Marea unire

Extras din referat Cum descarc?

Unirea Transilvaniei cu Romania de la 1 Decembrie 1918 reprezinta fara doar si poate evenimentul principal al istoriei Romaniei si totodata realizarea unui deziderat al locuitorilor granitelor vechii Dacii. Aniversam cu respect in fiecare an Ziua Nationala a Romaniei la 1 Decembrie, prilej de rememorare a jertfei inaintasilor si a luptei pentru constituirea statului national roman. Cu acest prilej, discu tam, polemizam, dezbatem cu privire la rolul maselor si al personalitatilor in anul plin de istorie 1918. Unirea din 1918, realizata de niste patrioti vizionari, rivalizeaza palid astazi cu faptele unor personaje contemporane. Tinerii nu prea stiu ce sarbatoresc, cei mai in varsta viseaza la vremurile apuse, iar multi folosesc ziua libera pentru a-si rezolva din problemele restante din cauza serviciului.
Dar sa vedem despre ce evenimente si personalitati este vorba Victoria Antantei, care incepea sa se contureze in 1918 in Europa Occidentala, s-a repercutat si pe frontul din Peninsula Balcanica. Armata generalului Sarrail, care practic era blocata de ani la Salonic, inainta si depasea liniile armatei bulgare. In Romania, la 24 octombrie/6 noiem brie 1918, Guvernul Alexandru Marghiloman isi dadea demisia. I-a urmat un Executiv condus de generalul Constantin Coanda, care proclama remobilizarea armatei romane si la 28 octombrie/10 noiembrie 1918, Romania reintra in razboi. Dupa numai o zi, razboiul lua sfarsit in Europa Occidentala. In partea de rasarit a continentului nostru, dupa armistitiul de la Belgrad, la 31 octombrie/13 noiembrie 1918, operatiunile militare au mai continuat cu intermitente pe teritoriul Ungariei.
Infrangerea militara aducea cu sine destramarea imperiilor multinationale din cadrul Puterilor Centrale. Aceasta erau urmata de intensificarea miscarii nationale a popoarelor aflate pe drumul deplinei autonomii si independente. La 26-28 martie 1918 a avut loc la Roma un Congres al nationalitatilor din Austro-Ungaria, care a votat o motiune, cerand recunoasterea dreptului fiecarei natiuni de a se constitui intr-un stat national independent sau de a se uni cu statul sau national, daca acesta exista deja.
La 27 martie 1918, Sfatul Tarii din Basarabia a votat unirea Basarabiei cu Romania. In vara anului 1918 s-a constituit in capitala Frantei Consiliul National al Unitatii Romane, condus de Take Ionescu, iar printre membri avandu-i pe Vasile Lucaciu, Octavian Goga, dr. Constantin Angelescu si Ioan Th. Florescu. Consiliul a fost recunoscut de catre guvernele Antantei drept exponentul intereselor poporului roman. La inceputul toamnei, Congresul de la New York al romanilor, cehilor, slovacilor, polonezilor, sarbilor, croatilor si rutenilor a solicitat dezmembrarea Austro-Ungariei si eliberarea tuturor popoarelor din cadrul sau.
Evenimentele se precipitau si in Transilvania. La 29 septembrie 1918, Comitetul Executiv al Partidului National Roman a adoptat in unanimitate, ,,in virtutea dreptului national al fiecarei natiuni de a dispune de ea insasi", Declaratia de la Oradea, elaborata de Vasile Goldis, prin care se dorea recunoasterea acestui for ca organ provizoriu de conducere al Transilvaniei. Peste o saptamana, Declaratia ere citita in Parlamentul de la Budapesta de catre Alexandru Vaida Voevod, in timp ce, la Viena, Iuliu Maniu dorea sa mobilizeze 70.000 de soldati transilvaneni din fosta armata austro-ungara, cu care sa mearga in Transilvania.
La 3 octombrie 1918 era publicat de catre imparatul Carol I de Habsburg al Austro-Ungariei manifestul intitulat Catre popoarele mele credincioase, care propunea reorganizarea Austro-Ungariei ca un stat de tip federal de sase state independente (austriac, ungar, ceh, iugoslav, polonez si ucrainean). Imediat a aparut Declaratia Corpului voluntarilor transilvaneni si bucovineni, care a respins manifestul imparatului Austro-Ungariei si a proclamat unirea teritoriilor lor cu Regatul Romaniei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Marea unire.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!