Revolutia de la 1821

Cuprins referat Cum descarc?

1.Introducere 3
2.Cauzele izbucnirii revolutiei 4
3.Influenta rascoalelor sarbesti si a miscarii eteristilor 5
4.Proclamatia de la Pades-desfasurarea revolutiei 5
5.Concluzii 15
6.Bibliografie 16


Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere 
Inceputul secolului al XIX-lea s-a caracterizat printr-o miscare exceptionala pentru libertate sociala, restructurari interne si afirmare nationala. Generoasele idei ale revolutiei franceze, care sustineau dreptatea si egalitatea sociala. precum si dreptul la autodeterminare a popoarelor oprimate au cuprins intreaga Europa; imperiile absolutiste, lovite de forta geniului napoleonian pareau a fi aproape de prabusire, dar inlaturarea lui Napoleon Bonaparte a impus mentinerea vechilor structuri, insa in Peninsula Balcanica, vointa de libertate, unitate si afirmare nationala era din ce in ce mai greu de stavilit.
La implinirea unui secol de domnii fanariote, societatea romaneasca era impiedicata in dezvoltarea sa fireasca, de existenta unor de institutii si a unei clase politice dominata de coruptie si dorinta de imbogatire rapida prin jefuirea resurselor Principatelor Dunarene, aceasta constituind o permanenta instabilitate. Mentinerea de catre Poarta a domniilor fanariote pastra un sistem de extorcare fara egal in intreaga noastra istorie; cumpararea domniilor costa sume enorme (exemplu elocvent cele 3 milioane de piastri date de Mihail Sutu); banii se obtineau prin venalitatea functiilor, orice slujba avand pretul sau (recordul a fost detinut de Ioan Caragea care a vindut 4762 titluri de boierie pentru care a obtinut 20 de milioane de piastri); impozitele indirecte (vamile si ocnele de exemplu) intrau in vistieria domnului. 
Revolutia de la 1821 condusa de Tudor Vladimirescu reprezinta momentul in care romanii s-au exprimat si au actionat pentru afirmarea drepturilor lor nationale si modernizarea institutiilor interne. Aceasta s-a desfasurat intr-un cadru istoric european dominat de confruntarea dintre legitimismul si conservatorismul monarhic, pe de o parte, si de noile idei liberale generate de Revolutia franceza, pe de alta parte. Dupa infrangerea lui Napoleon al III-lea, puterile europene invingatoare s-au intrunit in cadrul Congresului de la Viena (1814-1815) si, prin hotararile luate aici, au readus pe continent vechea ordine absolutist-monarhica.
Revolutia de la 1821 aduce in fata legimitatea regimului fanariot si retinea responsabilitatea acestuia in degradarea politica, sociala si culturala prin Principatele dunarene. Procesul de renastere nationala in istoria romanilor trebuia sa inceapa cu inlaturarea regimului fanariot. De aceea, Revolutia lui Tudor Vladimirescu are semnificatia unei reveniri la coordonatele istorice nationale, marcand inceputul epocii moderne romanesti.
Societatea romaneasca a avut in perioada moderna o evolutie cu caracter progresiv si cumulativ.
2.Cauzele izbucnirii revolutiei
Cauzele acestei miscari salasluiesc pe de o parte in contradictiile antagonice dintre taranimea aservita si boierime, ca urmare a numeroaselor si apasatoarelor obligatii de renta (claca, dijma, diferite dari) si a abuzurilor ce faceau si mai grea aceste obligatii, in aparitia noilor forte productive si a noilor relatii de schimb si productie care intra in conflict cu cele vechi. Pe de alta parte, dezvoltarea fortelor nationale romanesti cerea imperios scuturarea jugului otoman.
Greutatea fiscalitatiii era resimtita de taranimea libera. Mosnenii si pandurii olteni au fost supusi unor dari in bani greu de platit si amenintari de a fi asimilati cu clacasii.
Monopolul comercial otoman limitat dar nu desfiintat, ingradirea circulatiei marfurilor prin numeroasele vami din interior cauzau mari prejudicii negustorimii si starneau nemultumirile acesteia.
Motive de nemultumire aveau si boierii concurati si chiar indepartati din dregatorii de elemnetele greco-levantine ce se inmultisera pete masura. Cresterea nemultumirilor populare, accentuarea contradictiilor dinlauntrul claselor dominante sau manifestat puternic la sfarsitul deceniului al II-lea si inceputul deceniului al III-lea al secolului al XIX-lea. Marea majoritate a poporului era profund nemultumita de regimul social politic fanariot, de relatiile de productie sociale care pastrau inca vechiul caracter feudal. Nu numai taranii, dar si targoveti erau profund interesati de schimbarea vechii oranduiri, in dezvoltarea schimbului de marfuri si a productiei pe noile fagasuri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Revolutia de la 1821.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!