Rolul Burgheziei Romanesti

Extras din referat Cum descarc?

In zilele noastre, de fiecare data cand se dezbate procesul bugheziei, cei mai multi nu reusesc sa faca distinctiile necesare, asociind in mod gresit si inseparabil, in acest trinom, liberalismul si capitalismul cu burghezia, acesta fiind izvorul celor mai mari greseli. Astfel se impune de la sine sa facem deosebirea intre cele trei realitati diferite, care au aparut in cursul veacurilor in mod succesiv, dar care s-au suprapus si confundat abia in cursul secolului al XIX-lea, constituind in aparenta un trinom indestructibil: burghezia, capitalismul si liberalismul.
Burghezia a existat incepand din secolul al XII-lea si a trait vreme de patru veacuri, pana la finele secolului al XV-lea, fara sa se poata vorbi in tot acest rastimp de capitalism si cu atat mai putin de liberalism. Burghezia din aceasta vreme a avut un orizont economic pur comunal si s-a dezvoltat intr-o ambianta politica medievala. 
Cuvantul ,,bourgeois" apare in Franta in secolul al XII-lea. De unde pana atunci, din secolul al V-lea si pana in secolul al XI-lea, unica bogatie era domeniul rural, din secolul al XII-lea inainte incepe sa se afirme si bogatia sub forma mobiliara: banii. Burghezii s-au eliberat de sub regimul servitutii rurale cu bani. Burghezul era la acea epoca ,,omul care nu mai voia sa fie legat de pamant" , iar burghezia a fost de la inceput un privilegiu. 
Burghezia a aparut odata cu renasterea comertului si a industriei si cu puterea regala, iar pentru burghezi ,,la origine, banii n-au fost atat de mult semnul bogatiei, cat acela al libertatii". Clasa burgheza avea si atunci ,,posesiunea asupra mijloacelor de productie" si lucra cu salariati, caci ,,conditia insasi a existentei burgheziei este munca platita (altora) in bani". Manoilescu sustine ca nu exista totusi o separatie sociala antinomica intre patroni si muncitorii lor, cei dintai lucrand de-a valma cu cei din urma, desi Aynard vorbeste si de existenta unor mari mijloace de productie ale burghezilor si a unor mari burghezii.
In toata aceasta faza medievala a existentei sale, burghezia conduce si organizeaza munca manufacturiera in cadrul comunal, munca ce se desfasoara nu cu scopul castigului de bani, ci cu acela al satisfacerii nevoilor colectivitatii. Forma aproape unica de productie urbana era mica celula a meseriasului, iar integrarea acestor celule se facea in corporatii, cu binecunoscuta lor rigiditate si strictete. Dar, pe langa functiile sale economice, burghezia medievala implinea in cadrul restrans al comunei si functii politice conducatoare.
Asadar, burghezia medievala a existat timp de patru secole, din secolul al XII-lea pana in al XV-lea, inainte de aparitia capitalismului (a carui forma primitiva Sombart o situeaza in secolele XVI-XVIII) si bineinteles cu mult inaintea capitalismului liberal care este o creatie a secolului al XIX-lea. Conceptia economica tipica pentru aceasta faza a fost corporatismul.
Cu inceputul secolului al XVI-lea au aparut cele dintai manifestari economice si sociale pe care cercetatorii contemporani le clasifica drept capitaliste. Burghezia capitalista care a trait de-a lungul secolelor XVI-XVIII a avut un orizont economic national si s-a dezvoltat in ambianta politica a monarhiei absolutiste. Capitalismul inseamna o forma de productie care nu se dezvolta in functie de nevoile colectivitatii, ci in functie de beneficiul urmarit de proprietarii intreprinderilor si se caracterizeaza prin dihotomism, adica prin existenta a doua tipuri de producatori: unii care poseda instrumentele de productie si ceilalti care sunt salariatii celor dintai. Capitalismul s-a suprapus peste burghezie, dezvoltand si mai mult caracterul functional primitiv al acesteia, care este organizarea productiei manufacturiere. Mai mult, spiritul de intreprindere s-a suprapus peste cel burghez traditionalist si a dat nastere spiritului capitalist. Prin urmare, burghezia capitalista care a succedat celei medievale a existat timp de trei secole (sec. XVI-XVIII) in faza capitalismului primitiv si inaintea capitalismului liberal din secolul al XIX-lea. Conceptia economica tipica pentru aceasta faza a fost mercantilismul.
La finele secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea a aparut liberalismul ca doctrina si conceptie integrala de viata. Liberalismul, cu toate consecintele sale, s-a suprapus burgheziei capitaliste, aducand ca element nou o mare libertate economica si politica. Acest element nou, suprapus celor vechi, imbunatateste bughezia cu principiul liberei concurente si al neinterventei puterii publice in viata economica. Burghezia capitalista a devenit atunci burghezie liberala capitalista ce a avut un orizont economic mondial si s-a dezvoltat in ambianta politica a constitutionalismului democratic. Conceptia economica tipica pentru aceasta faza a fost principiul ,,laissez faire". 
Concluzia care se degaja din aceasta scurta infatisare a fazelor istorice ale burgheziei este aceea ca burghezia este o clasa sociala aproape milenara, a carei functie principala este organizarea muncii si productiei pe baza posesiunii instrumentelor ei. Burghezia capitalisto - liberala, care reprezinta forma de apogeu a acestei clase sociale, reuneste elemente eterogene si suprapuse, de o vechime inegala: elementului burghez propriu - zis (functia de organizare a muncii si productiei manufacturiere pe baza posesiunii instrumentelor ei) i s-a suprapus intai elementul capitalist (ideea beneficiului intreprinzatorului ca unic mobil al economiei si separatia producatorilor in doua clase distincte), iar mai pe urma elementul liberal (ideea de libera concurenta si de neinterventie a puterii publice) .


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Burgheziei Romanesti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!