Personalitatea Domnitorului Stefan Cel Mare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Stefan al III-lea, supranumit Stefan cel Mare (n. 1433, Borzesti - d. 2 iulie 1504, Suceava), fiul lui Bogdan al II-lea, a fost domnul Moldovei intre anii 1457 si 1504. Perioada domniei 1457 - 1504 Era fiul lui Bogdan al II-lea si nepot al lui Alexandru cel Bun, din familia domneasca a Musatinilor (sau Musatestilor), intemeiata de Margareta-Musata, mama lui Petru I (1374-1392). Musatinii moldoveni erau inruditi cu neamul valah al Basarabilor, care a dat Munteniei mai multi domni celebri: Mircea cel Batrin, Vlad Dracul, Vlad Tepes.

Mama voievodului este doamna Oltea. In spatele fiecarui barbat puternic se ascunde o femeie inteligenta. Dupa moartea sotului ei, Bogdan al II-lea, Maria-Oltea si-a crescut fiul, Stefan, pentru a deveni domnitor. Se considera ca primul nume - Maria - a fost luat spre sfarsitul vietii, cand s-a calugarit, iar cel de-al doilea - Oltea - vine din zona Olt, loc de unde se tragea ea. Documentele sunt zgarcite in ceea ce priveste originile ei, de aceea a ramas loc de presupuneri si legende fabuloase.

Casatoriile: Stefan cel Mare a avut trei casatorii: cu Evdochia de Kiev, cu Maria de Mangop si cu Maria Voichita, fiica lui Radu cel Frumos, domnul Tarii Romanesti, fratele lui Vlad Tepes.

Toate erau de rang princiar, descendente din mari familii domnitoare, intre care cea de-a doua, Maria de Mangop, chiar urmasa familiei imperiale bizantine a Asan-Paleologilor. Evdochia din Kiev este prima sotie a domnitorului Stefan cel Mare si sora cneazului Simion Olelkovici. Casatoria a avut loc la data de 5 iulie 1463 si a luat sfarsit prin moartea Evdochiei.

Maria din Mangop este a doua sotie a domnitorului Stefan cel Mare.

Ca si prima casatorie a domnitorului se va termina prin decesul sotiei sale.

Maria Voichita este cea de a treia sotie a domnitorului Stefan cel Mare, fiica lui Radu cel Frumos.

Casatoria a avut loc in anul 1473. Din dragostea lor s-a nascut Alexandru, primul fiu al lui Stefan, ctitorul bisericii Adormirea din Bacau.

Fii si fiice Prima sotie, Evdochia (cu care s-a casatorit la 5 iulie 1463) i-a nascut doi feciori, Alexandru si Petru, si o fiica, Elena, fiul cel mai mare, Alexandru, fiind favoritul domnitorului.

A doua sotie, Maria de Mangop, cu care s-a casatorit in 1472 i-a nascut doi baieti: Ilie si Bogdan.

A treia sotie, Maria-Voichita l-a nascut pe Bogdan, ajuns domn al Moldovei dupa moartea lui Stefan cel Mare - s-a aflat pe tronul tarii din 1504 pina in 1517. Bogdan a avut doua surori: Ana, moarta de timpuriu, si Maria, casatorita cu un print polon.

Fiu natural al lui Stefan a fost si Petru, copilul Mariei Rares din Hirlau. Petru Rares a domnit in doua rinduri: 1527-1538 si 1541-1546. ?Domnia lui Stefan cel Mare si Sfant in Moldova a avut loc in perioada cuprinsa intre anii 1457-1504. Domnia sa, de aproape jumatate de veac, este cea mai frumoasa perioada din istoria Moldovei, niciodata tara nu a fost mai intinsa, mai respectata si mai bogata.

??Portretul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Personalitatea Domnitorului Stefan Cel Mare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
9 888 cuvinte
Nr caractere:
47 186 caractere
Marime:
335.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Românilor
Tag-uri:
stefan cel mare, domnie, moldova
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Sus!