Monografia Comunei Comarna

Extras din referat Cum descarc?

CADRUL FIZICO - GEOGRAFIC AL COMUNEI COMARNA
Teritoriul comunei Comarna este situat in partea de sud - est a judetului Iasi, in partea de rasarit a Podisului central Moldovenesc, in subunitatea numita Crestele Prutului. Comuna are o suprafata de 4705, 6569 ha si se afla la distanta de 25 km de resedinta judetului Iasi, pe soseaua judeteana Iasi - Raducaneni - Husi.
In ceea ce priveste alcatuirea, Comuna Comarna cuprinde 4 sate, din care doua mai mari - Comarna la S si Osoi la N - si doua mici - Curagau la V si Stanca la E. Istoria arata ca satele Comarna si Osoi au fost comune de sinestatatoare, autonome si independente care insa au cunoscut unele organizari si reorganizari. 
Limitele comunei Comarna sunt :
- la N comuna Tomesti si Tutora
- la E comuna Prisacani
- la S comuna Costuleni
- la S si S-V comuna Schitu Duca.
Asezarea acesteia in partea central sud - estica a Platformei Moldovenesti - reflecta intregul ansamblu structural in care se incadreaza - si situarea intre paralelele 47? si 15' latitudine nordica si 27? si 53' longitudine estica - coordonate geografice pe care se inscrie si judetul Iasi - au determinat pe cuprinsul judetului Iasi existenta a doua tinuturi naturale:
- un tinut de podis inalt, puternic valurit - relief format prin eroziune si sedimentare - acoperit de paduri de fioase, la V si S
- un tinut de silvostepa la N si E.
Aceste zone, prin caracteristicile lor, au facilitat locuirile umane inca din cele mai vechi timpuri, oferindu-le un cadru ecologic deosebit de puternic.
Pe teritoriul comunei Comarna se distinge relieful structural si petrografic - constituit din platouri inalte de intindere medie: Podis, Baba Rosie, Dealul Doamnei - si relieful cuestiform - altitudini reduse din cauza eroziunii puternice si a stratelor relativ usor de indepartat: Dealul Sarata, Andres, Stanca si Curagau - care este influentat de complexitatea retelei hidrografice ce a dat nastere la vai subsecvente. Caracteristic este abruptul cuestiform ce stajuieste artea standa a vaii Jijiei, adica Coasta Prutului Mijlociu, insotita de numeroase alunecari si prabusiri stabilizate prin plantatiile silvice de pe Dealul Stanca, Paraleu sau Sarata. Relieful comunei este alcatuit din roci moi, preominand argilo-nisipoase cu cuverturi subtiri de luturi loesoide printre care se intercaleaza roci dure.
Clima Comarnei se incadreaza in arealul climatului temperat continental specific tarii, dar cu nuante si influente specifice reliefului deluros cu amplitudini termice mari si precipitatii medii anualte limitate. Aceasta se datoreaza predominarii maselor de aer continental de origine asiatica, rece in timpul iernii, calde si uscate in timpul verii. Astfel ca, precipitatiile sunt de 545,8 mm media multianuala, iar temperatura medie anuala de 9,4? C.
Ca si pe teritoriul judetului si comuna are o vegetatie variata: vegetatie de silvostepa - arbori si arbusti: ciresul, paducelul, alunul, porumbarul, trandafirul salbatec - si vegetatia zonelor colinare, de podis - paduri cu stejari, carpeni, ulmi, tei sau fraseni-.
Fauna este strans legata de specificul invelisului vegetal, astfel ca in paduri se intalnesc mamifere ca veverita, caprioara, mistretul, vulpea, iepurele, lupul si pasari ca mierla, ciocanitoarea, cucu, turturelele, barza, lisitele, si numerosi betraceni si pesti in iazurile din sesul Comarnei.
Diversificarea invelisului de sol pe teritoriul comunei Comarna este conditionata in primul rand de relief, care, prin altitudine, fragmentare sau varietatea tipologica a formelor expozitionale genereaza o mare varietate a conditiilor de pedogeneza. Astfel, cele mai raspandite soluri sunt cernoziomurile, caracterizate printr-o fertilitate ridicata si o folosire intensa in agricultura, apoi se mai resgasesc solurile podzolice brune in partea nordica a Podisului Central Moldovenesc, solurile argiloiluviale cenusii favorabile culturlor de vita de vie si pomilor fructiferi, solurile interzonale intalnite pe sesurile si pe versantii erodati de procesele diluviale si insotite de soluri hidromorfe si halomorfe, precum si de soluri slab dezvoltate indeosebi la sesuri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografia Comunei Comarna.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!