Unirea Principatelor

Extras din referat Cum descarc?

Unirea Principatelor 
Introducere
Consideram de o mare importanta modul in care a luat nastere natiunea romana moderna, tocmai de aceea am recurs la studierea contextului european, a cauzelor, conflictelor si etapelor care au avut ca finalitate unirea principatelor romane. 
Putem crede fara sa gresim prea mult ca revolutia romaneasca de la 1821 a fost incurajata in mare masura de revolutia franceza de la finele secolului XVIII, avand in vedere caracterul latin comun, dar mai ales tinand cont de faptul ca tinerii apartinand ambelor principate romane isi implineau nevoia de intelectualitate in spatiul francez.
Contextul national
Revolutia de la 1848 a apartinut in mare masura intelectualilor, scoliti in marea lor majoritate in Franta, care isi promovau dorintele nationaliste prin intermediul literaturii. Ei doreau sa infaptuiasca unirea principatelor utilizand toate mijloacele posibile inainte de folosirea fortei. Aceasta insemna sa-i convinga pe domnitori sa schimbe atitudinea timida si supusa de pana atunci fata de protectoratul rusesc cu o atitudine liberala si nationala.
In Moldova, domnitorul Mihail Sturdza, desi diplomat extrem de abil, capabil sa insele atat pe rusi cat si pe fanarioti, nu era omul potrivit pentru aceasta schimbare. El nu era gata sa renunte la beneficiile pe care le avea de pe urma relatiilor bune cu protectoratul si era unul care nu credea in principiul democratic.
Valahia avea ca domnitor pe Gheorghe Bibescu, nu la fel de abil ca si Sturdza dar de asemenea un conducator capabil, adus pe tron de o miscare nationala. Problema domnitorului valah era slabiciunea si teama fata de Rusia si oscilarea intre capriciile protectoratului pe de o parte si dorintele partidului national. 
Primul pas este facut de moldoveni care au redactat o propunere de reformare a legislatiei politice si civile. Acceptarea acestor reforme ar fi reprezentat cel mai bun mod de a starni spiritul national impotriva protectoratului, care era principalul vinovat de corputia guvernului moldovean. 
La 28 martie 1848 este organizata o demonstratie impunatoare care il determina pe Sturdza sa accepte programul liberal lasand impresia ca ii recunoaste legitimitatea. Noaptea imediat urmatoare demonstratiei, o multime de oameni fara capatai, din care o mare parte erau albanezi, tocmiti de Sturdza descind in locuintele principalilor patrioti care au fost trimisi fie la inchisoare, fie in exil. O parte din cei care au scapat, s-au refugiat in Transilvania unde planuiau sa proclame o Constitutie democratica cu sprijinul sultanului si daca era posibil chiar sa infaptuiasca unirea cu Valahia. Acest plan a fost dejucat de conducatorul moldovean care cere ajutorul protectoratului si astfel revolutia moldoveana a facut loc invaziei ruse.
In Valahia lucrurile au avut o incarcatura mai mare. Tinerii valahi erau in primul rand ostili influentei ruse si erau dispusi sa colaboreze sincer cu Poarta pentru a elibera tara de sub influenta protectoratului. Acesti tineri visau la unirea cu Moldova si chiar cu Transilvania, dar pentru moment doreau abolirea Regulamentului organic de la 1831, o constitutie care sa asigure egalitatea civila si politica, libertatea presei, independenta legislativa si administrativa sub controlul unic al Turciei. Astfel ca la 21 iunie, la Islaz, au proclamat Constitutia. La Bucuresti, soldatii au declarat ca ,,nu vor lupta impotriva fratilor lor", drept urmare, la 23 iunie printul Bibescu semneaza constitutia. Doua zile mai tarziu, acesta abdica lasand locul unui guvern provizoriu. Datorita faptului ca liberalii cereau restabilirea protectoratului unic al Turciei, 12.000 de rusi patrund in Moldova la 28 iunie si inainteaza spre Valahia. Ca raspuns, sultanul trimite 20.000 de oameni la sud de Dunare si, nerecunoscand guvernul provizoriu, il insarcineaza pe Soliman pasa sa restabileasca ordinea in principat. Buna intelegere dintre romani si reprezentantul Turciei nu este pe placul rusilor, acestia cerand sultanului un alt pasa, pe motiv ca Soliman este partizan al ideilor revolutionare. Fiind izolat si vulnerabil in eventualitatea unui atac al tarului, sultanul il inlocuieste pe Soliman cu Omer pasa, personaj agreat de rusi. Pentru a fi sigur ca dorintele ii vor fi executate, tarul a trimis in septembrie 60.000 de oameni la Bucuresti si toti adversarii protectoratului rusesc au fost arestati, inchisi si exilati fara judecata. Astfel se incheie revolutia in Valahia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Unirea Principatelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!