Situatia Economiei Romanesti in Epoca Feudala

Extras din referat Cum descarc?

Pentru intelegerea complexelor realitati economice de azi, dintre care multe sint produsul unui trecut mai apropiat sau mai indepartat, studiul fenomenelor si proceselor economice ce s-au derulat de-a lungul timpului apare in mod firesc necesar. Istoria economiei este o stiinta sociala, facind parte din grupa stiintelor economice; ea studiaza fenomenele si procesele economice, ramurile economice si economia in ansamblu din cele mai vechi timpuri pina in zilele noastre. In abordarea problemelor economice din trecut, cercetatorul poate sa inceapa utilizind vectorul timp sau vectorul spatiu. Utilizind timpul ca element de intelegere a economiei se poate aborda cercetarea unor spatii mari, cum sint epocile istorice, insa cercetarea este mai eficienta daca se investigheaza segmente de timp mai mici. Feudalismul reprezinta o etapa in dezvoltarea si evolutia societatii omenesti. Caracterele generale si comune feudalismului pe plan universal se imbina cu trasaturile particulare, specifice evolutiei istorice unor tari si popoare sau grupuri de tari si popoare. Nasterea relatiilor feudale a avut ca urmare formarea unei suprastructuri feudale corespunzatoare in domeniul politic si spiritual. In plan economic proprietatea funciara feudala a constituit baza feudalismului. Paralel cu formarea proprietatii funciare feudale au luat nastere si cele doua clase sociale fundamentale: proprietarii feudali si taranimea (libera sau dependenta). 
Orasul medieval, centru de productie mestesugareasca si comerciala, a reprezentat un pas mai departe fata de orasul din antichitate, prin nivelul mai inalt al dezvoltarii mestesugurilor, prin reglementarea productiei de catre bresle sau corporatii, prin existenta unor variate forme de autonomie municipala, prin dezvoltarea unei culturi orasenesti. Trebuie precizat ca o societate feudala, un feudalism in tarile romine este destul de deosebit, in trasaturile sale esentiale, comparativ cu feudalismul calsic de tip occidental. Totusi, au existat in tarile romine elemente feudale, apartinind tipologic modelului clasic, dar negeneralizate nefeudale. Si totusi, raporturile dintre boieri si tarani comporta un caracter feudal (desi cristalizate tirziu), iar modul de stapinire a pamintului era supus relativ regurilor feudalismului. Desigur, in Transilvania medelul feudal a fost mult mai aproape de cel occidental, s-a definitivat mai repede si s-a implementat mai profund. In sec. XI-XII, in Transilvania, Regatul maghiar si Biserica catolica au impus structura feudalismului apusean, dar adaptat unor puternice si rezistente realitati social-economice locale. Feudalizarea Transilvaniei s-a bazat in primul rind pe destramarea obstilor satesti. Despre o clasa nobiliara exista informatii inca din sec. X. (Legenda Sancti Gerardi vorbea despre nobiles). Dincoace de Carpati, izvoarele mentioneaza pe "nobiles" si "subditi" in 1227, pe ,,maiores terrae" si ,,rustici" in 1247.
Existau asadar relatii feudale de tip rasaritean inaintea intemeierii Moldovei si Tarii Rominesti. Dupa momentul intemeierii, unii dintre feudali au devenit sfetnici si dregatori domnesti. Din sec. XVI., a crescut importanta functiei, totusi principalul criteriu al virfurilor societetii medievale a ramas mosia. Abia dupa 1739 (reforma lui Constantin Mavrocordat), rangurile administrative acordate de domnitori au devenit criteriul nobletei. 
In Tara Romineasca boierii erau obligati domnului cu "slujba", in Moldova, cu "credinta si slujba" (adica mai ales obligatii militare, asemanatoare vasalitatii). In schimba, erau stapini ai paminturilor, aveau privilegii si imunitate pe pamintul lor. Formarea domeniului a inceput prin cotropirea, utilizind diferite mijloace, a paminturilor obstilor satesti, apoi prin daniile domnilor care rasplateau serviciile. Domnitorul stapinea intregul pamint al tarii (domnul confirma dreptul la mostenire, avea dreptul de prelucrare a mosiei, in cazul lipsei descendentilor masculini, sau in cazul tradarii.
Domeniile boieresti au crescut mereu, in sec. XV existind in Moldova domenii cu peste 50 de sate, in Muntenia cu peste 100 de sate. Buzestii stapineau, la 1656, 136 de sate cu peste 20000 de suflete. In Moldova, in sec. XVII, Miron Costin avea 89 de sate, iar Iordache Ruset , 167. Multe domenii se bucurau de imunitate administrativa si judecatoreasca (care incepe sa dispara o data cu sec. XVII). In Moldova si Muntenia aservirea taranilor a cunoscut un ritm mai lent decit Transilvania. In Transilvania, aservirea taranimii a inceput in sec. XI, dezvoltindu-se mai ales din sec. XIV. Totusi, obstile libere au contiunat sa existe (Fagaras, Hateg s.a.).
In comparatie cu Asia si Europa Apuseana, in spatiul geografic locuit de romani aparitia si dezvoltarea relatiilor feudale a cunoscut o intirziere datorita numeroaselor migratii care s-au succedat in intervalul sec. III - XIII. Orinduirea feudala pe teritoriul tarii noastre a durat din sec. VIII si pina la inceputul sec. XIX.
Marile migratii declansate la mijlocul secolului III au avut puternice consecinte asupra teritoriilor nord-dunarene. Confruntata cu probleme militare si economice grave, conducerea Romei hotaraste abandonarea Provinciei Dacia (270 - 275). Dupa retragerea aureliana populatia daco-romana traieste in comunitati satesti, organizate in obsti teritoriale. Economia cunoaste, in noile conditii istorice, o suita de schimbari ce o vor marca pentru lunga perioada de timp. 
Cel mai important proces este ruralizarea vietii economice, determinat de disparitia oraselor si de efectele negative ale deselor atacuri declansate de populatiile migratoare. In acest context, activitatile economice de baza erau: agricultura pe suprafete mici, cresterea animalelor, pescuitul si vinatoarea, la acestea adaugindu-se si mestesugurile casnice care solutionau importante probleme de existenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Situatia Economiei Romanesti in Epoca Feudala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!