Viata Romaneasca - Momentele 1906 si 1920

Extras din referat Cum descarc?

Avand acum mai mult de un secol de activitate, ,,Viata Romaneasca" este unul din marile acte de cultura ale secolului XX. Revista ,,literara si stiintifica" ieseana a fost condusa cu abilitate si pasiune de acesti doi mari ,,directori de constiinta": C. Stere si G. Ibraileanu. Este suficient sa amintim cateva nume care au colaborat la publicatie pentru a constientiza importanta pe care o are ,,Viata Romaneasca" in planul cultural. Nume precum G. Ibraileanu, C. Hogas, G. Topirceanu, Sp. Popescu, Jean Bart, Dem. Botez, Al. Philippide, Otilia Cazimir, D.D. Patrascanu sau Ionel Teodoreanu sunt doar cateva din personalitatile care s-au afirmat in cadrul revistei, nemaivorbind de alte nume sonore care au colaborat la ,,Viata Romaneasca", precum Caragiale, Cosbuc, Delavrancea sau Vlahuta.
1906 - anul infiintarii
Revista isi are originile in ,,Evenimentul literar", intemeiat la 20 decembrie 1893 de C. Stere si mutat in iulie 1894 la Bucuresti, pentru ca in octombrie sa-si inceteze aparitia . Aici se afirma ,,primul val" poporanist, denumit si ,,pre-poporanism". Un nou ,,val" se manifesta intre 1905-1909, in opozitie cu miscarea samanatorista, devenita foarte activa. H. Sanielevici scoate la Galati, pe 15 noiembrie, prima revista poporanista, ,,Curentul nou". Aici colaboreaza Spiridon Popescu, Paul Bujor, Jean Bart si G. Ibraileanu, ultimul cu doua articole: Poporanismul si Cateva consideratii asupra spiritului critic in istoria culturii romane, dezvoltate ulterior in revista ,,Viata Romaneasca" . Sanielevici ia atitudine impotriva lui Sadoveanu, punand in discutie valoarea scrierilor acestuia. Ibraileanu reactioneaza vehement in revista galateana; se naste o intreaga polemica intre cei doi , ce ,,a trezit in grupul literar iesean nevoia de a nu mai apela la revistele altora, ci de a avea o publicatie periodica proprie in care sa se tipareasca, fara nici o reticenta, opiniile grupului" ; Incepand cu numarul 3 al revistei Ibraileanu inceteaza activitatea la Curentul nou .
Grupul iesean se orienteaza astfel in vederea publicarii unei reviste proprii. Zigu Ornea incadreaza acest moment in jurul lui decembrie 1905 - ianuarie 1906 . Se pare ca initial acestia i-ar fi facut propuneri lui Sanielevici de a transfera Curentul nou la Iasi, pe care el le-ar fi refuzat . 
Cel mai fervent sustinator al ideii infiintarii revistei a fost G. Ibraileanu. El intentiona sa creeze o revista de orientare democratica, la conducerea careia sa se afle o personalitate cunoscuta . Ibraileanu ii propune lui C. Dobrogeanu - Gherea sa accepte conducerea revistei, dar acesta a refuzat. Pentru a intelege raspunsul negativ al liderului socialist, trebuie mentionat faptul ca intelectualul iesean paraseste la finele anului 1899, alaturi de un intreg grup majoritar din capitala Moldovei, Partidul Socialist . 
Dupa lungi tatonari cu socialistii bucuresteni, sortite esecului, in functia de director este numit C. Stere, pentru partea literara, si Paul Bujor pentru partea stiintifica. Dupa cum sustine Z. Ornea, acesta din urma ar fi fost ales in functie in urma refuzului dat de Gherea pentru postul de codirector sau colaborator . Despre momentul stabilirii sale in functie, Stere povesteste anecdotic intr-un articol publicat in 1933, cum Ibraileanu a intrat vijelios in biroul sau de lucru, napustindu-se aproape asupra lui: ,, - Sa scoti o revista! Nu mai merge asa. X... Y... Z... in Foaie de varza, in Rataciri literare, in Zi-i pe nume... otravesc tineretul, falsifica gustul literar, buimacesc opinia publica. N-ai dreptul... Ai datoria... Ar fi o crima..." .
Dintr-un Act de asociatiune de la 5 octombrie 1907, in legatura cu proprietatea asupra revistei, se mentioneaza ca aceasta era subventionata initial de sapte persoane: C. Botez, M. Carp, G. Ibraileanu, Gh. Kernbach, dr. N. Quinezu si C. Stere. Se mentioneaza de asemenea ca directorul ,,pastreaza dreptul de a-si alege pe codirectorul stiintific al revistei". Paul Bujor se retrage din functie in momentul in care Stere devine prefect la Iasi, in timpul rascoalelor de la 1907, iar locul sau este luat de dr. I. Cantacuzino, care participa mai degraba prin numele si prestigiul sau stiintific, decat efectiv la activitatea revistei, fiind mutat la Bucuresti din 1901 `.
,,Viata Romaneasca" vede lumina tiparului la 6 martie 1906, avand inscrise in frontispiciu numele a doi directori: C. Stere si Paul Bujor . Subintitulata ,,Revista literara si stiintifica", prezinta in primul numar urmatorul cuprins: ,,Viata Romaneasca", Catre cetitori, N. Gane, Cum am inceput sa traduc pe Dante (Amintiri), A. Vlahuta, Datorii uitate... (nuvela), P. Bujor, Foloasele studiului biologiei, A. Philippide, Istoria si critica literara, A. Stavri, Ursitul (versuri), C. Sarcaleanu, ,,Cantarea patimirii noastre" (O.Goga), M. Sadoveanu, Pustiul (nuvela), G. Ibraileanu, De la M. Kogalniceanu la d-l Maiorescu, C. Botez, Poezii inedite de Conachi, P. Nicanor & Co., Miscellanea, G.I., Cronica literara (Autori si curente), P.B. si dr. P. Bogdan, Cronica stiintifica (din tara si din strainatate), I. Botez, Cronica pedagogica (Studiul limbilor), C.S., Cronica interna (,,Foametea constanta" si chestia agrara), C. Stere, Cronica externa (Urmarile razboiului ruso-japonez; Revolutia din Rusia), Recenzii, Revista revistelor, Miscarea intelectuala in strainatate, Bibliografie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Viata Romaneasca - Momentele 1906 si 1920.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!