Marea Unire - 1 Decembrie

Extras din referat Cum descarc?

Anul 1918 reprezinta in istoria poporului roman anul triumfului idealului national, anul incununarii victorioase a lungului sir de lupte si sacrificii umane si materiale pentru faurirea statului national unitar. 
Ceea ce la 1600 (prin fapta lui Mihai Viteazul) fusese doar o clipa de vis, la 1 Decembrie 1918 devenea cea mai miraculoasa realizare a acestui popor. 
Unirea tuturor romanilor s-a infaptuit sub sceptrul Regelui Ferdinand I. 
Premisele ce au dus la infaptuirea Marii Uniri 
5 Martie - Se semneaza la Buftea (in apropiere de Bucuresti) Tratatul preliminar de pace intre Romania si Puterile Centrale, pe baza caruia incep la Bucuresti, la 9 martie, tratativele in vederea incheierii pacii. 
27 Martie - Sfatul Tarii de la Chisinau (capitala Basarabiei) hotaraste unirea Basarabiei cu Romania. 
24 Aprilie -Tratatul de pace de la Bucuresti, dintre Romania, pe de o parte, si Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria, Turcia, pe de alta parte. Romania era nevoita sa cedeze Dobrogea,sa accepte rectificari de frontiera in Carpati si sa incheieconventii economice dezavantajoase pentru ea. 
29 Septembrie -Comitetul Executiv al Partidului National Roman, intrunit la Oradea adopta in unanimitate o declaratie redactata de Vasile Goldis prin care se dorea recunoasterea acestui for ca organ provizoriu de conducere al Transilvaniei. 
3 Octombrie -Manifestul Imparatului Carol I de Habsburg - Catre popoarele mele credincioase privind reorganizarea Austro-Ungariei intr-o Federatie de sase state independente (austriac, ungar, ceh, iugoslav, polonez si ucrainean). 
3 Octombrie -Declaratia de raspuns a "Corpului voluntarilor transilvaneni si bucovineni", la manifestul lui Carol I de Habsburg, in care, acestia proclama unirea teritoriilor lor cu Regatul Romaniei. 
12 octombrie, Partidul National Roman din Transilvania adopta Declaratia de autodeterminare, redactata de Vasile Goldis,"in virtutea dreptului national al fiecarei natiuni de a dispune de ea insasi".


Fisiere in arhiva (1):

  • Marea Unire - 1 Decembrie.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!