Regele Ferdinand I si Constitutia din 1923

Extras din referat Cum descarc?

,,Adunarea nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptati de la Alba Iulia, in ziua de 18 noiembrie (1decembrie) 1918, decreteaza unirea acestor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania.''
( Rezolutia Adunarii Nationale de la Alba Iulia, 1 decembrie 1918)
Anul 1918 a marcat incheierea procesului de formare a satatului national unitar roman , ca urmare a Unirii Basarabiei, Bucovina si Transilvania cu propria-mama. Conferinta Pacii de la Paris a confirmat, prin tratate internationale, destramarea imperiilor multinationale din Europa si aparitia de noi state sau intregirea teritoriala a altora, intre care si Romania. 
Evolutia tarii noastre in perioada interbelica a demonstrat ca actele de Unire au avut consecinte pozitive asupra intregii societati, pe multiple planuri: economic, cultural, politic.
Viata politica din Romania a fost puternic marcata de introducerea votului universal . Constitutia a fost modificata im iulie 1917, iar decretul-lege pentru reforma electorala a aparut in noiembrie 1918. Se prevedea ca Adunarea Deputatilor sa fie aleasa prin vot universal, egal, direct, secret si obligatoriu de toti barbatii majori (peste 21 de ani). Pentru Senat se cerea varsta minima de 40 de ani. 
Se cuvine precizat faptul ca si actele de Unire contineau dezideratul votului universal. Astfel, Declaratia privind unirea Basarabiei cu Romania, din 27 martie 1918, prevedea ca alegerile parlamentare ,,se vor face pe baza votului universal, direct si secret''. Rezolutia Adunarii Nationale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 cerea: ,,Infaptuirea desavarsita a unui regim curat democratic pe toate terenuril vietii publice. Vot obstesc, direct, egal, secret, pe comune, in mod proportional, pentru ambele sexe, in varsta de 21 de ani''. 
Unirea de la 1918 a dus la intarirea potentialului economic al Romaniei, a crescut conditiile necesare fructificarii la scara nationala a bogatiilor soului si subsoului, a acesntuat ponderea industriala in ansamblul economiei nationale. Legaturile economice traditionale au capatat un cadru geografic-statal adecvat, au fost lichidate barierele vamale ridicate de fostele imperii pe teritoriul romanesc, ceea ce a asigurat pietei interne o deplina unitate. 
Politica guvernala s-a caracteriat prin aplicarea doctrinei ,,prin noi insine'', care viza asigurarea independentei economice a Romaniei, modernizarea structurilor economice nationale, prin cesterea interventiei statului in viata economica, fapt reflectat si in sporirea ponderii ministerelor economice in struuctura guvernamentala. 
In monentul cand regele Ferdinand s-a suit pe tronul Romaniei (27 sep.-10 oct.1914) , Europa era in plin razboi mondial. El izbucnise din cauza asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand-mostenitorul coroanei hasburgice (Austriei) si a sotiei sale, a fost ultima criza din seria celor care au premers marele razboi. Arhiducele a fost asasinat la Sarajevo de catre Gavrilo Princip , care facea parte dintro organizatie secreta numita ,, Mana Neagra ", la 15/28 iunie 1914 . A fost cel mai plauzibil pretext pentru cercurile oficiale de la Viena de a declansa razbouil contra Serbiei. Dupa formula ,, totul sau nimic'', cancelaria de la Viena nu s-a aratat dispusa la compromis, si a declarat razboi Serbiei la 15/28 iulie 1914 . In ,,saptamana tragica'' au intrat in conflict, una dupa alta, toate marile puteri: la 18/31 iulie 1914, Rusia se mobilizeaza si sustinand Serbia, decreteaza mobilizarea generala, in replica, Germania, aliata cu Austro-Ungariei, declara, la 19 iulie razboi Rusiei si, apoi, o zi mai tarziu, la 20 iulie1914, Germania invadeaza Belgia si la 21 iulie/3 august, declara razboi Frantei; la 22 iulie -4 august, Marea Britanie declara razboi Germaniei; la 24 iulie/ 6 august, Austro-Ungaria declara razboi Rusie ; Franta declara razboi Austro-Ungariei (11 august 1914), urmata de Anglia (12 august 1914); la 23 august 1914, Japonia declara razboi Germaniei (prin acest act, conflictul european devine mondial); Turcia declara, la 12 noiembrie 1914, razboi Triplei Intelegeri ; iar la 23 mai 1915, Italia declara razboi Austro-Ungariei; in 14/27 august 1916, Romania a intrat in razboi alaturi de Tripla Alianta (Antanta), iar la 6 aprilie1917 si Statele Unite ale Americii intra in razboi impotriva Puterilor Centrale . In 11 noiembrie 1918, la ora 05.00 s-a semnat actul de armistitiu la Rethondes si, astfel, la ora 11.00 dimineata, razboiul a luat sfarsit. Subiectul temei nu impune o tratare de detaliu a faptelor petrecute pe teatrele de operatiune. Combatantii razboiului au fost Antanta si Puterile Centrale .


Fisiere in arhiva (1):

  • Regele Ferdinand I si Constitutia din 1923.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!