Relațiile dintre Iuliu Maniu și Carol al II-lea

Extras din referat Cum descarc?

Relatiile dintre Iuliu Maniu si Carol al II-lea au evoluat de-a lungul timpului, iar de aceea trebuie sa urmarim mai intai succint raporturile dintre cei doi inainte de 8 iunie 1930, cand Carol revine in tara si devine regele Romaniei.
Iuliu Maniu a fost printre putinii care a fost impotriva renuntarii principelui Carol la indatoririle de succesor al tronului in 1926. Astfel, odata cu infiintarea Partidului National Taranesc in octombrie 1926, Iuliu Maniu si-a stabilit printre obiectivele prioritare repunerea in drepturi a lui Carol, fiind convins ca principele mostenitor era victima uneltirilor lui Ionel Bratianu, seful Partidului National Liberal, care avind o mare influenta asupra regelui Ferdinand, se temea ca odata cu o viitoare venire la tron a lui Carol ii va scadea influenta. Aceasta atitudine a lui Iuliu Maniu era alimentata nu numai de convingeri personale, cat mai ales de convingeri politice, avand in vedere adversitatea dintre Partidul National Liberal condus de Ionel Bratianu si Partidul National Taranesc condus de Iuliu Maniu.
In acest sens, Iuliu Maniu a cerut o audienta la scurt timp dupa constituirea Partidului National Taranesc, prin care vroia sa discute cu regele Ferdinand repunerea in drepturi a lui Carol, dar audienta i-a fost refuzata. Cu toate acestea, Iuliu Maniu a obtinut permisiunea sa mentina legatura cu Carol in vederea unei reveniri in tara, cu conditia sa renunte la Elena Lupescu. 
Lupta lui Iuliu Maniu pentru readucerea lui Carol in tara s-a intensificat dupa moartea regelui Ferdinand in iulie 1927 si cea a lui Ionel Bratianu cateva luni mai tarziu, in noiembrie 1927. Dar eforturile lui Maniu erau ingreunate de un element important: Elena Lupescu. Iuliu Maniu il sprijinea pe Carol sa vina in tara doar in contextul in care renunta la legatura sa cu Elena Lupescu, ceea ce viitorul rege nu era dispus sa faca. Cu toate acestea, pe 6 mai 1928, Iuliu Maniu a incercat sa il readuca pe Carol in tara cu prilejul Marii Adunari Taraniste de la Alba-Iulia, dar fostul principe a fost impiedicat de autoritatile din Anglia sa plece cu avionul spre Romania.
Dupa preluarea mandatului de prim-ministru la 10 noiembrie 1928, in urma demisiei lui Vintila Bratianu, revenirea principelui Carol era iminenta, dar din cauza problemei cu Elena Lupescu au decurs foarte greu discutiile intre Carol si Iuliu Maniu.
Vazand ca nu ajunge la o intelegere cu Iuliu Maniu, Carol si-a pregatit revenirea in tara prin intermediul altor persoane. Cu toate acestea, prim-ministrul stia despre intentiile sale. Intrebat in mai 1930 asupra pozitiei pe care ar adopta-o in cazul in care principele Carol ar veni in tara, Iuliu Maniu a spus ca in timpul vacantei politice de pe timpul verii ii va face o vizita lui Carol la Paris pentru a discuta toate detaliile revenirii, dar pana atunci ar trebui nu ar trebui sa intreprinda nici o actiune.
Peste o luna, pe 4 iunie 1930, Victor Precup a venit la Iuliu Maniu sugerandu-i sa sprijine restauratia cat mai repede. Maniu a spus din nou ca cel mai bine ar fi ca principele sa mai astepte cateva saptamani, dar in cazul in care se va decide sa faca singur acest pas, nu ii va pune nici o piedica.
In consecinta, Carol nu a mai asteptat, iar pe 6 iunie 1930 a revenit in tara. In mod normal, Carol intrase in acel moment ilegal in tara, iar guvernul ar fi trebuit sa ia masuri. In plus, Iuliu Maniu jurase credinta regelui Mihai atunci cand a preluat mandatul de prim-ministru in anul 1928.
Cu toate acestea, a dat dovada de o oarecare demnitate prezentandu-si demisia in seara de 7 iunie. In realitate, Iuliu Maniu a renuntat la conducerea guvernului pentru a nu fi el cel care isi asuma raspunderea pentru un astfel de eveniment. Guvernul a fost preluat de un alt national-taranist, Gh.Gh. Mironescu, care a fost numit doar pentru a anula actul de la 4 ianuarie 1926, iar Carol al II-lea a devenit rege. La cateva zile, Iuliu Maniu a luat cuvantul in parlament, iar in cadrul discursului a aprobat anularea actului de la 4 ianuarie 1926 si i-a facut cele mai bune urari noului rege. 
Initial, regele a dorit sa formeze un guvern de concentrare ( peste partide ), dar nu a reusit datorita numarului mare de taranisti din parlament, astfel ca pe 14 iunie, Iuliu Maniu a primit misiunea de a forma un nou guvern, iar liderul national-taranist nu a refuzat propunerea.
La 12 august 1930, Elena Lupescu a sosit in tara fara acceptul lui Iuliu Maniu, iar liderul taranist i-a reprosat regelui ca si-a incalcat promisiunea data atunci cand a venit in tara, aceea de a rupe legatura cu Elena Lupescu. Regele Carol al II-lea a negat prezenta acesteia in tara, iar Iuliu Maniu si-a prezentat demisia in semn de protest, dar regele nu i-a acceptat-o.
Iuliu Maniu a incercat sa faca un compromis si i-a propus regelui sa faca incoronarea impruna cu Elena, fosta sotie, de care divortase in 1928. Carol al II-lea a refuzat categoric aceasta propunere din cauza relatiilor foarte reci cu fosta sotie, iar Iuliu Maniu si-a prezentat din nou demisia guvernului, iar de aceasta data i-a fost acceptata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatiile dintre Iuliu Maniu si Carol al II-lea.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!