Luptele Purtate de Tarile Romane in Secolele XIV-XVI, Aspecte Legate de Organizarea Armatei, de Strategie si Tactica Bataliilor lui Mihai Viteazul

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
I. Principalele razboaie de aparare purtate de romani in secolele XIV-XVI 1
1.1. Batalia de la Posada 1
1.2. Batalia de la Rovine 2
1.3. Campania din anul 1444 2
1.4. Campania din 1462 2
1.4. Batalia de la Vaslui 1475 3
1.5. Razboieni (Valea Alba) 1476 3
1.6. Lupta de la Suceava impotriva regatului polon-lituanian 3
1.7. Campania din anul 1538 4
1.8. Campania din anul 1574 condusa de Ioan Vada cel Viteaz 4
II. Organizarea armatei, strategia si tactica bataliilor lui Mihai Viteazul 5
2.1. Organizarea 5 
2.2. Inzestrarea 7
2.3. Strategia si tactica folosita in campaniile militare de Mihai Viteazul 9
2.4. Campania din iarna anului 1594-1595 9
2.5. Calugareni. Campania din vara si toamna anului 1595 11
2.6. Unirea. Campania din Transilvania si campania din Moldova 13
Bibliografie 15


Extras din referat Cum descarc?

I. PRINCIPALELE RAZBOAIE DE APARARE PURTATE DE ROMANI IN SECOLELE XIV-XVI
Marile victorii obtinute in de cursul celor trei secole de lupte aprige duse de poporul roman s-au datorat patriotismului fierbinte si eroismului legendar de care au dat dovada toti cei chemati la arme. Totodata, aceste victorii au fost rezultatul, intr-o masura insemnata, si insusirilor militare deosebite de care au dat dovada mai multi voievozi si comandanti de osti din Valahia si Moldova. Cunoasterea legilor ducerii razboiului in acele vremuri a facut ca multi din comandantii ostilor romane sa dea dovada de un spirit de ingeniozitate cu totul aparte care i-a ajutat sa gaseasca si sa foloseasca pe campul de batalie a celor mai originale si mai eficiente metode si mijloace de lupta. La baza unor asemenea metode, a unor procedee tactice aplicate de osti1e muntene si moldovene in secolele XIV-XVI au stat, de buna seama, anumite traditii anumite obiceiuri sau obisnuinte stravechi. La acestea s-au adaugat altele noi, rod al gandirii militare a conducatorilor de osti si a maselor populare, generate de noile conditii social-economice in cadrul carora se ducea razboiul. In asemenea imprejurari, nu rareori ostiri dusmane numeroase si temute s-au intors cu capete plecate si cu randurile mult subtiate acolo de unde au venit.
1.1. BATALIA DE LA POSADA
Dupa cum se stie, Carol Robert, regele Ungariei, vrand sa nu-si piarda stapanirea asupra teritoriului Tarii Romanesti care se constituise ca stat feudal de-sine-statator, s-a napustit, in anul l330, in fruntea unei numeroase ostiri cu scopul de a prinde sau inlatura pe Basarab I, primul domnitor al Valahiei si in felul acesta sa aduca poporul roman aflat la sud de Carpati Meridionali la starea de ascultare si supunere fata de coroana regala ungara. Voievodul roman nu s-a lasat insa impresionat nici amenintarile trufasului rege ungar, nici de taria ostirii sale. Basarab I dupa ce si-a retras in mod deliberat oastea din fata inamicului si dupa ce a pustiit drumul si regiunea prin care inaintau ostirile, le-a atras pe acestea intr-un defileu ingust dinainte ales si intarit. Sub ploaia de sageti si a ava1anselor de bolovani si trunchiuri de copaci care se pravaleau necontenit asupra ei, oastea regelui ungar a suferit o infrangere zdrobitoare.
1.2. BATALIA DE LA ROVINE
In lupta de la Rovine din anul 1394, Mircea cel Batran s-a dovedit un mare strateg si un abil tactician. Marturiile contemporane atesta ca voievodul roman a adoptat o tactica iscusita pentru a infrange puternica oaste otomana condusa de Baiazid I. Cronicarul L. Chalcocondil remarca ca dupa ce ,,cu multa grija si-au pus la adapost in muntii Brasovu1ui, femeile si copiii", Mircea a atras oastea turca intr-un teren accidental care permitea insa ostilor romane o buna manevrare a fortelor inamice. Dupa o lupta indarjita ostirea lui Mircea cel Batran a obtinut o remarcabila victorie, coloanele otomane fiind nevoite sa se retraga in graba de pe teritoriul Tarii Romanesti.
1.3. CAMPANIA DIN ANUL 1444
