Sever Zotta - director al Arhivelor Statului din Iași

Extras din referat Cum descarc?

Date biografice
Sever Ioan Zotta, in Austro-Ungaria Sever Ritter von Zotta, s-a nascut la data de 14 aprilie 1874 la Chisalau, Cozmeni, zona aflata in Ucraina de astazi, si a decedat, probabil, in jurul datei de 10 octombrie 1943 la Orsk in sudul Urarilor in U.R.S.S., data fiind admisa in urma scrisorii pe care fiica lui Sever Zotta, Sanda Zotta, o expediaza fostului discipol Gheorghe Ungureanu la data de 1 ianuarie 1948.
In privinta studiilor, Sever Zotta a absolvit mai intai studiile secundare la Cernauti, apoi studiile superioare (dreptul si stiintele sociale) la Universitatea din Viena. Acesta va fi licentiat in drept la Bucuresti, in 1904, cu teza: Contractul de locatiune in dreptul roman si roman. In anul 1909, acesta publica la Bucuresti piesa istorica in versuri ,,Vasile Lupu".
Istoriografia subiectului cercetat
Despre fostul mare genealogist, istoric si arhivist Sever Zotta, istoriografia nu ne ofera un numar extins de surse, printre explicatiile situatiei insumandu-se si eticheta pe care Sever Zotta o avea, fiind un om al vechiului regim.
Din perioada vechiului regim se poate aminti doar articolul lui G. Bezviconi- Figuri moldovene publicat in cadrul ziarului Evenimentul .
Primul studiu realizat de catre Gheorghe Ungureanu, isi are originile abia in anul 1971 , domnul Stefan S. Gorovei afirmand ca Gh. Ungureanu ,, a pus in lumina mai cu seama arhivistul si, nu mai putin, omul" .
Marcand centenarul nasterii lui Sever Zotta, domnul Stefan S. Gorovei realizeaza in cadrul Anuarului Institutului de Istorie si Arheologie "A. D. Xenopol", un articol in care prezinta sumar personalitatea fostului heraldist, lucrarea datand din anul 1989 .
In anul 1995, Arhiva Genealogica prin intermediul Virginiei Isac si D. Ivanescu dedica doua texte arhivistului Sever Zotta, textul fiind prezentat si in cadrul comunicarii prezentate in cadrul sedintei din 1 februarie 1994, inchinata lui Sever Zotta.
In anul 1996, domnul Stefan S. Gorovei redacteza cercetarea Sever Zotta- marturii documentare, in aceeasi revista genealogica, urmand ca in Arhiva Genealogica din anul 2000, Silviu Andries-Tabac si Liviu Papuc sa publice doua articole dedicate fostului director al Arhivelor Statului din Iasi.
In anul 2006 si Arhivele Nationale elaboreaza o lucrare comemorativa , marcand 175 ani de la existenta insititutiei, si in care se regasesc publicate cateva rapoarte si scrisori expediate sau primite de catre Sever Zotta.
Perioada bucuresteana
Sever Zotta provine dintr-o familie de vechi romani din Bucovina , descendenta acestuia dezvaluind faptul ca printre stramosii sai se numara cei din familii precum: Abaza, Arapu, Buhus, Flondor, Mortun, Tautu dar si alte familii , fapt ce nu poate decat sa stimuleze si mai mult interesul acestuia pentru spitele de neam.
In perioada bucuresteana, Sever Zotta a luat legatura cu Dimitrie Onciul, cel din urma fiind profesor la Facultatea de Litere (Istorie). In cei 12 ani petrecuti la Bucuresti, Sever Zotta isi impartea timpul intre Arhivele Statului si Biblioteca Academiei Romane. Datorita perseverentei si seriozitatii expuse, Sever Zotta va fi contactat de catre Dimitrie Onciul spre a colabora la o mare lucrare genealogica a arhiducelui Franz Ferdinand ce se concepea in Austria, realizator fiind Otto Forst, si intre ai carui inaintasi se constatase si Ieremia Movila .
De asemenea, Sever Zotta s-a considerat emigrat in tara anul 1905 si abia in anul 1910 urma sa primesca naturalizarea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sever Zotta - director al Arhivelor Statului din Iasi.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Andries-Tabac, Silviu, Scrisori ale lui Sever Zotta, ,,vechi boier bucovinean", catre Paul Gore ,,vechi boier basarabean". Lotul de la Arhivele Nationale Bucuresti, in ,,Arhiva Genealogica", din anul 2000, nr. 1-4.
Bezviconi, G., Figuri moldovene- Sever de Zotta, in ,,Evenimentul" din 4 noiembrie 1941, Anul XXXV, nr. 9011.
Gorovei S., Stefan, Sever Zotta- marturii documentare, in ,,Arhiva Genealogica", din anul 1996, nr. 1-2.
Idem, Un precursor: Sever Zotta, in AIIAI, XXVI/1 din anul 1989.
Isac, Virginia, Sever Zotta arhivist -  simple note, in ,,Arhiva Genealogica", din anul 1995, nr. 1-2.
Ivanescu, D., Sever Zotta in corespondenta cu Gh. Ungureanu, in ,,Arhiva Genealogica", din anul 1995, nr. 1-2.
Lungu, Corneliu-Mihail; Diaconu, Ana-Felicia; Tineghe, Cristina (coord.), Arhivele infruntand vremurile- marturii documentare, Editura Ale, Bucuresti, 2006.
Papuc, Liviu, Marturii de la si despre Sever Zotta in presa vremii, in ,,Arhiva Genealogica", din anul 2000, nr. 1-4.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!