O zi din secolul XX - 30 Decembrie 1947

Extras din referat Cum descarc?

In tara noastra desfiintarea regimului politic burghez si trecerea puterii de stat in mainile clasei muncitoare,aliata cu taranimea muncitoare si cu ceilalti oameni ai muncii,au avut loc in mod treptat,in cadrul revolutiei democrat-populare din anii 1944-1947. 
Procesul de cucerire a puterii de stat de catre oamenii muncii,a inceput la 23 august 1944,odata cu doborarea dictaturii militare-fasciste,atunci cand partidele comunist si social-democrat au obtinut primele locuri in noul guvern,si s-a finalizat in linii mari la 30 decembrie 1947 prin abolirea monarhiei si proclamarea Republicii Populare Romane.
Ziua de 30 decembrie 1947 parea sa se incheie fara a fi avut loc vreun eveniment important,cand seara la orele 18,cei care ascultau la radio,aveau sa fie uluiti de stirea ce se transmitea. 
Regele se intorsese din strainatate,la sosirea in gara a fost intampinat de catre membrii guvernului. Din ziarele vremii precum Romania Libera si din ziarele independente care erau mult mai citite decat Scanteia ,s-a aflat ca Regele investise niste ,,inalti chiriarhi'',primind in audienta de prezentare un ministru plenipotentiar.In cele din urma,Regele indeplinea prerogativele constitutionale,asistat de membrii guvernului Petru Groza,iar unul dintre acestia a fost chiar detestata Ana Pauker.La 30 decembrie Regele este chemat la Palat de catre Groza,el fiind la Sinaia acesta vine la Bucuresti . Groza si Gheorghiu-Dej cer sa fie primiti in audienta. Regele ii primeste. Groza il santajeaza pe Rege cu un pistol in mana. Palatul era inconjurat de ,,pandurii'' din Divizia sovietica ,,Tudor Vladimirescu''condusi de catre ministrul comunist al Armatei Emil Bodnaras. Majestatea Sa este santajat sa abdice imediat ,altfel ar fi fost impuscati cei peste o mie de studenti anticomunisti si regalisti.Peste cateva zile Regele insotit de catre Regina Mama Elena si de apropiatii din anturajul regal ,Regele a fost silit sa paraseasca tara si sa ia drumul exilului.Urcand in tren,Majestatea Saa auzit plansul unui soldat roman care lacrima tacut. 
Tototdata ziarele mai informau ca Regele si Regina Mama plecasera la Sinaia la 24 decembrie 1947 sa petreaca sarbatorile,fiind mentionat in ce localitati aveau sa plece de sarbatori inaltii demnitari.Parlamentul intrase in vacanta de zece zile iar sesiunea avea sa se redeschida la 20 ianuarie 1948.Ziarul Scanteia nu era prea citit nici de cei care erau obligati sa se aboneze la el . In capitala a aparut o editie speciala a ziarului Scanteia. Autorul nu a gasit-o in colectia Bibliotecii Academiei Romane.Dar ceea ce s-a intamplat este confirmat in Numarul Special de Anul Nou al acestui ziar,difuzat pe 31 decembrie 1947: ,,Editia speciala a << Scanteii>> anuntand abdicarea regelui este raspandita pe culoare si smulsa dintr-o mana intr-alta.'' Pe 3 ianuarie 1948, dupa lovitura de stat comunista de la 30 decembrie 1947 care a determinat abdicarea fortata a Regelui Mihai, acesta a fost silit de noile autoritati sa paraseasca Romania. Plecarea s-a facut din Gara Regala de la Sinaia, in Trenul Regal, dupa detaliate si umilitoare controale de valori ce s-au facut asupra bagajelor, asupra membrilor Familiei Regale si asupra personalului (singurele bunuri de valoare permise au fost patru automobile, proprietatea personala a Regelui, care au fost incarcate pe un vagon separat). Pe peron, Familia Regala si insotitorii ei au mers la tren printre doua siruri de militari ce fusesera instruiti sa stea cu spatele la Rege, pentru a evita contactul vizual. La plecare, usile si ferestrele Trenului Regal au fost inchise cu obloane, fara vizibilitate, sub stricta paza militara a autoritatilor comuniste. In tren, chiar si painea si fructele ce se gaseau pe masa din vagonul destinat Reginei Elena au fost taiate in bucati, pentru a nu ascunde eventuale bijuterii sau alte obiecte personale de valoare.
Bill Lawrence, corespondentul ziarului New York Times in Romania, a dorit sa asiste la plecarea Familiei Regale, dar acest lucru nu i-a fost permis de catre noile autoritati. El a insistat, privind evenimentele de pe o inaltime din apropiere; reportajul sau despre eveniment a aparut in presa americana cateva zile mai tarziu.
Pistolul care a fost confiscat de catre garzile comuniste aghiotantului regal Jacques Vergotti, la urcarea in tren, nu a mai fost inapoiat.


Fisiere in arhiva (1):

  • O zi din secolul XX - 30 Decembrie 1947.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Ioan Ceterechi,Stefan Lache,Paraschiva Nichita,Gheorghe Surpat,Gheorghe Tutui,30 DECEMBRIE'47.PREMISE SI SEMNIFICATII,Ed.Bucuresti,1972
Eleodor Focseneanu,Doua saptamani dramatice din Istoria Romaniei(17-30 Decembrie 1947),Ed.ALL EDUCATION S.A,Bucuresti,1997.
Andrei- Iustin Hossu,Restituirea adevarului:monarhia constitutionala in Romania 10 mai 1866-30 decembrie 1947,Ed. Universitatii din Pitesti,1998.
https://www.dcnews.ro/30-decembrie-1947-republica-instaurata-ilegal-de-un-parlament-ilegitim-intr-o-sedinta-fara-cvorum_30198.html, accesat in data de 16.05.2017
http://adevarul.ro/locale/constanta/abdicarea-regelui-mihai-monarhia-reprezenta-ultimul-bastion-rezistentei-regimului-democratic-fata-fortelor-comuniste-loiale-moscovei-1_586506605ab6550cb8e345fe/index.html ,accesat in data de 16.05.2017


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!