Voievodul Martir Constantin Brâncoveanu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Stravechea asezare de pe malurile Bosforului, care imbina admirabil doua continente, Europa si Asia, loc prin care a trecut candva legendara corabie a argonautilor, orasul unde isi dau intalnire mirifica lume a Orientului cu vestigiile neoelene, unde Constantinopolul bizantin se impleteste cu Istambulul turc, deapana din milenara sa existenta, fapte de legenda.

Istambul - oras deopotriva crestin si musulman, coboara parca din "O mie si una de nopti".

La Academia Patriarhiei de la Universitatea din Bizant, au invatat si reprezentanti ai neamului romanesc - Nicolae Milescu Spatarul, Constantin Duca (domn al Moldovei si autor de scrieri in limba greaca), Stolnicul Constantin Cantacuzino, Dimitrie Cantemir (domn al Tarii Romanesti si carturar enciclopedist).

Un nume care a cutremurat omenirea, prin tragicul deznodamant al faptelor petrecute in "Bastilia Stambulului" - fortareata celor sapte turnuri (unul din locurile de detentie dintre cele mai de temut ale Imperiului Otoman), a fost cel al voievodului martir - CONSTANTIN BRANCOVEANU.

Executia sangeroasa a lui Brancoveanu si a patru dintre copiii sai, a fost pretul suprem pe care vrednicul voievod ce-si slujise tara cu adanca credinta, tinand-o mai bine de un sfert de veac in "inteleapta cumpana intre imparatii", l-a platit datorita urzelilor tesute de neamul Cantacuzinilor si de fostul domn al Moldovei - Mihail Racovita.

Domnul mazilit al Tarii Romanesti, Constantin Brancoveanu, a fost dus impreuna cu familia si inchis in cele sapte turnuri ale Constantinopolului.

I-a fost confiscata averea si a fost supus la cazne cumplite pentru a marturisi unde ascunde restul comorilor, fiind cunoscut faptul ca avea bogatii fabuloase.

Intreaga familie fusese ridicata din Bucuresti in aprilie 1714, dupa ce Mustafa-aga (mare dregator) ii aratase lui Brancoveanu naframa de matase neagra - semn al maziliei.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Voievodul Martir Constantin Brancoveanu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 318 cuvinte
Nr caractere:
7 570 caractere
Marime:
13.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Românilor
Tag-uri:
domnitor, moldova, familie
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea "George Baritiu" din Brasov
Materie:
Istoria Românilor
Sus!