Previzualizare referat:

Extras din referat:

Crizele marocane (1905-1906, 1911) sunt doua incidente europene declansate de incercarea Germaniei de a pune capat controlului Frantei in Maroc si de a restrictiona puterea franceza. In timpul unei vizite in Tanger in 1905, imparatul Germaniei Wilhelm II a lansat o declaratie de sprijin pentru independenta Marocului, in care au fost recunoscute interesele politice speciale ale Frantei in Maroc.

A doua criza a avut loc in 1911, cand un vas de razboi german a sosit la Agadir cu scopul declarat de a apara interesele economice ale Germaniei, in timpul unei revolte locale. Franta a protestat si a inceput pregatirile de razboi, la fel si Marea Britanie, insa in urma unor negocieri a fost semnata o intelegere ce acorda Frantei statutul de protectoare a Marocului. In schimb, Germania a primit o parte dintre teritoriile franceze din Congo.

Criza bosniaca (1905-1908) este o criza internationala, provocata de anexarea provinciilor balcanice Bosnia si Hertegovina de catre Imperiul Austro-Ungar. Rusia a sprijinit Serbia, care a protestat impotriva anexarii si a pretins ca Austria sa cedeze Serbiei o parte din teritorii. Austro-Ungaria, sprijinita de Germania, a amenintat ca va invada Serbia daca aceasta sustine astfel de cereri. Deoarece Rusia nu putea risca implicarea intr-un razboi impotriva Germaniei si a Austro-Ungariei, ea a fost obligata sa accepte anexarea. Desi criza a fost rezolvata fara conflicte armate imediate, ea a contribuit la izbucnirea Primului Razboi Mondial.

Criza balcanica

1912-1913- Razboaiele Balcanice au fost doua razboaie in Europa de sud-est in timpul carora statele Ligii Balcanice (Bulgaria, Muntenegru, Grecia, si Serbia) intai au cucerit teritoriile otomane Macedonia, Albania si majoritatea Traciei, si apoi nu s-au inteles asupra impartirii teritoriilor cucerite. In 1912, Grecia, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, ataca Turcia facand ca prezenta otomana pe continent sa se reduca drastic, doar pana la zona din jurul Istanbulului.

1913- Serbia, Grecia, Turcia si in final Romania se coalizeaza impotriva expansionismului bulgar. Bulgaria este infranta, Serbia (aliata Rusiei) primeste Macedonia, Grecia si Romania ocupa o parte din Bulgaria, Albania se proclama independenta.

ANTANTA PUTERILE CENTRALE

Anglia Germania

Franta Austro-Ungaria

Rusia Bulgaria

S.U.A Turcia

Italia

Japonia

Grecia

Romania

Portugalia

Muntenegru

Serbia

Belgia

Canada

China

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istorie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
384 cuvinte
Nr caractere:
2 080 caractere
Marime:
11.78KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Românilor
Tag-uri:
istorie, germania
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Sus!