Marea Unire din 1918, Moment Decisiv in Consolidarea Economiei si Pietei Nationale

Extras din referat Cum descarc?

Conflagratia mondiala gasise o foarte mare parte a poporului roman sub stapanirea straina a imperiului austro-ungar si a imperiului rus, care supusesera pe romani unei asupriri sistematice si unei politici de deznationalizare. La randul lor, toti romanii, legati prin unitatea de limba si cultura, prin preocuparile economice, relatiile sociale milenare si o indelungata lupta pentru libertate, tindeau in mod natural si tot mai energic spre realizarea unitatii lor politico-statale.
In conditiile destramarii imperiilor habsburgic si tarist, aceasta lupta de eliberare si pentru unitate statala si-a gasit incununarea in 1918. 
Suferintele si umilintele romanilor, accentuate atat de grav prin conditiile extrem de grele ale Tratatului de pace de la Buftea si care echivalau, practic, cu realizare unui pas important pe calea desfiintarii Romaniei ca stat, mai avusesera inca din primavara o alinare : victoria aspiratiilor nationale ale romanilor din Basarabia. Aici, in aceasta zona romaneasca, rapita de Rusia la 1812, inca din aprilie 1917 luase nastere Partidul National Moldovenesc pe fondul situatiei create de revolutia burgheza din Rusia, care in februarie 1917, rasturnase autocratismul tarist. Prin programul lui, Partidul National Moldovenesc inscria la loc de frunte aceste cuvinte: "De azi inainte suntem slobozi si ne e ingaduit sa fim moldoveni sau, mai bine zis, romani, fii ai lui Traian si urmasi ai lui Stefan cel Mare". 
In evolutia evenimentelor si, mai intai de toate, a procesului luptei national-revolutionare, stimulat de radicalismul luptei politice din fostul Imperiu tarist, inca inainte de victoria bolsevicilor, la Chisinau a fost proclamata "autonomia teritoriala si politica a Basarabiei" (20 octombrie/2 noiembrie). Doua luni mai tarziu, 2/15 decembrie 1917, pornind de la prevederile " Declaratiei drepturilor popoarelor din Rusia" adoptate de Rusia Sovietica, organul legislativ al Basarabiei, Sfatul Tarii, a proclamat "Republica Democratica Moldoveneasca, membra cu drepturi depline in Republica Federativa Democratica Rusa".
Au urmat, apoi, alte trepte pe calea spre afirmarea nationala plenara, marcate prin hotarari adoptate democratic asa cum a fost actul politic din 24 ianuarie 1918 prin care a fost proclamata "Republica Moldoveneasca sloboda, de sine statatoare si neatarnata, avand ea singura dreptul de a-si hotari soarta in viitor" dupa care, liderii nationali ai romanilor din Basarabia au inceput sa se adreseze guvernului roman de la Iasi pe 17 februarie 1918 aducandu-i oficial la cunostinta ca "Republica noastra a rupt orice raporturi de dependenta cu Rusia si s-a declarat cu totul neatarnata... acest act istoric s-a facut cu votul unanim al deputatilor din Sfatul Tarii si cu asentimentul entuziast al intregului popor din Republica Moldoveneasca" .
Dupa aproape o luna si jumatate, cu sprijinul masiv al populatiei, Sfatul Tarii avea sa adopte si ultimul act necesar pentru a repara nedreptatea istorica a raptului tarist din 1812: proclamarea de catre Sfatul Tarii, la 27 martie/9 aprilie 1918, cu o covarsitoare majoritate a membrilor sai, a unirii Basarabiei cu Romania. Solemn si clar, declaratia adoptata afirma: "Republica Democratica Moldoveneasca (Basarabia), in hotarele ei dintre Prut , Nistru, Marea Neagra si vechile granite cu Austria, rupta de catre Rusia acum o suta si mai bine de ani din trupul vechii Moldove, in puterea dreptului istoric si dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure sa-si hotarasca soarta lor, de azi inainte si pentru totdeauna se uneste cu mama sa Romania".


Fisiere in arhiva (1):

  • Marea Unire din 1918, Moment Decisiv in Consolidarea Economiei si Pietei Nationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!