Starea de spirit a populației gălățene în urma pierderilor teritoriale din vara anului 1940

Extras din referat Cum descarc?

Perioada interbelica este pentru politica externa a Romaniei  una extrem de dificila ca urmare a presiunii constante exercitate de accentuatul revizionism manifestat de numeroase state europene dar si din cauza dureroaselor momente inregistrate pe parcursul anului 1940 .  
Evenimentele acestui an s-au dovedit a fi socante pentru populatia romaneasca deoarece au determinat in vara, de trista amintire, destramarea Romaniei Mari, soc ce s-a facut simtit, evident si in randul galatenilor, a caror urbe devine, prin pierderea Basarabiei, localitate de frontiera in imediata apropiere a unui vecin dificil precum U.R.S.S. .
Starea de spirit a locuitorilor din Galati este fidel surprinsa de documentele emise de diferite autoritati galatene si centrale, documente cu ajutorul carora se poate realiza o imagine fidela a trairilor pe acesti locuitori le-au incercat pe parcursul evenimentelor din vara anului 1940 . 
Astfel prin adresa nr. 4678 din 10 Iulie, Inspectoratul Regional de Politie inainta Rezidentului Regal al Tinutului ,,Dunarea de Jos'' o dare de seama, ,,asupra starii de spirit a populatiei in legatura cu ocuparea Basarabiei si a Nordului Bucovinei''. La inceputul documentului era prezentata situatia de pana la 27 Iunie cand s-a aflat vestea ultimatumului sovietic: ,,In aceasta situatie de liniste s-a primit vestea ultimatumului dat Guvernului Roman de U.R.S.S., pentru cedarea Basarabiei si a Nordului Bucovinei, vestea care s-a raspandit dupa emisiunea de seara a posturilor noastre de radio, producand consternare si ingrijorare fara margini, in randurile populatiei din toate straturile sociale, cu exceptia evreilor care nu si-au putut stapanii bucuria si a minoritarilor rusi care au ramas pentru moment intr-o atitudine de rezerva. Nu s-au produs nici un fel de manifestari, toata lumea asteptand cu nerabdare desfasurarea acestui eveniment, unii cu deznadejde si infrigurare, altii -evrei si rusii si toti cei suspectati de comunism - cu speranta ca vor avea de castigat din aceasta situatie. Aceasta stare de spirit a durat pana a doua zi dimineata, vineri 28 Iunie a.c., cand s-a aflat despre hotararea luata de a se ceda pretentiilor Rusiei Sovietice".
Stirea cedarii Basarabiei si nordului Bucovinei ,,a produs in primele momente deznadejde si dezorientare, nimeni nu stia ce sa mai creada!". Au aparut, cum era de asteptat, cu aceasta ocazie tot felul de presupuneri si stiri alarmante. ,,Comentariile aproape generale ce se faceau de la inceput, erau in sensul ca s-a facut rau ca nu s-a rezistat pretentiilor sovietice, opunandu-le forta noastra armata, aducandu-se in sprijinul acestei sustineri diferite argumente si anume: ca armata noastra in Basarabia era bine pregatita si la Nistru aveam fortificatii foarte bune; ca armata rusa era slaba dupa cum s-a vazut si in razboiul rusilor cu Finlanda, si am fi putut rezista armatei rusesti". 
Dupa explicatiile date de guvern, comentariile spuneau acum ca, a fost bine ca s-a cedat datorita starii tehnice, si numerice a armatei, si ca vom recupera teritoriile la momentul oportun. Aceasta atitudine se transforma in ,,consternare si durere", cand sosesc primele trenuri cu refugiati, la auzul celor intamplate, in momentul evacuarii. Refugiatii civili, si militarii retrasi, au povestit modul in care s-au comportat evreii si minoritarii din Basarabia, ceea ce a dus la numeroase incidente, mai ales in trenuri ce au avut ca victime diferiti evrei. ,,Populatia a ramas profund revoltata", de comportamentul unor romani, chiar si a catorva functionari, ce au preferat sa ramana sub ocupatie. In timpul evenimentelor, nu au existat manifestari care sa pericliteze linistea publica, cu exceptia cazului de la Galati, cand, un numar de evrei, si minoritari, ce voiau sa plece in Basarabia, s-au rasculat, fiind nevoie a fi reprimati. 
Zvonurile care circula, sunt si ele surprinse in aceasta dare de seama. Circula ideea, ca am cedat Basarabia si nordul Bucovinei, pentru ca Germania ne-a asigurat, ca vor fi restituite pe cale diplomatica ori prin razboi. Legat de aceste zvonuri, circula si informatia ca Germania ar fi pregatind razboi contra U.R.S.S., si, de aceea, aceasta a ocupat teritoriul romanesc, pentru a-si asigura puncte strategice. Rusia ar fi cerut si porturile Galati si Constanta, pentru baze navale, si controlul comertului cu petrol.


Fisiere in arhiva (1):

  • Starea de spirit a populatiei galatene in urma pierderilor teritoriale din vara anului 1940.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!