Liberalism - Mod de a Trata Formele de Viata

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere
II. Doctrinele
III. Aparitia. Evolutia
IV. Conceptele fundamentale
V. Tipuri de liberalism
VI. Reprezentati
VII. Etape
VIII. Neoliberalismul


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Problema organizarii si conducerii societatii i-a preocupat pe oamenii politici si pe teoreticienii domeniului politic din cele mai vechi timpuri. In perioada revolutiilor burgheze, precum si in cea post revolutionara, se infruntau in societatea europeana diferite curente de gindire social-politica. Toate erau preocupate de gasirea celor mai bune cai de organizare si de dezvoltare a tarilor respective. Fiecare considera ca proiectul sau exprima adevarata cale pe care trebuie sa mearga societatea. 
,,Liberalism" este un termen nascocit abia acum doua sute de ani, dar se refera la o miscare care s-a conturat in secolele XVII-XVIII. Nu numele este important insa, ci ideea.
E o tema actuala fiind una dintre cele mai vechi conceptii. Ideile liberale au cunoscut o evolutie considerabila. Scopul cercetarii fiind evidentierea deferentelor de la o perioada la alta istorie.
Dar care este ideea liberala- Este oare nucleul ei format din contrastul intre o perspectiva colectivista si una individualista asupra vietii- Perspectiva individualista avuta in vedere ar fi ceva de genul: orice fiinta umana este capabila sa actioneze rational; actiunea rationala implica o cooperare bazata pe avantaj reciproc; oricine actioneaza rational va evita conflictul, pentru ca aduce pierderi intregii comunitati. Cred ca modul acesta de a pune intrebarea conduce direct la o capcana. O capcana care permite sa se afirme ca liberalismul este o iluzie. Iluzia ar fi cea a transformarii oamenilor in individualisti. Acest lucru nu numai ca nu este practic posibil, dar tinde sa strecoare si o contradictie in ideea liberala ca atare, caci este contradictoriu sa afirmi, pe de o parte, valoarea libertatii, iar pe de alta sa impui o anume forma de viata.
Solutia la inconsistenta semnalata anterior este ceea ce filosofii numesc plasarea discutiei la un metanivel. Liberalismul nu este o ideologie, o pledoarie pentru o forma de viata, ci un mod de a trata formele de viata posibile. Orice forme de viata, inclusiv cele colectiviste, sunt admisibile, atata timp cat nu se recurge la violenta pentru impunerea lor. Formele de viata pot fi incompatibile intre ele, dar din varietatea aceasta pestrita, cu neputinta de adus la un numitor comun rezulta un izvor de bogatie pentru toti.
Ideologiile pun in mod fatal accentul pe convingere. Propaganda in favoarea formei de viata favorite este un mod natural de a incerca sa convingi. Iar cand este vorba despre persuasiune ceea ce conteaza este impartasirea concluziei dorite, nu modul in care se ajunge la ea. Ce se intampla atunci in cazul liberalismului- Este atitudinea intelectuala liberala una aparte sau se reduce tot la incercarea de a convinge?
Atitudinea intelectuala liberala pune accentul pe cultivarea mintilor independente, nu pe convingere. Nu este greu sa identificam sursele acestei atitudini intelectuale in Epoca Luminilor. Examinarea independenta a faptelor si argumentelor dobandeste prioritate. Eliminarea erorilor trebuie sa se faca in mod transparent.
Nu ar fi greu sa diversificam distinctiile privitoare la liberalism. Nu cred ca ne-ar fi de mare folos insa acest lucru, din moment ce vom examina mai degraba neincrederea in liberalism, in context romanesc.
Sunt doua lucruri care trebuie precizate. Pe de o parte, textul plaseaza sectiunea despre conceptul de liberalism intre doua sectiuni despre revolutii. Este liberalismul tot o revolutie- Daca examinam atent caracterizarea liberalismului adoptata aici, ar trebui sa ne ferim sa vorbim despre o revolutie. O revolutie schimba atitudini morale, reface formele de viata; liberalismul, in intelegerea adoptata aici, nu privilegiaza nici o forma de viata. Liberalismul nu este o revolutie, ci o solutie la problema revolutiilor - intoleranta si utilizarea violentei pentru a impune o noua forma de viata. Nu intamplator argumentul central in dezbaterea constitutionala americana referitoare la o Carta a Drepturilor (Bill of Rights) a fost acela ca drepturile ofera o cale de a cere in justitie ceea ce altfel ar fi revendicat recurgandu-se la revolta.
