Istorie

Extras din referat Cum descarc?

Crizele marocane (1905-1906, 1911) sunt doua incidente europene declansate de incercarea Germaniei de a pune capat controlului Frantei in Maroc si de a restrictiona puterea franceza. In timpul unei vizite in Tanger in 1905, imparatul Germaniei Wilhelm II a lansat o declaratie de sprijin pentru independenta Marocului, in care au fost recunoscute interesele politice speciale ale Frantei in Maroc.
A doua criza a avut loc in 1911, cand un vas de razboi german a sosit la Agadir cu scopul declarat de a apara interesele economice ale Germaniei, in timpul unei revolte locale. Franta a protestat si a inceput pregatirile de razboi, la fel si Marea Britanie, insa in urma unor negocieri a fost semnata o intelegere ce acorda Frantei statutul de protectoare a Marocului. In schimb, Germania a primit o parte dintre teritoriile franceze din Congo.
Criza bosniaca (1905-1908) este o criza internationala, provocata de anexarea provinciilor balcanice Bosnia si Hertegovina de catre Imperiul Austro-Ungar. Rusia a sprijinit Serbia, care a protestat impotriva anexarii si a pretins ca Austria sa cedeze Serbiei o parte din teritorii. Austro-Ungaria, sprijinita de Germania, a amenintat ca va invada Serbia daca aceasta sustine astfel de cereri. Deoarece Rusia nu putea risca implicarea intr-un razboi impotriva Germaniei si a Austro-Ungariei, ea a fost obligata sa accepte anexarea. Desi criza a fost rezolvata fara conflicte armate imediate, ea a contribuit la izbucnirea Primului Razboi Mondial.
Criza balcanica
1912-1913- Razboaiele Balcanice au fost doua razboaie in Europa de sud-est in timpul carora statele Ligii Balcanice (Bulgaria, Muntenegru, Grecia, si Serbia) intai au cucerit teritoriile otomane Macedonia, Albania si majoritatea Traciei, si apoi nu s-au inteles asupra impartirii teritoriilor cucerite. In 1912, Grecia, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, ataca Turcia facand ca prezenta otomana pe continent sa se reduca drastic, doar pana la zona din jurul Istanbulului.
1913- Serbia, Grecia, Turcia si in final Romania se coalizeaza impotriva expansionismului bulgar. Bulgaria este infranta, Serbia (aliata Rusiei) primeste Macedonia, Grecia si Romania ocupa o parte din Bulgaria, Albania se proclama independenta.
ANTANTA PUTERILE CENTRALE
Anglia Germania
Franta Austro-Ungaria
Rusia Bulgaria
S.U.A Turcia
Italia
Japonia 
Grecia
Romania
Portugalia
Muntenegru
Serbia
Belgia
Canada
China


Fisiere in arhiva (1):

  • Istorie.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!