România și conflictul sino-sovietic

Extras din referat Cum descarc?

Razboi rece, perioada in care s-a desfasurat si conflictul dintre URSS si China pe tema granitei, asa cum il numea Andre Fontaine, ,,copilul nelegitim" al revolutiei bolsevice , a fost o perioada marcata de tensiuni intre Uniunea Sovietica si Statele Unite ale Americii, tensiuni ce s-au materializat de-a lungul timpului, incepand cu razboiul din Coreea din 1950-1953, razboiul din Vietnam inceput in 1955, pe urma revolutia ungara din 1956, criza rachetelor din Cuba din 1962, asa-zisa Primavara de la Praga din 1968, inclusiv razboiul din Afganistan din 1979. Toate aceste evenimente au marcat a doua jumatate a secolului XX, au dus la dezmembrarea blocului comunist si la un val de democratizare dupa 1989. 
In blocul comunist se regasea si Romania, o victima a valului aparut ca drept consecinta a desfasurarii razboiului si a victoriei URSS-ului. O Romanie comunista ce isi are originea de la numirea in functia de prim-ministru a lui Petru Groza pe 2 martie 1945 si insarcinarea acestuia cu formarea unui nou guvern, asa cum nota ziarul Romania libera la 4 martie 1945: ,,M.S. Regele a insarcinat pe D. Dr. Petre Groza cu formarea unui guvern de concentrare, cu reprezentarea partidelor democratice. D. Dr. Petre Groza a trecut la consultari in vederea alcatuirii guvernului. Bucuresti, 2 Martie 1945" . Apogeul si startul oficializarii noului regim au venit odata cu abdicarea Regelui Mihai I, pe 30 decembrie 1947. Perioada urmatoare pana la anul 1965 a stat sub egida lui Gheorghe Ghiorghiu-Dej, un stalinist nemilos in aparenta, dar odata cu actul din 1964 incepe sa se resimta o schimbare de climat in spatiul romanesc. ,,Declaratia de independeta" fata de Moscova, venita intr-un moment cand contradictiile dintre Hrusciov si Mao atingeau apogeul, iar Romania socialista profita de aceasta ocazie si propune aparent o impacare intre URSS si China, dar in profunzime se dorea o departare fata de Moscova . Prin acest demers se dorea obtinerea sprijinului Chinei lui Mao in ceea ce priveste schimbarea atitudinii Moscovei fata de Romania, sa nu mai fie privita ca o simpla colonie, sa-si obtina independenta . Devierile Moscovei in ceea ce priveste gestionarea crizei ungare din 1956, a crizei polone, dar si rasturnarea lui Hrusciov in octombrie 1964 au facut ca ruperea de Mao sa fie inevitabila. Recapatarea suveranitatii prin declaratia din aprilie 1964 au facut posibila recunoasterea mai multor tari si guverne, printre care si cel chinez. Prietenul din ,,umbra", cum il numeste Apostol Stan, devine din acel moment un argument puternic pentru comunistii romani in fata Moscovei.
Moartea rapida a lui Dej deschide calea unor schimbari cel putin de oameni. Aduce o noua varianta, un nou aer proaspat, o schimbare care parea intruchipata de figura lui Nicolae Ceausescu . In data de 18 martie 1965, cu o zi inainte de moartea lui Dej, Ceausesu il propune ca si presedinte al Consiliului de Stat pe acesta, iar manevrele politice stabilite inca de dinaintea sedintei Marii Adunari Nationale l-au adus pe Ion Gheorghe Maurer al doilea om in stat, in functia de Vicepresedinte al Consiliului de Stat, promovat ulterior la propunerea lui Chivu Stoica in functia de presedinte al Consiliului de Ministrii. Numirea lui Nicolae Ceausescu ca si succesor era doar o chestiune de timp in acel moment. Pe 23 martie este ales oficial ca si Secretar General fara niciun fel de protest, Chivu Stoica obtine presedintia Consiliului de Stat si Ion Gheorghe Maurer ramane in functia de Presedinte al Consiliului de Ministri. Ziarul Romania libera nota pe data de 29 iunie 1965 ca noul Secretar este gata sa ofere o noua Constitutie Romaniei si implicit o noua titulatura . Congresul al IX-lea al Partidului Comunist Roman legifereaza si oficializeaza toate aceste noi schimbari, iar aerul proaspat pe care societatea romaneasca il astepta odata cu aprilie 1964 parea ca prinde contur. Figura lui Nicolae Ceausescu era promitatoare, mai ales ca parea omul potrivit pentru a mentine acest val al destalinizarii. 
Debuteaza in plan extern cu o calatorie in Iugoslavia lui Tito, incercand sa stabileasca relatii bune cu partenerele din inchisoarea de natiuni intruchipata in Uniunea Sovietica. Ce incerca de fapt sa faca Ceausescu? Sa speculeze o bresa in acest lagar. Incearca sa normalizeze in prima faza relatia cu sovieticii printr-o vizita la Moscova intre 3-11 septembrie 1965, ridicand problema tezaurului confiscat de rusi. Era o vizita test, care urma sa ofere un pronostic in ceea ce priveste viitorul relatiilor romano-sovietice dupa indepartarea lui Hrusciov si venirea lui Brejnev . Un test nereusit, Ceasuescu continuand linia de departare fata de Moscova si de apropiere de alte state, printre care si China, iar primirea vizitei premierului Ciu En Lai intre 16 si 24 iunie 1966 nu face decat sa alimenteze ideea de adept al modelui maoist al revolutiei permanente. Vizita trimisului lui Mao parea ca aduce o garantie a politicii de independenta, in fapt o forma de camuflare a rezistentei fata de Moscova . Nu trebuie uitate nici demersurile ulterioare de distantare si aparenta apropiere fata de Occident, stabilirea unor relatii reale cu tarile din lumea a treia. Vizitele lui Willy Brandt, ministrul de externe al Germaniei Federale din august 1967 si a lui Charles de Gaulle intre 14-18 mai 1968 nu fac decat sa ofere aripi politicii lui Maurer si a lui Ceausescu de a stopa intruziunile colosului sovietic si de a optiune o politica economica care sa fie in concordanta cu nevoile si realitatile tarii . Nu in ultimul rand, trebuie adus aminte episodul din august 1968, cand, intre 15 si 17 august se afla in Praga si sustine politica reformatoare a cehoslovacilor, ba mai mult de atat, il infurie pe Brejnev, vazand in ceea ce numim astazi ,,Primavara de la Praga" o infiltrare capitalist-imperialista . Pe 21 august 1968, Ceausescu creeaza un eveniment. Stigmatizeaza public agresiunea si ocupatia sovietica in Cehoslovacia, astfel obtinandu-si singur o faima si o notorietate in strainatate . Ii creeaza o noua figura, cea de ,,erou", un exponent al sentimentului popular de dreptate si libertate, temperat totusi de Goliat, marele frate al Romaniei, pe care nimeni nu avea curajul sa il provoace , pana la conflictul sino-sovietic din 1969.


Fisiere in arhiva (1):

  • Romania si conflictul sino-sovietic.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!