Unirea Moldovei cu Țara Românească

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Unirea Tarii Romanesti cu Moldova, infaptuita la 24 ianuarie 1859,reprezinta actul politic care sta la baza Romaniei moderne.Imprejurarile istorice nu au permis unirea simultana a celor trei tari romane,astfel ca statul national roman s-a format treptat, unirea din 1859 desavarsindu-se in 1918, cand lupta pentru unitatea poporului roman a fost incununata de victorie.

Ideea de unire a fost exprimata clar si puternic inca in timpul revolutiei de la 1848,iar dupa revolutie,aceasta a devenit problema centrala,dominanta,a vietii politice romanesti,o idee care a pus in miscare toate paturile sociale.

Generatia care a infaptuit marele ideal al Unirii din 1859 si care infaptuise revolutia de la 1848, avea in frunte patrioti inflacarati, intre care s-au distins:Mihail Kogalniceanu,Vasile Alecsandri,Costache Negri,Alexandru Ioan Cuza,Vasile Malinescu,Constantin A. Rosetti,fratii Ion si Dumitru Bratianu,Dimitrie Bolintineanu,Cezar Boliac,Nicolae Orasanu s.a.

Fruntasii revolutionari de la 1848, au intreprins o ampla actiune de propaganda in favoarea Unirii, atat in tara cat si in strainatate.

Raspanditi in diverse capitale europene (Viena,Frankfurt,Paris,Londra,Constantinopol), patriotii romani au desfasurat actiuni laborioase si entuziaste, pentru creerea un curent international de opinie in sprijinul cauzei romanesti.

Unirea Principatelor Romane - o problema europeana.

In vara anului 1853 izbucneste razboiul Crimeii, inceput de Rusia impotriva Imperiului Otoman, eveniment care aduce in prim plan politic international chestiunea orientala, inclusiv situatia Principatelor Dunarene, unirea acestora fiind una din problemele importante puse in fata Congresului de pace de la Paris (1856), reunit dupa infrangerea Rusiei.

Reprezentantii statelor participante la Congres, au luat atitudini diferite fata de viitorul regim politic si juridic al Principatelor Romane.

In sprijinul Unirii s-au pronuntat Franta,Rusia,Sardinia si Prusia;o impotrivire neta au manifestat Turcia si Austria.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 673 cuvinte
Nr caractere:
18 642 caractere
Marime:
21.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Românilor
Tag-uri:
unire, moldova
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Sus!