A incendiat Nero cu adevărat Roma

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nero, incendiatorul Romei Aceasta acuzatie am citit-o si auzit-o atat de des incat ni se pare ca este cat se poate de adevarata. Categoric, Nero are o reputatie proasta, si o merita : sa ne amintim de otravirea lui Britannicus. Totusi, incepurul domniei sale a fost fara cusur, iar incendiul Romei s-a produs in anul 64 d. H., adica la inceputul domniei imparatului.

Istoricul Georges-Roux, pe baza lucrarilor alotr autori, a reusit sa stabileasca adevarul. Concluziile lui sunt surprinzatoare. Dar sa vedem mai intai ce s-a intamplat.

La 18 iulie 64, Roma era toropita de caldura. Nera se afla in vila sa din Antium pe litoral, la 45 de Kilometri de Roma. Seara, vantul din sud batea peste oras. Chiar atunci au aparut flacari in intuneric. Focul aprinsese micile magazii de langa Marele Circ, care a inceput si el sa arda. Starnit de vant, incendiul s-a intins si a ajuns pe inaltimile invecinate, cu precadere pe Palatin. Un mesager s-a repezit in galop spre Antium, pentru a-l instiinta pe Nero. Acesta a fost sculat din somn; el a sarit pe un cal si a pornit spre Roma unde a ajuns dupa patru ore si jumatate. Se facusera dimineata, prapadul luase proportii uriase si locuitorii intrasera in panica. Tacit ne-a lasat relatari despre scenele ingrozitoare care se petreceau in oras. Populatia urla fugind si incercand sa-si care bonlavii. Dar flacarile Ii incurajau pe fugari din toate partile. La sfarsitul celei de-a doua zile, incendiul parea ca se potoleste, dar focul s-a intetit din nou, si mai puternic, in dimineata urmatoare. Abia dupa o saptamana a fost stins. Pagubele au fost catastrofale: cinci din cele sapte coline ale Romei au fost pustiite. Din cele paisprezece cartiere ale Orasului Etern, trei au fost distruse in intregime si sapte partial. Palatinul, Quirinalul, Esquilinul au fost, practic, in intregime arse. Din locuintele imperiale de pe colina Palatin nu mai ramasese decat o uriasa gramada de cenusa. Palatul lui Nero a ars. Un numar important din monumentele din Forum s-au prabusit. Flacarile au distrus opere de arta simanuscrise de mare valoare. Marile antrepozite cu alimente au ars si ele.

Ce a facut Nero in timpul catastrofei ? El a incercat, mai intai, sa salveze obiectele de arta care se gaseau in palatul sau. Stim ca era amator de arta si de literatura si ca Ii sustinea pe artisti si pe scriitori. Georges-Roux scrie, referitor la acesta : Era pasionat dupa lucrarile de arta, Ii sustinea pe sculptori, isi transformase locuinta intr-un adevarat muzeu. Apollo din Belvedere si faimosul grup Laocoon provin din colectiile lui. Si sa fi fost el cel care a dat foc, nu mahalalelor saracacioase, ci templelor antice, bijuterii sle tezaurului national ? Este greu de conceput Si acestea deoarece- toti istoricii sunt de acord- imparatul a fost primul sinistrat. Nero a incercat sa coordoneze actiunea de dominare a calamitatii. A fost vazut pe strazi, noaptea, fara escorta. ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • A Incendiat Nero Cu Adevarat Roma
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 371 cuvinte
Nr caractere:
6 964 caractere
Marime:
13.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!