Problema plagiatului in mediul academic romanesc - Cazul Olivian Mastacan

Extras din referat Cum descarc?

Tema plagiatului a reusit, in cea de-a doua decada a secolului XXI, sa acapareze mediul jurnalistic romanesc, deservind totodata si ca arma in cadrul jocurilor politice realizate de catre persoane publice, televiziuni dar si de catre publicatii. De asemenea, plagiatul s-a acutizat si in mediul academic, unde acuzatiile privind insusirea unor idei fara a respecta principiile dreptului de autor, cunoaste o dezvoltare facilitata si de diversificarea mediului online, de aparitia in format electronic a cartilor dar si a programelor care au rolul de a regasi similitudini in textele analizate. Conform Dictionarului de neologisme, a plagia defineste actiunea de ,,a lua, a fura ideile, expresiile, inventiile cuiva si a le prezenta drept creatii proprii, a publica pe numele sau fragmente din lucrarea altuia, a comite un furt literar" . 
In privinta legislativa, Legea nr. 206/2004 stabileste normele de conduita, standardele de etica care trebuie respectate, iar o incalcare a acestora o reprezinta plagiatul .
La nivelul elevilor si studentilor romani situatia este una incerta, plagiatul, la nivel liceal mai ales, daca nu este incurajat, totusi este tratat ca un fenomen necesar in pregatirea intelectuala a tanarului. Fiind student la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza" din Iasi consider ca primul an de studiu a fost marcat de nenumarate necunoscute, plagiatul fiind inca o dilema pentru tanarul membru al lumii academice, si de cele mai multe ori acesta ajunge in situatia de a fi incapabil sa-si finalizeze ,,referatele" care i-au fost atribuite spre realizare si expus astfel sa apeleze la plagiat. Printre cauzele care determina un astfel de comportament se afla la baza invatamantul liceal, unde elevului nu ii sunt expuse un bagaj minimal de cunostiinte cu privire la redactarea unei lucrari, ci este supus acelorasi comentarii si referate regasite in carti special concepute cu acest rol, dar mai ales pentru noua generatie se apeleaza la plagiatul online, ambele situatii avand rolul de a limita cugetul tanarului.
In preintampinarea unor astfel de situatii cand studentul este pasibil de plagiat, a fost realizat de catre de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) si Societatea Academica din Romania (SAR) un ghid de scriere academica pentru studenti, si in care sunt prezentate detaliat cele 4 tipuri de citare utilizate la nivel international dar si cel propus de Academia Romana . Astfel, studentului ii este prezentata situatia in care ideea sa se poate regasi in multiple surse, insa este sfatuit sa citeze acele surse chiar daca nu a preluat ad litteram ci a trecut prin filtrul gandirii sale acele informatii, pornind de la ideea de baza regasita si la alti cercetatori. 
De asemenea si in cadrul universitatilor sunt prevazute reglementari pe care studentii sunt obligati sa le respecte, acestea fiind prevazute de un Cod de Etica si aplicate prin intermediul unei Comisii de Etica. In art.22 alin. 1 din Codul de Etica si Deontologie Profesionala al Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza" din Iasi stabileste ca: ,,Este interzis si se sanctioneaza plagiatul sub orice forma. Plagiatul semnifica insusirea integrala sau partiala de catre o persoana a unei opere literare, stiintifice, a ideilor ce apartin altei persoane si prezentarea acestora drept creatie personala" .
Prezenta plagiatului in mediul academic romanesc nu este o noutate a secolului XXI, acesta fiind prezent si in secolul trecut, la Iasi chiar inceputul de secol fiind acaparat de Cazul de plagiat al profesorului A. C. Cuza care ar fi apelat la furtul literar in realizarea lucrarea ,,Despre poporatie", lucrare in baza careia A. C. Cuza ar fi obtinut postul universitar dar si recunostinta Academiei Romane ce a decis premierea cercetarii. Cei care au contestat originalitatea cercetarii lui A. C. Cuza au fost un grup de evrei, printre care se numara si jurnalistul Constantin Graur, iar in cadrul presei romanesti a vremii, acuzele erau vazute drept o incercarea de defaimare a imaginii lui A. C. Cuza, cunoscut anti-semit al perioadei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Problema plagiatului in mediul academic romanesc - Cazul Olivian Mastacan.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Periodice
Coravu, Robert, Ce este plagiatul si cum poate fi prevenit (daca se doreste), in Revista Biblioteca, nr. 2/2013.
Lucrari speciale
Marcu, Florin, Dictionar uzual de neologisme, Editura Saeculum I.O., Bucuresti, 1997
Mastacan, Olivian, Pedeapsa capitala in dreptul romanesc. Origini si evolutie., Editura Bibliotheca, Targoviste, 2008.
Idem, Pedeapsa capitala in dreptul romanesc, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010.
Poenaru, Iulian, Contributiuni la studiul pedeapsei capitale, Editura Academiei Republicii Socialiste Romania, Bucuresti, 1974.
Site-uri de internet:
http://www.uav.ro/files/documente/legislatie/15.%20Legislatie%20activitate%20de%20cercetare/LEGE%20nr%20206%20din%202004%20buna%20conduita%20in%20cercer%20st%20dezv%20tehn%20si%20inovare.pdf
http://www.romaniacurata.ro/wp-content/uploads/2017/07/Ghid-de-scriere-academic%C4%83-pentru-studen%C8%9Bi.compressed-1.pdf
https://www.uaic.ro/wp-content/uploads/2013/12/3CoduldeEtica.pdf 
http://www.ziuaveche.ro/exclusiv-zv/dezvaluiri-exclusiv-zv/plagiatul-lui-eugen-barbu-un-mare-scandal-scriitoricesc-in-timpul-lui-ceausescu-284281.html/
http://cne.ancs.ro/wp-content/uploads/2014/04/Hotarare-1497-Raport-final-1496.pdf
https://www.valahia.ro/images/documente/Raport%20de%20analiza%20sesizarea%2045%20din%2014.09.2012.pdf
http://cne.ancs.ro/wp-content/uploads/2014/04/Hotarare-1497-Raport-final-1496.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!