Strategia Marii Britanii Față de Problema Petrolului Românesc în Perioada Interbelică

Extras din referat Cum descarc?

In anii 1938 si 1939 si in lunile premergatoare celui de al II lea razboi mondial, petrolul atinsese cote maxime de interes fiind "motorul" din spatele armatelor statelor europene. Productia petroliera a Romaniei a luat o dezvoltere foarte mare in perioada de dupa Primul Razboi Mondial, atingand punctul culminant in 1936, cand s-a ridicat la 8,7 milioane de tone. Din acest moment, insa, asistam la o scadere intr-un ritm accelerat, productia reducandu-se la 7,2 milioane in 1937, la 6,6 milioane in 1938, ajungand la 6,2 milioane de tone in 1939. Productia din 1939 era in scadere cu 29% fata de anul 1936, cand a atins punctul culminant. Romania era insa pe locul 6 in lume in topul tarilor producatoare de petrol, dupa S.U.A., Rusia, Venezuela, Indiile olandeze si Iran. Productia anuala se ridica la 4% din productia mondiala . In ciuda garantiilor oferite de Marea Britanie, Romaniei la 13 aprilie 1939 si a acordului economic incheiat la 11 mai 1939, guvernul britanic incercand sa previna izbucnirea unui razboi local intre Romania si vecinii ei care faceau presiuni tot mai puternice ca Bucurestiul sa faca anumite concesii teritoriale, a incercat sa induca autoritatiilor romane o mai mare permeabilitate in discutarea retrasarii granitelor de vest si sud-est ale Romaniei. Lordul Halifax considera ca daca pretentiile Ungariei si Bulgariei erau indeplinite atunci ele nu ar mai fi dorit sa impartaseasca cauza Germaniei. Marea Britanie era interesata de soarta industriei petroliere romanesti deoarece in contextul in care Wehrmachtul depindea in mari proportii de petrol, era vital ca Londra sa nu permita Germaniei achizitionarea unor cantitati mari de petrol sau produse adiacente . Dupa momentul Tilea, in care Romania captase in mod intens atentia Londrei, petrolul romanesc reusise sa faca acelasi lucru dar cu un grad de risc mai mare si cu un timp de reactie mai scurt din partea oficialilor britanici. In planurile britanice petrolul romanesc era considerat un excelent inlocuitor celui ce venea dinspre golful Persic . Maresalul Petain preciza ca "principala preocupare a natiunilor" era asigurarea "mijloacelor materiale caracterizate prin viteza si putere" toate aceastea functionau pe baza de derivate ale titeiului. Un publicist, comentand importanta petrolului la nivel mondial spunea ca "primul conflict mondial a pus in lumina importanta decisiva pe care a castigat-o petrolul in viata moderna. Ce de-al doilea a demonstrat ca el a devenit sangele insusi al razboiului ." 
Marea Britanie detinea in Romania actiuni semnificative la societati petroliere importante precum "Astra Romana", "Steaua Romana" sau "Unirea" iar impreuna, reprezentantii Frantei si Angliei controlau trei sferturi din productia si exporturile romanesti de petrol. In ceea ce priveste investitiile statelor democratice Occidentale, Franta, Marea Britanie, Olanda si Belgia in industria petroliera, acestea investeau aproximativ 45% fata de 3% si 0,2 ale Italiei si respectiv Germania. Londra a coordonat actiuniile si pozitiile acestor societati in asa fel incat ele sa nu fie directionate in sprijinirea economiei si efortului de razboi al Germaniei. Statutul Marii Britanii a impus chiar inainte de izbucnirea celui de al II lea Razboi Mondial, sa opreasca importurile germane de materii prime din Romania si blocarea tranzitului acestora catre Germania . Foreign Office-ul il insarcinase pe ministrul britanic de la Bucuresti, Sir Reginald Hoare sa abordeze problema petrolului romanesc cu regele Carol al II lea. Astfel pe 1 aprilie 1939 diplomatul englez s-a intalnit cu suveranul roman si l-a informat de ingrijorarea Marii Britanii privind destinul resurselor de petrol romanesti in cazul unei invazii germane. Regele roman i-a raspuns omologului sau ca a pus problema petrolului intr-un fundal gresit deoarece "ipoteza pe care a emis-o insemna ca toata tara e cotropita, interesul lor, tot atat cat si al nostru, este sa nu ajungem aici ."
Spre sfartitul deceniului patru al secolului XX, se poate constata un interes crescand al Marii Britanii pentru ca Romania sa nu livreze cantitati mari de petrol catre Germania. Reactiile marilor cancelarii europene in dosarul petrolului romanesc au fost puternic motivate de interesele proprii, care erau afectate dupa tratatul incheiat la 23 martie 1939, intre Romania si Germania. Prim-ministrul Neville Chamberlain declara la 27 martie in Camera Comunelor ca efectul tratatului commercial romano-german "va depinde de directia in care marfurile vor fi exportate." Chamberlain mai spunea ca va trebui trimisa o delegatie britanica in misiune comerciala in Romania . Negocierile pentru tratatul economic din 23 martie 1939 si-au aflat reflexul in noile disponibilitati declarate de Paris si Londra pentru pietele romane de cereale si petrol, iar acestea au fost concretizate in acordul economic franco roman, semnat la Paris , la 31 martie 1939 si protocolul anglo-roman, semnat la 11 mai 1939, intarit de un accord la 12 iulie 1939 .


Fisiere in arhiva (1):

  • Strategia Marii Britanii Fata de Problema Petrolului Romanesc in Perioada Interbelica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!