Doctrinele politice.
Politologia, stiintele politice opereaza cu categoria sau conceptul de doctrina politica, adica un ansamblu de teze sau cunostinte coerente, calauzite de un principiu unificator sau de un set de principii de transformare a societatii, organic unite si interconditionate. Acestea evolueaza si tind sa orienteze realitatea politica in lumina unor valori care exprima interese si optiuni sociale, economice, ideologice similare, specifice unui grup, unei categorii sociale sau unei clase sociale, intr-un anumit timp istoric.
Doctrina politica, evident, exprima interesele unui anumit grup social, intr-o anumita etapa istorica si defineste pozitia sau conceptia acestuia fata de problemele fundamentale ale organizarii politice. Unii politologi sustin ca "elementele constitutive ale unei doctrine politice sunt doua: asupra situatiei sociale sau /si asupra evolutiei sociale si un ideal social".
Doctrinele politice au rolul de a explica, justifica si argumenta pozitiile si atitudinile grupurilor sociale si ale conducatorilor lor, de a propune idealuri si programe de actiune. Elaborarea lor este influentata de conditiile social-istorice, de nivelul cultural antic, precum si de cerintele progresului istoric.
Pornind de la principiile care stau la baza doctrinelor politice, ele se pot imparti in doua mari categorii: doctrinele politice privind organizarea si conducerea democratica a societatii si doctrine politice privind organizarea si conducerea in mod dictatorial al societatii. 
Din categoria doctrinelor democratice care respecta interesele cetatenilor si au la baza principiile statului de drept fac parte: doctrinele politice liberale si neoliberale care pleaca de la respectarea vointei cetatenilor si conducerea societatii si a statului de drept in care cetatenii se bucura de largi drepturi si libertati, doctrinele politice conservatoare si neconservatoare care au la baza principiul conservarii structurilor existente sau efectuarea unor schimbari cu multa prudenta, insa respecta vointa cetatenilor si a statului de drept, doctrina politica democrat-crestina, care in organizarea si conducerea societatii imbina valorile si normele religiei crestine cu principiile si valorile democratice, doctrinele politice social-democratice: care si ele concep organizarea si conducerea societatii ca o expresie a vointei cetatenilor, pe baza pluralismului politic si a statului de drept, avand insa la baza principiul promovarii intereselor oamenilor muncii in raport cu cei bogati in care statul sa duca o larga politica de protectie sociala, recurgandu-se chiar la limitarea puterii celor bogati.
La categoria doctrinelor ce prevad conducerea societatii in mod dictatorial, nesocotind vointa cetatenilor se includ: doctrina politica fascista, doctrina politica comunista de tip marxist-leninist, precum si doctrine politice rasiste, elitiste, militariste Comun pentru aceste doctrine este ignorarea pluralismului politic, a drepturilor si libertatilor democratice, promovarea fatisa a dictaturii, presiuni si discriminari sociale si rasiale, nesocotirea totala a principiilor statului de drept.
Doctrinele sunt multe, dar nici una dintre ele nu pot si considerate ca sisteme inchise, cu delimitari precise. Doctrinele au elemente comune, in evolutia lor nu pastreaza a anumita puritate de idei. El capata numiri diferite in functie de tari precum: doctrina crestin democrata, social-crestina 
Orice doctrina politica este dublata de o doctrina economica. Doctrinele politice privind organizarea si conducerea democratica a societatii se bazeaza pe doctrine economice de piata libera. Doctrinele politice dictatoriale au la baza doctrine bazate pe economia centralizata, pe amestecul fatis al statului in economie


Fisiere in arhiva (1):

  • Liberalism - Mod de a Trata Formele de Viata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!