Un remarcabil reprezentant al traditiilor militare romanesti la mijlocul secolului al XV-lea a fost voievodul Transilvaniei Iancu de Hunedoara. Dupa ce in anul 1442 a zdrobit armata otomana langa Sibiu, el a conceput planul strategic al campaniei anului 1444 care a culminat cu batalia de la Varna. Primele actiuni de lupta an fost conduse de Iancu de Hunedoara, dupa ce dispozitivul oastei aliate fusese stabilit in urma sfaturilor sale. Desfasurarea bataliei, dupa conceptia si planurile lui Iancu de Hunedoara, ar fi dat probabil castig de cauza armatei aliate daca n-ar fi intervenit mandria unor nobili care 1-au convins pe regele Ungariei, ce se afla in fruntea trupelor aliate, sa-i atace pe turci cu escadroanele formate de ei. Acest atac necugetat, pe care Iancu a incercat sa-1 opreasca, s-a soldat cu moartea regelui, demoralizarea si imprastierea armatei.
1.4. CAMPANIA DIN 1462
Dupa relatarea lui Constantin Mihailovici din Ostravita, participant ca ienicer la campania din 1462, se poate constata ca voievodul Vlad Tepes (1456-1462), a condus efectiv oastea munteana de la inceputul ostilitatilor si pana la sfarsitul lor. Vlad Tepes a dirijat calarimea munteana care a incercat sa-i opreasca pe turci pe malurile marelui fluviu, a supravegheat si hartuit inaintarea turcilor, a condus, personal vestitul atac de noapte dat asupra taberei turcesti.
In fata unui inamic, a carui armata era considerata ca cea mai puternica de la cucerirea Constantinopolului, Vlad Tepes concentreaza toate forte1e pe care tara putea sa i le puna la dispozitie, poruncind ridicarea la marea oastei celei mari. Cu toate acestea, disproportia numerica, coplesitore defavorabila oastei muntene, il determina pe Vlad Tepes sa adopte in timpul razboiului din vara anului 1462 metodele de lupta traditionale in astfel de ocazii, intrebuintate cu succes inca de pe vremea lui Mircea cel Batran.
Pe un drum sistematic pustiit cale de trei zile de mers de la Dunare spre nord, primand necontenit riposta hotarata a unei aparari active si lovita adesea de atacuri surprinzatoare, oastea otomana si macina treptat capacitatea ofensiva. Sesizand demoralizarea care cuprindea armata sultanului Mahomed al II-lea (1451-1481) pe masura ce campania se prelungea, Vlad Tepes pregateste invadatorului prive1istea dezolanta din fata Targovistei voit pustiita o padure de tepi in care erau trasi numerosi turci. Aceasta demoralizeaza complet armata cuceritorului Constantinopolului.
Mijloacele si procedeele de lupta ale romanilor in secolele XIV-XVI erau retragerea populatiei din calea navalitorului si adapostirea ei in munti, incendierea proviziilor si pustiirea teritoriului pe caile de acces ale acestuia, o retragere pe aliniamente dinainte alese, intrerupta de puternice si neasteptate contraatacuri etc. -- s-au dovedit a fi singurul mod de lupta capabil sa dea castig de cauza ostilor tarilor romane in sangeroasele inclestari cu armate puternice si bine instruite. Domnitorii tarilor romane, conducatori ai ostilor acestora (ajuta de comandantii cetelor pe care le aveau in subordine), initiatori si totodata executanti ai felului de lupta pe care am cautat sa-l schitam, ridica. fara indoiala gandirea militara romaneasca pe una din treptele de frunte ale artei militare a timpului.
1.4. BATALIA DE LA VASLUI 1475
Tactic lupta de la Vaslui a fost gandita si condusa de Stefan cel Mare. Voievodul a ales un loc care sa suplineasca inferioritatea numerica a oastei sale, a facut intariri care sa sprijine rezistenta oastei moldovene pe valea Barladului, a amplasat artileria in chip ingenios, si-a distribuit forte1e in asa fel incat sa poata realiza o buna aparare, avand totodata posibilitatea atacului de flanc a lasat sa se desfasoare lupta intre avangarda trupelor turcesti si corpul moldo-secuiesc, macinand capacitatea ofensiva a adversarului, pentru a porunci apoi atacul simulat in flancul stang al oastei turcesti. In momentul in care turcii se pregatisera sa faca fata acestui atac, Stefan insusi conduce oastea moldoveneasca care loveste din spate si flanc oastea inamica, dezorganizand-o si punand-o in deruta. Campania din 1475, cea mai dificila prin amploarea ei, prin problemele complexe de strategie pe care le-a ridicat, a fost castigata de Stefan cel Mare.


Fisiere in arhiva (5):

  • Cuprins.doc
  • Introducere.doc
  • Mihai Viteazul.doc
  • pag. titlu.doc
  • Prima pag.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!