Politica ceausista a reproducerii

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 2
Cum s-a hotarat soarta a mii de femei 3
Marturii ale vedetelor "epocii de aur" 5
Marturii la diferite nivele sociale 7
Vieti condamnate de decretul 770 9
Statistici 11
Concluzii 13
Bibliografie 14


Extras din referat Cum descarc?

In Romania esecul comunismului a fost cel mai socant, dezastrul economic cel mai adanc si conditiile de trai cele mai inumane. Natura eratica a procesului luarii deciziilor, gustul pentru proiecte economice grandioase si adularea deliranta a conducatorului si a ideilor lui irationale au sfarsit prin a impinge tara la dezastru si au nascut o societate monstruoasa, in care supunerea si frica au luat locul demnitatii, iar minciuna pe al adevarului. Umilinta, lipsurile si opresiunea s-au adunat, fara ca un sfarsit, oricare ar fi fost el, sa fie intrevazut. 
 Cu timpul, in Occident se punea, din ce in ce mai insistent, o intrebare: "Care este punctul limita?" De la oameni de rand la experti, toti se intrebau cata suferinta vor mai indura romanii pana sa se revolte si sa se elibereze. Nimeni nu putea da un raspuns. De multe ori se credea ca oamenii au ajuns la limita suportabilului, dar curand incepea sa para ca o asemenea limita nu exista. Toata lumea era surprinsa aparenta inertie si pasivitate a romanilor, un palid raspuns gasindu-se in istoria, psihologia sociala sau realitatea dura a vietii cotidiene a natiunii. 
 In anii 70 si 80 s-au facut eforturi intelectuale de a se gasi particularitatea regimului Ceausescu. Pentru unii, era Stalinism primitiv. Altii adaugau o tenta de traditie bizantina la totalitarismul communist classic, iar o a treia categorie vorbea de o societate - erzats, de pseudo-orice, inclusive un pseudo-neo stalinism 
 Cum s-a hotarat soarta a mii de femei
 Prima interzicere a avorturilor in Romania dateaza din 1948, pentru ca in 1957 ele sa se legalizeze, iar in 1966 sa fie interzise din nou. Abrogarea interzicerii avea sa se faca in decembrie 1989, fiind una din principalele masuri luate la cererea oamenilor iesiti in strada. Decretul din 1966 a fost modificat de-a lungul anilor, in 1972 scazand la 40 de ani varsta femeilor care puteau face avort, in 1984, varsta crescand la 42 de ani, iar in 1985 ridicandu-se la 45 de ani. Tot in 1985 a fost interzisa si comercializarea, in farmacii, a contraceptivelor. In 1977 a fost inventata si taxa pe burlacie, adica "contributia angajatilor care nu au copii"oe, iar in 1985 a fost majorata, ajungand la 10% din salariu. Taxa era platita indiferent daca persoana era casatorita sau nu
 Sursa de inspiratie a lui Ceausescu in planificarea demografiei a fost China maoista. Daca Mao introdusese controlul asupra fertilitatii in scopul reducerii populatiei, Ceausescu viza "realizarea unor sarcini sporite": minimum patru copii in fiecare familie. 
Conform marturiei lui Dumitru Popescu, fost secretar cu propaganda, decretul antiavort a fost adoptat pentru ca liderul roman se voia conducatorul unei mai mari multimi de oameni. Cresterea natalitatii - cu o rata anuala anuntata de 18-20% - implica mecanisme asemanatoare planificarii din domeniul economic. In 1967, rata fertilitatii totale s-a dublat fata de anul precedent, ajungand la maximul de 3-7 copii nascuti in medie de o femeie, pentru perioada de dupa 1944, in Romania. In 1973 insa, rata fertilitatii totale revenise la nivelul de 2-4 copii nascuti in medie de o femeie. In anii ce-au urmat s-a mentinut la cotele de dinainte de adoptarea decretului. 
Ideea decretului a fost comunicata de Ceausescu membrilor CPEx in timpul unei vacante petrecute pe litoral. Conform marturiei lui Alexandru Barladeanu, unul dintre participanti, lucrurile au decurs astfel: "La un moment dat, Ceausescu a ridicat pe neasteptate problema avorturilor: sustinea ca trebuiau interzise. A adus si cifre de la Ministerul Sanatatii din care reiesea cati copii pierduse natiunea din cauza avorturilor. Eu imi dadeam seama ca interdictia va aduce implicatii sociale, dar el se grabea sa ajunga conducatorul unei tari cu 30 milioane de locuitori. I-am spus atunci sa nu ne pripim, sa


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica ceausista a reproducerii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Ratiu Ion, Romania de astazi, pag 181, ed Expres, Londra,1977
2. Videnie Nicolae , Securistii partidului, pag 31-35, ed Polirom, Bucuresti,2002
3. Kligman Gail, Politica duplicitatii, pag 271-275, ed Humanitas, Bucuresti, 2000
4 Romania Libera, Sambata 30 Septembrie 2006
5 Jurnalul National, Scanteia , 10 Aprilie 2009
6 Ziarul evenimentul zilei ,Sandra Scarlat , 25 Aprilie 2005


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!