Iuliu Maniu

Extras din referat Cum descarc?

Iuliu Maniu a fost un politician roman, deputat in Parlamentul de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al Romaniei, presedinte al Partidului National Taranesc si detinut politic dupa 1947.
Originea si studiile
Iuliu Maniu s-a nascut la 8 ianuarie 1873 in apropiere de Simleu Silvaniei, in localitatea Badacin, comuna Pericei, judetul Salaj, fiu al lui Ioan Maniu si Clara Maniu. Tatal sau, Ioan Maniu (1833-1895), a crescut in casa unchiului, Simion Barnutiu, urmand studiile juridice la Pesta si Viena. In 1865 s-a casatorit cu Clara, fiica vicarului unit Demetriu Coroian, cu care a avut cinci copii: Cassiu, Iuliu, Sabina, Cornelia si Elena.
Iuliu Maniu si-a petrecut copilaria la Simleu Silvaniei si Badacin, a urmat scoala primara la Blaj, absolvind apoi liceul calvin din Zalau. A efectuat studii universitare la Cluj (Facultatea de Drept - 1891-1896), Budapesta si Viena, unde a devenit doctor in drept in anul 1896. Revenit in Transilvania, s-a stabilit la Blaj, unde si-a inceput activitatea de avocat al Bisericii Romane Unite cu Roma, mitropolia din Blaj (1898-1915).
Cariera politica
Imperiul Austro-Ungar
Iuliu Maniu si-a inceput cariera politica in cadrul Partidului National Roman din Transilvania. Debuteaza totodata ca membru, iar apoi presedinte a Societatii Academice ,,Petru Maior", fiind fiind cooptat in 1897, la numai 24 de ani, in Comitetul de conducere al PNR. 
In Monarhia Austro-Ungara, a fost ales in 1906 deputat in Parlamentul din Budapesta, ca si deputat la Vintu de Jos, comitatul Arad, activitatea sa parlamentara dezvaluindu-i curajul si intransigenta. Pe 22 mai 1906 tine primul sau discurs in Dieta de la Budapesta.
In iunie 1915 este incorporat si apoi trimis pe frontul italian, de unde va dezerta in 1918, intorcandu-se la Arad. Impreuna cu personalitati de prima marime ale miscarii nationale romanesti din Transilvania si ale Partidului National Roman, precum viitorul cardinal in pectore greco-catolic, Iuliu Hossu, Gheorghe Pop de Basesti, viitorul patriarh Miron Cristea si altii, Iuliu Maniu a participat hotarator la unirea Transilvaniei cu Romania. Imediat dupa intoarcerea din Italia, Iuliu Maniu este trimis la Viena pentru a negocia drepturile minoritatii romane din Transilvania.
La 18 octombrie 1918 se constituie Consiliul National Roman Central, organ politic unic al romanilor din Transilvania, format din 6 membri PNR si 6 membri PSD. CNRC preia controlul si devine coordonatorul miscarii nationale din Transilvania.
Intre 13-14 noiembrie 1918, la Arad, au loc tratative cu reprezentantii guvernului ungar. Iuliu Maniu soseste la Arad pe 14 noiembrie 1918 si pune capat negocierilor dintre CNRC si Oszkar Jaszi, reprezentantul Budapestei, prin deciderea ruperii Transilvaniei de Austro-Ungaria.
Iuliu Maniu face parte dintre organizatorii Marii Adunari de la Alba-Iulia, din 1 decembrie 1918, unde se va decide unirea Transilvaniei cu Romania. In cuvantarea pe care a tinut-o cu ocazia Adunarii Nationale de la Alba-Iulia, Iuliu Maniu a spus: ,,Privim in infaptuirea unitatii noastre nationale ca la un triumf al libertatii romanesti". 
In cadrul Adunarii Nationale de la Alba-Iulia este adoptata Declaratia de unire a Transilvaniei cu Romania si se formeaza doua organe provizorii: Marele Sfat National cu rol legislativ, condus de Gheorghe Pop de Basesti, si Consiliul Dirigent, un organ executiv, avandu-l in frunte ca presedinte pe Iuliu Maniu, menit sa conduca provincia pana la integrarea ei in regatul Romaniei.
Pe 2 decembrie 1918 este ales in functia de presedinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, functie echivalenta cu cea de guvernator, indeplinind totodata si functia de ministru de interne.
Partidul National Roman din Transilvania s-a unit in 1926 cu Partidul Taranesc al lui Ion Mihalache, constituind Partidul National Taranesc. Iuliu Maniu a fost presedinte al partidului (1926-1933 si 1937-1947) si de trei ori prim-ministru al Romaniei intre 1928 si 1933.
In perioada comunista, in urma unei inscenari, Iuliu Maniu a fost arestat la 14 iulie 1947 de autoritatile comuniste si judecat pentru inalta tradare, fiind condamnat la inchisoare pe viata. Iuliu Maniu este trimis la penitenciarul din Galati, iar in anul 1951 este transferat impreuna cu alti nationali-taranisti la Sighet. Iuliu Maniu s-a stins din viata la 5 februarie 1953 la Sighet, cadavrul sau fiind aruncat intr-o groapa din Cimitirul Saracilor, de la marginea orasului Sighet.
Dorinta lui Iuliu Maniu a fost de a da vietii politice romanesti o dimensiune morala. Pentru Iuliu Maniu, lupta politica era o forma de activitate umana, un exercitiu al democratiei, obiectivul fiind infrangerea adversarului, iar nu lichidarea lui.
Iuliu Maniu a fost unul din cei mai importanti oameni politici dintre cele doua razboaie mondiale. Victima a regimului comunist din Romania, Iuliu Maniu a intruchipat pentru multi romani, in timpul anilor grei ai dictaturii comuniste, simbolul sperantei si al dorintei de libertate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Iuliu Maniu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!