Primul război mondial

Extras din referat Cum descarc?

Cauzele si inceputul razboiului. La finele sec. al XIX-lea principalele tari capitaliste trec la o etapa superioara de dezvoltare - capitalismul monopolist. Proce!sul de concentrare a productiei si a capitalului a dus la aparitia marilor monopoluri industriale si bancare, carora le apartinea rolul hotarator in viata economica. Concurenta capitalista se plaseaza pe o noua treapta, transformandu-se intr-o lupta a gigantilor, arena ei devenind intreaga planeta. Se ducea o lupta inversunata pentru pietele de desfacere a productiei, investirea capitalurilor, acapararea surselor de materie prima si a fortei de munca ieftine, stapanirea coloniilor.
Un grup de state mari (Anglia, Franta, Rusia) deja impartise coloniile si sferele de influenta intre ele, spre ce tindeau si alte state, in primul rand, Germania, incep pregatirile pentru reimpartirea acestora. Dar era imposibil sa fie efectuate schimbari pe harta lumii fara a declansa un razboi mondial. Germania, devenind cea mai dezvoltata tara din Europa, din punct de vedere industrial, stramtoreaza de pe pietele internationale alte puteri, inainte de toate Anglia, care erau cointeresate in slabirea puterii statului german, vazand in el un concurent economic periculos. Doleanta lor putea fi realizata numai in urma unei ciocniri violente. Cea mai ostila concurenta s-a desfasurat intre Anglia si Germania - cele mai dezvoltate tari europene. Neintelegeri si contradictii se iscase si intre Franta si Germania, Rusia si Germania, Rusia si Austro-Ungaria, Franta si Italia. Deci se poate afirma ca principala cauza a razboiului mondial a constituit-o lupta pentru zone de influente geostrategice, piete de desfacere si colonii.
Marile puteri europene se grupeaza dupa principiul de interese, formand doua coalitii politico-militare antagoniste: in anii 1879-1882 Germania, Austro-Ungaria, Italia constituie Tripla Alianta, iar in 1893-1904-1907, Rusia, Franta si Marea Britanie creeza Antanta.
Ambele blocuri cautau sa atraga de partea lor alte state nealiniate, prin di!ferite promisiuni, ceea ce agrava si mai mult situatia internationala si crea pericolul dezlantuirii unui razboi european, in Europa s-a desfasurat o intensa cursa a inar!marilor, prima furisandu-si pregatirile de razboi Germania, care dorea declansarea lui cat mai rapida, pentru a demonstra superioritatea sa militara. Germanii intelegeau ca resursele lor economice, naturale si umane limitate, in comparatie cu cele ale Antan!tei, nu le vor permite sa obtina victorie intr-un razboi de lunga durata, cu atat mai mult pe doua fronturi. Dandu-si seama de posibilitatile sale, Germania intentiona sa-i distruga pe rivalii principali pe rand. in acest scop este elaborata conceptia "razboiului fulger", in baza ei fiind intocmite planuri de razboi concrete. Franta trebuie zdrobita in doua luni, apoi Rusia. Anglia, care nu avea armata terestra, era incapabila de una singura sa impiedice Germania sa-si realizeze scopurile si, dupa infrangerea aliatilor sai, trebuia, conform calculelor nemtilor, sa capituleze, in felul acesta, in termeni scurti, militaristii germani planuiau sa finiseze razboiul victorios.


Fisiere in arhiva (1):

  • Primul Razboi Mondial.rtf

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!