Tezaurul Romaniei

Extras din referat Cum descarc?

Contextul istoric
In august 1916, Romania luase decizia intrarii in razboi, alaturi de Antanta. Desi campania a debutat favorabil, prin patrunderea trupelor romane in Transilvania, in scurt timp, trupele germane, austro-ungare si bulgare au preluat initiativa ocupand in toamna aceluiasi an Dobrogea, Oltenia si Muntenia, conducerea Romaniei fiind nevoita sa mute capitala tarii de la Bucuresti la Iasi si sa organizeze rezistenta in fata invadatorilor in Moldova. Pe acest fundal, in luna noiembrie, s-a decis si mutarea sediului Bancii Nationale a Romaniei, ocazie cu care si tezaurul sau a fost transportat la Iasi. Principalul activ cuprins in tezaur era stocul de aur al BNR, care, conform conventiilor aplicabile in acea vreme, avea rostul de a garanta emisiunile monetare de lei romanesti. La inceputul lunii decembrie 1916, frontul de aparare nu era inca stabilizat si se punea in mod serios problema evacuarii guvernului peste raul Prut, in Rusia. La 2 decembrie, Consiliul General al BNR aproba in principiu posibilitatea punerii la adapost a tezaurului in Rusia, punct de vedere care, la 8 decembrie, era sustinut si de guvern, prin vocea ministrului de finante Emil Costinescu, care evoca intre altele si precedentul creat de Banca Nationala a Frantei (care decisese transferarea tezaurului sau in Statele Unite ale Americii. Costinescu mentiona si varianta transferarii tezaurului la Londra, dar considera ca drumul ar fi fost prea periculos, data fiind si amenintarea suplimentara pusa de submarinele germane. De aceea, solutia preferata era depunerea tezaurului laolalta cu tezaurul imperiului tarist, la Kremlin.
La 12 decembrie 1916, Consiliul de Ministri aproba transferul tezaurului in Rusia, dupa ce ministrul Rusiei la Iasi, generalul A. Mossoloff comunicase, la 11 decembrie ca este autorizat sa semneze protocolul relativ la incarcarea intr-un tren special al tezaurului BNR, adaugand ca guvernul rus garanta integritatea lui atat pe timpul transportului, cat si pe durata sederii lui la Moscova.
Tezaurul care urma sa ia drumul Moscovei includea trei categorii principale de valori:
- acte, documente, manuscrise, monede vechi, tablouri, carti rare, odoarele manastiresti din Moldova si Muntenia, arhive, depozite, colectii ale multor institutii publice si particulare;
- efecte publice si alte valori (cum ar fi actiuni, obligatiuni, titluri de credit, gajurile Muntelui de Pietate etc.);
- aurul, in cea mai mare parte proprietate a Bancii Nationale a Romaniei; valoarea actuala a acestui stoc metalic, niciodata restituit, este de cel putin 1,2 miliarde dolari.
Transferul tezaurului in Rusia
Primul transport
Intre 12 si 14 decembrie 1916, in gara Iasi, s-au incarcat in 17 vagoane un numar de 1738 casete, in care se afla depozitat aurul BNR, detinut sub forma de lingouri si monede diverse (dintre care majoritatea erau marcile germane si coroanele austriece), in valoare totala de 314.580.456,84 lei aur. La acestea s-au mai adaugat doua casete, continand bijuteriile Reginei Maria, evaluate la 7.000.000 lei aur. La terminarea operatiunilor de incarcare s-a semnat un protocol in trei exemplare, cate unul pentru partea rusa, Ministerul de Finante roman si Banca Nationala.
Transportul a plecat imediat si a sosit la Moscova la 21 decembrie 1916. Din partea BNR au fost delegati sa insoteasca transportul directorul Theodor Capitanovici (care avea si insarcinarea de a ramane la Moscova si sa pastreze doua din cheile compartimentului unde aveau sa se depoziteze valorile), cenzorul A. Saligny si casierul central M.Z. Dumitrescu.
Delegatii romani si rusi au inceput inventarierea continutului casetelor la 9 ianuarie 1917, operatiune care a durat pana la 4 februarie, iar la 16 februarie s-a redactat un protocol definitiv in aceasta chestiune, semnat de reprezentantii Ministerului de Finante rus si de delegatii partii romane, la care se adauga consulul roman de la Moscova, P. Guerin. Casetele cu tezaurul erau sigilate, iar reprezentantii BNR aveau dreptul sa verifice oricand compartimentul unde acestea erau depozitate, iar restituirea valorilor urma a se face delegatilor BNR, investiti in mod special pentru acest scop.
Al doilea transport
La inceputul anului 1917 izbucnea la Petrograd Revolutia rusa, inceput al marilor miscari sociale din Rusia acelui an, incheiate cu Revolutia din Octombrie si preluarea puterii de catre bolsevici. Desi se reusise stabilizarea frontului in Moldova, responsabilii politic romani erau ingrijorati in continuare de posibilitatea spargerii frontului de catre armatele germane si de infrangerea definitiva a tarii. Se avea in vedere evacuarea guvernului in Rusia, la Poltava sau la Herson, in Crimeea, unde se incepeau deja pregatiri pentru instalarea familiei suveranilor si a ministrilor.
La 18 iulie 1917, Consiliul de Ministri hotara, la propunerea lui Nicolae Titulescu, atunci ministru de finante, stramutarea sediului si avutului Bancii Nationale in Rusia. S-a facut pregatiri pentru transportarea valorilor BNR in Rusia, precum si a celor apartinand Casei de Depuneri si altor institutii publice si particulare. Incarcarea trenului care avea sa contina noul transport s-a facut in perioada 23 - 27 iulie 1917, in seara aceleiasi zile pornindu-se spre Rusia.
Trenul avea 24 de vagoane, din care trei vagoane reprezentau valorile Bancii Nationale, cu o valoare declarata de 1.594.836.721,09 lei, dintre care aur efectiv in valoare de 574.523,57 lei, arhiva evaluata la 500.000 lei, iar restul reprezentand titluri, efecte, depozite si alte valori. Valorile Casei de Depuneri ocupau 21 de vagoane, respectiv 1.661 de casete, al caror continut era estimat la circa 7,5 miliarde lei.
Trenul a ajuns la Moscova la 3 august 1917, transportul fiind pazit de partea rusa; din partea romana au supervizat transportul reprezentanti ai urmatoarelor institutii: Banca Nationala, Casa de Depuneri


Fisiere in arhiva (1):

  • Tezaurul Romaniei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!