Securitatea

Extras din referat Cum descarc?

I. Predecesorii Securitatii
Actul de la 23 august 1944 a semnificat, aparent, o revenire la ,,buna traditie" democratica. Acest lucru se inregistra mai cu seama la nivelul declaratiilor politice si, intr-o oarecare masura, la nivel legislativ. In contextul schimbarii aliantelor Romaniei, principalele structuri informative din Romania (Sectia a II-a a Marelui Stat Major, Serviciul Special de Informatii, Directia Politiei de Siguranta din cadrul Directiei Generale de Politie si Directia Sigurantei si Ordinii Publice a Inspectoratului General al Jandarmeriei) si-au continuat activitatea, dar noul cadru politic intern, precum si conjunctura internationala vor impune o regandire a cadrului organizatoric, o reducere a efectivului de munca si vor produce schimbari semnificative in privinta rolului indeplinit de aceste organe.
Interesul comunistilor dupa 1944 a fost indreptat catre controlul institutiilor insarcinate cu mentinerea ordinii publice si cu garantarea unui regim politic constitutional: Armata, Politia, Jandarmeria, Serviciul Special de Informatii. Acestea trebuiau ,,epurate" de ,,elementele fasciste" si, dupa o rapida incadrare cu oameni fideli, puse in slujba intereselor politice ale partidului comunist.
In cele ce urmeaza ne propunem o prezentare sintetica a institutiilor intrate sub curentul de restructurare instituit dupa august 1944.
1. Serviciul Special de Informatii (S.S.I.)
Dintre structurile informative amintite, Serviciul Special de Informatii a fost cel mai rapid restructurat si reorientat, primele masuri in acest sens fiind luate de col. Victor Siminel, fostul sef al Sectiei I Informatii Externe, devenit seful S.S.I. dupa fuga lui Eugen Cristescu.
Schimbarea aliantelor s-a reflecat si in cadrul institutiei, unde noile realitati care consemnau prietenia statului nostru cu URSS si ascensiunea PCR-ului au declansarea unei ,,vanatori de vrajitoare" in cadrul serviciului, ofiterii de informatii care actionasera impotriva U.R.S.S. fiind nevoiti fie sa se ascunda, fie sa incerce sa-si rascumpere ,,pacatele" prin punerea in slujba noilor stapani . 
In acest sens, institutia isi va intensifica activitatea de politie politica desfasurata dupa 23 august 1944, Serviciul Special de Informatii reprezentand, probabil, cel mai redutabil instrument folosit de comunisti in perioada de preluare deplina a puterii. Informatiile fiind atestate si de documentele pastrate in diversele fonduri de arhiva.
2. Directia Politiei de Siguranta (D.P.S.) 
Directia Generala a Politiei (D.G.P.) a continuat sa functioneze dupa 23 august 1944 in cadrul legal fixat de Legea de organizare a Politiei Generale a Statului din 21 iulie 1929. Insa la nivelul conducerii au survenit multiple schimbari, instabilitatea din varf reflectand haosul din societatea romaneasca. Evident, o componenta atat de importanta a aparatului de stat nu avea cum sa scape atentiei liderilor comunisti. Ca atare, eforturi masive si constante au fost depuse pentru aducerea sa sub un control strict. Odata cu instituirea guvernului Dr. Groza, D.G.P.-ul avea sa fie condus de catre generalul de brigada Constantin Popescu. Acesta s-a adaptat remarcabil in anul 1944, fiind printre ofiterii ce au ales sa mearga pe cartea castigatoare, cea a comunistilor, fapt care a atras aprecierea celor din urma. Aceasta apreciere avea sa fie reflectata prin diversele functii de conducere oferite, printre care cea de sef al Directiei Generale de Politie, pana la 30 septembrie 1947, moment in care a fost delegat a indeplini functia de secretar general cu atributii speciale in M.A.I..
Nici situatia structurilor de siguranta nu a fost diferita. Astfel, in fruntea Directiei Politiei de Siguranta (D.P.S.) s-au succedat persoane care au jucat mai degraba rolul de intermediari pana la preluarea in totalitate a controlului de catre comunisti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Securitatea.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!