Romania sub regimul comunist - Dennis Deletant

Extras din referat Cum descarc?

Cartea "Romania sub regimul comunist", scrisa de Dennis Delatant a fost tradusa in romana de catre Delia Razdolescu si publicata in anul 1997 prin editura Fundatia Academica Civica.
Cartea este structurata in trei capitole: Dominatia sovietica si dictatura comunista(1947-1955), Incercarile de autonomie(1956-1970) si Neostalinism si teroare profilactica(1970-1989). De asemenea, cartea nu incepe ex-abrupto,ci din potriva, autorul incearca sa contextualizeze evolutia evenimentelor de dupa anul 1947 prin intermediul Introducerii. Introducere care nu incearca sa expuna motivatia autorului in legatura cu tema aleasa ci mai de graba expune evolutia Partidului Comunist Roman din perioada interbelica si pana la preluarea puterii. 
Introducere
1. Anii de inceput ai Partidului Comunist Roman
Partidul Comunist, pana la sfarsitu celui de-al Doilea Rizboi Mondial s-a aflat in afara vietii politice romanesti, mai ales din cauza ca miscarea politica nu era un de amploare, avand maxim 1000 de membrii. Acesti nu au avut sprijinul populatiei din cauza liniilor politice ale Cominternului, aceea de retrocedare a Basarbiei Uniunii Sovietice, dar si cea de autodeterminare a minoritatilor din Romania.
Partidul a fost considerat strain, fapt ce a determinat Guvernul Romaniei ca in 11 aprilie 1924 si-l interzica, aceasta interdictie dura douazeci de ani fapt ce a dus la o decadere a partidului si doar cei credinciosi au reusit sa duca o activitate secreta, activitate care putea oricand descoperita si sanctionata.
Principalul partid de stanga, Partidul Social Democrat, s-a fragmentat in timpul Primului Razboi Mondial in minimalisti si maximalisti, iar din 1919 are loc o noua fragmentare cu aparitia factiunii centralistilor.
Odata cu crearea Cominternului, factiunea maximalista pleda pentru o afiliele cu Cominternul, iar cei minimalisti au propus crearea unui program social-democrat. In urma vizitei de la Moscova a reprezentantilor Partidului Social Democrat hotaraste supunerea deciziei de afiliere la Comintern votului, vot castigat de maximalisti, iar minimalistii decid sa paraseasca partidul. Consiliu general hotaraste convocarea unui congresal partidului, congres incheiat cu arestari. La al doilea congres se hotiraste conducatorul de partid, Gheorghe Cristescu si titulatura partidului: Partidul Comunis din Romania, sectie a Internationalei Comuniste. In perioada urmatoare numarul membrilor a inceput sa scada de la 2000 de membrii in 1922 la 1661 in 1925, iar in 1927 ramanand doar 300 de membrii, abia din anii '30 sa creasca. Aceasta scadere se datora si faptului ca partidul se afla in ilegalitate da si polzitia partidului cu privire la Basarabia.
2. Partidul Comunist din Romania (1930-1944)
In peroada de criza economica, Prtidul Comunist a organizat o serie de greve , unul dintere acesti conducatori de greve fiind Gheorghe Gheorghiu-Dej, condamna in 1933 la doisprezece ani de munca silnica, neputand sa se inplce in activitatile partidului precum a facut Ana Pauker lucrand pentru Comintern in a revitaliza activitatea ilegaista, atat din Romania cat si din Germania, Franta si Cehoslovacia. In cele din urama a fost si ea arestata la 10 ani de detentie.
In urma pierderilor teritoriale din 1940 ale Romaniei, numarul membrilor a scazut de la 4210 la 1000, iar dorinta lui Dimitrov ca PCR sa reziste l-a facut sa-i convoace pe Stefan Foris si pe Teohari Georgescu care trec ilegal granita in Basarabia, recent ocupata. Foris este numit secretar general, Georgescu succesor al acestuia. Foris a fost indepartat in aprilie 1944 si la ordinile lui Dej omorat. Prin aceasta inlaturare brutala a lui Foris, evenimentele urmatoare in lupta pentru putere in partid se prezuma.


Fisiere in arhiva (1):

  • Romania sub regimul comunist - Dennis Deletant.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!