Memorandul

Extras din referat Cum descarc?

O data cu incheierea dualismului austro-ungar din 1867, romanii din Transilvania au primit o grea lovitura, desconsiderandu-li-se toate drepturile nationale castigate. Cu toate ca romanii compuneau majoritatea precumpanitoare a populatiei Transilvaniei, politicienii maghiari s-au folosit de toate mijloacele de care dispuneau, in vederea deznationalizarii romanilor.
Romanii transilvaneni nu puteau accepta situatia si astfel au continuat lupta pentru autonomie si egalitate in drepturi cu celelalte nationalitati din Imperiu. Ajunsi la concluzia ca orice incercare de conlucrare cu parlamentul de la Budapesta ramane imposibila, reprezentantii politici ai romanilor transilvaneni decid sa se adreseze lui Franz Iosif, in calitatea sa de imparat al Austriei si Mare Principe al Transilvaniei si nu cea de rege al Ungariei, pentru a-l informa cu privire la situatia lor.
In perioada moderna, pentru romanii din Transilvania, elaborarea de documente politice, inaintate curtii imperiale de la Viena, devine treptat forma practica de lupta pentru emanicipare nationala si sociala. 
Programele politice ale romanilor din Transilvania, de la celebrul Supplex Libellus Valachorum (1791) pana la Memorand, marcheaza o evolutie clara a ideologiei politice nationale, de la ideea integrarii in constitutia Transilvaniei, pana la autodeterminarea ca natiune de sine statatoare in cadrul unui stat federal.
Ideea redactarii unui memoriu asupra intregii cauze a romanilor din Transilvania, care sa fie adresat opiniei publice din tara si din strainatate si care sa fie inaintat imparatului, apare inca din anul 1870, dupa cum reiese din scrisoarea adresata de Ioan Ratiu lui Iosif Codos la 22 mai 1870. 
O data cu unificarea Partidului National Romania din Transilvania din anul 1881, se consolideaza miscarea nationala din Transilvania si se remarca o radicalizare a lucrarilor si hotararilor Conventiei nationale. Este ales un Comitet Central, format din 12 membri, care au rolul de a informa opinia publica straina cu privire la situatia romanilor din Transilvania. 
Ideea Memorandului a aparut in cadrul Conferintei nationale a PNR, din 3 iunie 1884, fiind reluata in dezbaterile Conferintelor nationale din anii 1887, 1890 si 1892. Alcatuirea si inaintarea Memorandului imparatului devin prioritare in activitatea Comitetului Central al PNR, ceea ce arata inca o data determinarea oamenilor politici transilvaneni.
Concomitent cu Memorandul adresat imparatului, se vorbeste de redactarea unui alt Memorand, care sa fie adresat opiniei publice din strainatate, pentru a explica situatia romanilor transilvaneni, urmand sa fie publicat dupa prezentarea primului Memorand la Viena. 
Acest demers stagneaza datorita pasivitatii unor membri ai partidului si datorita unor neintelegerii din cadrul PNR. O data cu venirea unui val tanar la nivelul conducerii partidului, lucrurile incep sa se puna in miscare. Se remarca activitatea lui Aurel Muresianu, care publica o serie de articole in Gazeta Transilvaniei(1885) sub titlul Romanii, Tronul si opinia publica, pledand pentru alcatuirea si inaintarea Memorandului imparatului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Memorandul.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!