Pronunciamentul de la Blaj și Impactul Său Asupra Evoluției

Extras din referat Cum descarc?

Pronunciamentul a fost o declaratie politica exprimata deschis impotriva unui sistem guvernamental maghiar coordonat cu cel austriac care si-a tras seva si argumentatia direct din programul national de la Blaj, din mai 1848, afirmandu-si o continuitate ideologica clara si puternica cu acesta, dar si atasamentul fata de legislatia si sistemul de stat din vremea lui Anton von Schmerling. Acesta, desi caduc si inlaturat inca din 1865, a recunoscut, pe baza Diplomei din octombrie 1860, a Patentei din februarie 1861 si a legilor Dietei din Sibiu din 1863-1864, trecuta si ea in nefiinta politica, acelasi program pasoptist romanesc spre marea satisfactie a romanilor din Marele Principat al Transilvaniei. 
Pronunciamentul a marcat de fapt un moment al confruntarii politice dintre natiunile maghiara si romana si sistemele de stat propuse de acestea intre 1848-1868. Consideram ca o retrospectiva si o privire comparatista a evolutiei lucrurilor ne ofera posibilitatea de a efectua reconstituirea mecanismului intim ce a declansat conflictul pe baza unei incompatibilitati programatice evidente si creionarea tacticilor de actiune si conduita politica in perioada celor 20 de ani, nu numai intre romani si unguri, dar si intre toate natiunile negermane si nemaghiare din Monarhie si cele doua metropole, Pesta si Viena. 
Liberalii unguri si-au impus in primavara si vara anului 1848 regimul politic pe baza centralismului maghiar de stat, si-au transformat monarhul in rege constitutional al Ungariei, care semnase si sanctionase legile unguresti din martie, aprilie si iunie 1848, tot asa cum devenise si imparat constitutional al Austriei. In ,,primavara popoarelor" din martie 1848, vremurile politice s-au ,,imprimavarat" in sens concret parlamentar doar pentru cele doua natiuni bogate si puternice, ungurii si austriecii, deoarece cehii, de pilda, n-au reusit 
sa-si instaureze un guvern responsabil national si sa-l transforme pe monarh in rege constitutional la Praga, pentru ca structura Monarhiei sa devina trialista. Dar, nici celelalte natiuni negermane si nemaghiare, ce totalizau majoritatea etnica din cei cca 36 milioane de locuitori nu au reusit sa-si puna in functiune in viata de stat programele lor politice ce i-ar fi conferit o structura federalista. In primavara si vara lui 1848 in Monarhie a functionat un regim dualist partial si, din fericire pentru germani si nemaghiari si de scurta durata, care a fost inlaturat in toamna in urma razboiului survenit intre cele doua metropole, Pesta si Viena, din cauza nerezolvarii unor probleme legate de unitatea diplomatica, militara si financiara. Cehii Palacky, Reiger si alti conducatori politici au sustinut ca dualismul a fost inlaturat si sub presiunea miscarilor si rezistentelor antidualiste declansate pe plan militar si national intre mai-octombrie 1848. 
In 1848 miscarile nationale ale romanilor din Marele Principat din Transilvania si cele ale romanilor din Banat, Crisana, Maramures, Partium se desfasoara separat prin Adunarile de la Blaj si Lugoj. Deputatii romanilor din partile vestice militeaza zadarnic pentru drepturi nationale colective in parlamentul din Pesta, iar romanii ardeleni, dirijati de gruparea majoritara condusa de Barnutiu, prefera sa apeleze la Monarh pentru ratificarea programului national, exprimandu-si rezervele fata de Dieta din Cluj si autoritatile constitutionale ungare. Dupa sanctionarea uniunii Transilvaniei cu Ungaria, in pofida protestelor romanesti si sasesti autonomiste, Saguna este trimis de regele constitutional al Ungariei cu o recomandare catre guvernul si parlamentul din Pesta de recunoastere a nationalitatii si limbii romanilor din Transilvania, dar tratativele esueaza lamentabil si in toamna, o data cu izbucnirea conflictului militar austro-ungar, se declanseaza si razboiul national al romanilor din Transilvania contra centralismului maghiar de stat ce se desfasoara paralel cu insurectiile sarbe, croate si slovace, izbucnite in primavara. Intr-un fel conduita sau tactica elitei politice romanesti din 1848 prefigureaza sau schiteaza cele doua tactici, activismul si pasivismul, fara sa le defineasca sau sa le delimiteze clar ca atare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pronunciamentul de la Blaj si Impactul Sau Asupra Evolutiei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!