Relațiile Moldovei cu Țara Românească de la Mircea cel Bătrân Până la Dimitrie Cantemir

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Primele tratate de recunoastere a suzeranitatii otomane au fost semnate de Mircea cel Batran, domn al Tarii Romanesti (1417) si Petru Aron, domnul Moldovei (1456). Aceste tratate au fost denumite capitulatii in traditia istorica, ele avand semnificatia rascumpararii pacii de catre domnii romani fata de sultanii otomani.

Prin aceste tratate, domnii romani aveau obligatii materiale (tributul anual, darurile - peschesuri, ajutoare materiale pentru armatele otomane) si obligatii morale (ca vasali ai sultanului, domnii romani respectau politica externa otomana). In schimb, Imperiul Otoman se angaja sa nu atace teritoriul romanesc, ci din contra sa-l protejeze, sa nu intervina in politica interna si sa nu desemneze voievozi. Suzeranitatea otomana asupra Tarilor Romane a avut doua grade de intensitate.

Intre sec. XV - XVII, Tarile Romane si-au pastrat o autonomie completa, iar unii voievozi au reusit pentru o perioada de timp sa recastige independenta prin declansarea unui razboi antiotoman. In sec XVIII, Tarile Romane si-au pierdut multe dintre drepturile de autonomie prin instaurarea de catre otomani a domniilor fanariote; tara nu mai alegea domn, nu mai avea armata proprie, comert liber sau politica externa.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Relatiile Moldovei cu Tara Romaneasca de la Mircea cel Batran Pana la Dimitrie Cantemir.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 585 cuvinte
Nr caractere:
7 977 caractere
Marime:
12.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Românilor
Tag-uri:
istorie, relatie
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Sus!