Helsinki ( 1975 ) si transformarea Europei.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/35947, "ACT INTERNATIONAL" din 1 august 1975, al "Conferintei pentru securitate si cooperare in Europa", elaborat la Helsinki la 1 august 1975, Publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 92 din 13 august 1975


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!