Monografie Comuna Bogdănești

Extras din referat Cum descarc?

1. Asezare si nume
Localitate din judetul Suceava, comuna Bogdanesti se afla situata pe Valea Moldovei, in partea de sud-est, la 15 km de orasul Falticeni si la 40 km de orasul Suceava.
In nord-est, comuna Bogdanesti se invecineaza cu comuna Vadu Moldovei, in nord cu comuna Baia, peste apa Moldovei, in sud-est cu comuna Boroaia, iar in vest cu comuna Rasca, pe teritoriul careaia se afla si manastirea cu acelasi nume. Situata intre malul drept al raului Moldova si Culmea Plesului, localitatea Bogdanesti a fost altadata un punct important de trecere pe drumul de la cetatea Sucevei sau Baia spre cetatea si manastirea Neamt.
In raport cu marile unitati de relief ale tarii, comuna este situata in partea de nord a Subcarpatilor Moldovei, la contactul a doua unitati geostructurale: unitatea de platforma a Podisului Moldovei si unitatea de orogen a Carpatilor si Subcarpatilor Orientali. Relieful de astazi din zona comunei Bogdanesti este rezultatul actiunii agentilor interni (agenti morfotectonici) desfasurata pe faze, etape si epoci morfotectonice. Evolutia reliefului teritoriului comunei Bogdanesti s-a realizat in doua epoci: epoca precarpatica si cea carpatica. Relieful actual al comunei Bogdanesti a inceput sa se schiteze inca din Sarmatian, de indata ce apele marilor care il acopereau s-au retras spre actualul bazin al Marii Negre. Dintre factorii modelatori, un rol deosebit de activ in crearea si evolutia reliefului l-au avut reteaua hidrografica si procesele de versant. Reteaua hidrografica a constituit cel mai important factor modelator. Initial, ea a avut un caracter consecvent si s-a dezvoltat continuu, atat spre amonte cat si spre aval. Aspectul de astazi al vailor, mai ales al celor subsecvente si al celor secundare, a rezultat in urma a numeroase modificari pe care ele le-au suferit de-a lungul timpului. 
Situat in unitatile geomorfologice Piemontul Rasca, partea de sud-vest, cu altitudini de 450 - 480 m., si culoarul marginal al Moldovei, partea de nord-vest, cu altitudini mai joase de 345 m., teritoriul comunei Bogdanesti poate fi impartit, din punct de vedere geomorfologic, in urmatoarele forme de relief:
o platourile - intalnite in partea de sud a regiunii, la altitudini de 400 - 460 m., au latimi de 200 - 500 m. inclinarea lor generala, pe directia nord-vest - sud-est, prezinta valori de 2?-5? si urmareste inclinarea generala a straturilor geologice.
o versantii - urmaresc vaile si au lungimi in functie de lungimea acestora. O lungime mai mare o au versantii ce insotesc paraiele Bogdanita (3000-5000 m.) si Rasca (2000-4000 m.). Suprafata versantilor este modelata in intregime de procese deluviale foarte active. Expozitia versantilor este NE, S, SV si V, iar panta lor este variabila, prezentand valori de 5?-10?. Procesul de eroziune intalnit pe versanti este de diferite grade, de la slab pana la foarte puternic, iar alunecarile au o raspandire mare. Scurgerile de suprafata sunt mult reduse si, din aceasta cauza, in cadrul zonelor cu alunecari sunt zone cu exces de umiditate.
o vaile - au carcter subsecvent, orientate pe directia sud-vest - nord (valea paraului Bogdanita), cu o deschidere de 30 - 70 m., iar valea paraului Rasca este orientata pe directia vest - nord-est, cu o deschidere de 150-350 m.
o lunca - este situata in partea de nord - nord-est a comunei, cu terase slab conturate ale raului Moldova.
o terasa - de 20-30 m. apare pe dreapta vaii Rasca, pana la confluenta cu paraul Moisii, iar in aval, pe stanga, se prelungeste si pe teritoriul comunei Bogdanesti, devenind terasa de confluenta cu Moldova. Terasa de 6-10 m. se inscrie pregnant in peisajul geomorfologic, avand cea mai mare importanta, o buna parte a comunei Bogdanesti dezvoltandu-se pe acest nivel. Terasa de 3-4 m., aparuta in urma lucrarilor de regularizare a raului Rasca, prin construirea canalului de legatura Rasca - Moldova, este mai putin dezvoltata si apare fragmentar, in special in zonele de confluenta. O buna parte a satului Bogdaneasca se afla pe aceasta terasa, care domina cu putin lunca.
Altitudinile cele mai mari se gasesc in extremitatea de sud-vest a comunei, respectiv Dealul Grii si Dealul Moisii (450 m.), corespunzatoare nivelelor de eroziune, si scad treptat spre nord (350 m.).


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografie Comuna Bogdanesti.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!