Țara Românească

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ganditi-va si voi ca atunci cand un om sau un domn este tare si puternic in interior, atunci poate face pacea cum vrea; iar cand este fara putere, unul mai tare va veni asupra lui si va face cu dansul ce va vrea La 31 ianuarie 1418 moare Mircea cel Batran, lasand in locul sau pe fiul sau legitim Mihail, a carui domnie fusese indelung pregatita, el domnind alaturi de tatal sau inca din 1407. Noul domn mostenea un stat care in vremea carmuirii invingatorului de la Rovine atinsese cea mai mare extensiune cunoscuta de-a lungul framantatei sale istorii, cuprinzand toata Tara Ungrovlahiei si a partilor de peste munti, inca si spre Partile Tataresti si herteg al Amlasului si al Fagarasului si domn al Banatului Severinului si de amandoua partile peste toata Podunavia, inca si pana la Marea cea Mare si stapanitor al cetatii Darstorului (titulatura folosita atat de Mircea cel Batran, care pastrase sub domnia sa Dobrogea si marile cetati Turnu, Giurgiu, Veni-Sale si Isaccea, cat si de fiul sau). Principalele scopuri urmarite erau apararea si mentinerea unitatii pamantului strabun si stavilirea ostilor sultanilor Marelui Imperiu Otoman, ce ameninta cucerirea centrului Europei.

In timp ce Europa Occidentala culegea cele mai frumoase roade ale muncii de peste patru veacuri, Umanismul si Renasterea, Tara Romaneasca, Transilvania, Moldova, Ungaria, Polonia si Tarile Sud-Dunarene si-au indreptat toate eforturile catre lupta ce trebuia sa le apere fiinta neamului, intrerupand urcarea pe culmile unei civilizatii originale si constituind un scut impotriva dusmanilor lui Dumnezeu (Jules Michelet). Monarhii contemporani nu au inteles insa rostul acestei lupte sau au privit-o cu indiferenta. Sultanul Mehmet I Celebi porneste o campanie la Dunare s cucereste pentru prima data Dobrogea, invingandu-l pe Mihail I.

Atat Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, regii poloni din familia Jagello cat si conducatorii republicilor maritime italiene Venetia si Genova nu au cantarit efectele indiferentei fata de cele ce se petreceau in spatiul carpato-dunarean. Rezultatul a fost tragic: la 29 mai 1453 are loc cucerirea Constantinopolului odata cu caderea acestuia cazand intregul Imperiu Bizantin si lasand loc liber turcilor spre centrul Europei.

Ultimul bastion ramanand Iancu de Hunedoara, bazat pe alianta celor 3 tari Romane.

Intre timp, in Tara Romaneasca, datorita luptei pentru putere dintre cele doua ramuri ale neamului Basarabilor: Danii s Draculestii, are loc slabirea puterii politice si implicit economice si armate a tarii.

Astfel, de la moartea lui Mircea cel Batran si pana la prima domnie a lui Vlad Tepes in 1448 (deci in 30 de ani) au fost opt domni: Mihail I, Dan II cel Viteaz, Radu II Prasnavlaga, Alexandru Aldea, Vlad Dracul, Mircea II, Basarab II si Vladislav II.

Domnia lui Vlad Dracul, tatal lui Vlad Tepes Fiu natural al lui Mircea cel Batran, el fusese trimis in 1395 la curtea lui Sigismund unde primeste o educatie asemanatoare ...

Bibliografie:

Radu St. Vergatti - Vlad Tepes - Dracula

Revista de istorie - cronologie - Nr. III

Marcela Nica - Istoria Romanilor

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tara Romaneasca.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 913 cuvinte
Nr caractere:
13 478 caractere
Marime:
15.86KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Românilor
Tag-uri:
tara romaneasca, domnitori
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Sus!