Istoria Monedei si Circulatia Ei pe Teritoriul Romanesc

Extras din referat Cum descarc?

Se stie foarte bine ca monedele au jucat din cele mai vechi timpuri un rol important in societate. Istoria monedelor este veche si bogata in evenimente prezentand diferentieri de la o perioada istorica la alta, de la o civilizatie la alta.
Tocmai de aceea aparitia si circulatia monedelor, in lipsa unor izvoare scrise, ne ofera informatii valoroase despre civilizatiile trecute, si ne ajuta sa intelegem procesele economice, care au avut influente majore asupra evolutiei societatii.
Moneda, prin natura sa specifica a fost destinata sa fie o valoare circulatorie, constituind un instrument de lucru practic deosebit de important in analiza vietii economice, sociale, politice si culturale a societatii omenesti. In cadrul ei, moneda poate fi o masura a valorii, deci un instrument de schimb, poate fi un intermediar al schimburilor si o rezerva de valoare. In acest ultim caz, tezaurele monetare pot furniza informatii pretioase de natura numismatica si economica, privind raportul dintre monedele autohtone si cele care circula concomitent cu ele, orientarea economica a statului respectiv, orientare care este in stransa legatura cu politica externa.
Aparitia, evolutia, raspandirea ei pana la tezaurizare reflecta gradul de dezvoltare a societatii care a emis-o si in cadrul careia circula. In acelasi timp moneda contine numeroase elemente ponderale si de valoare intrinseca, elemente iconografice, heraldice, epigrafice si sigilografice care, pentru a putea fi intelese, necesita vaste cunostinte teoretice si o indelungata experienta practica.
Stiinta auxiliara a istoriei, care are drept obiect de studiu moneda, este numismatica(gr. "nomisma"=moneda). Numismatica are in vedere tipurile monetare, descrierea lor, descifrarea legendelor, materialul din care sunt confectionate, raporturile dintre diferitele categorii de monede, circulatia monetara, alcatuirea corpurilor de monede, etc.
Lucrarea de fata prezinta imprejurarile in care a aparut moneda, punand accent pe necesitatea aparitiei sale, pe formele pe care le-a cunoscut pe parcursul evolutiei, si pe principalele monede, care au circulat pe teritoriul tarii noastre. 
Aceasta lucrare are la baza opera lui Octavian Iliescu ,,Moneda in Romania intre 491-1864", care realizeaza o prezentare succinta a aparitiei si evolutiei monedei pe teritoriul tarii noastre, urmarind din acest punct de vedere dezvoltarea Tarii Romanesti, a Moldovei si a Transilvaniei. De asemenea autorul ofera informatii valoroase despre domnitorii care au batut monede, despre tezaurele gasite in anumite zone ale tarii descriind si tipurile de monede, care pot fi admirate in partea de anexe a lucrarii de fata. Autorul considera ca ,,acest desavarsit instrument de schimb, nascocit de mintea omeneasca(...), este si un mod de exprimare a unor realitati juridice si istorice sau conceptii artistice din alte vremuri."
Cu milenii in urma, oamenii care se ocupau cu cresterea animalelor si cultivarea plantelor, au inceput sa obtina surplusuri fata de strictul necesar existentei. Acest lucru a devenit posibil atunci cand s-a realizat prima diviziune sociala a muncii. Ulterior s-au dezvoltat si anumite meserii(olaritul, prelucrarea lemnului si a metalului), care au dus la cea de-a doua mare diviziune a muncii, si anume, desprinderea mestesugarilor de agricultori. Astfel au aparut intre comunitatile omenesti schimburile de produse, care initial au existat sub forma trocului(marfa contra marfa). Mestesugarii, specializati fiind in anumite meserii, nu-si puteau satisface toate cele necesare traiului din productia proprie. De aceea o parte din produsele muncii lor era destinata schimbului, obtinand astfel produsele necesare.
Trocul avea insa cateva dezavantaje, care ingreunau schimbul odata cu inmultirea marfurilor aduse pe piata. 
In primul rand, pentru valorificarea unui produs, trebuiau gasiti mai intai solicitatori, care detineau la randul lor marfurile dorite in contrapartida. De exemplu, daca un crescator de animale dorea sa schimbe un cal tanar, de trei ani, contra unei carute cu doua roti, el trebuia sa gaseasca in momentul schimbului un meserias, care sa fi produs o astfel de caruta si care sa fi avut nevoie exact de un cal de trei ani. Daca nu, posesorul calului trebuia sa schimbe calul pe o serie de alte produse, pana reusea sa obtina acel produs pe care si-l dorea posesorul carutei.
In al doilea rand, in cazul trocului lipsea un etalon prin care sa se masoare valoarea bunurilor destinate schimbului. De exemplu, daca pe piata se aduceau 100 de produse, valoarea fiecaruia trebuia exprimata prin celelalte 99.
In al treilea rand, in cazul trocului nu se putea imagina o metoda prin care sa se realizeze o acumulare a puterii de cumparare pentru efectuarea de plati viitoare. Daca un cioban dorea sa cumpere in toamna o sanie si cereale pentru a supravietui in iarna, el trebuia sa acumuleze inca din primavara cateva butoaie de lapte si cativa miei, care trebuiau transformati pe parcursul anului in alte produse, astfel incat sa poata cumpara in toamna sania si cerealele.
Tocmai din necesitatea de a gasi un etalon, s-au desprins in perioada de descompunere a comunei primitive, anumite marfuri pe care se puteau schimba toate celelalte. Aceste marfuri au fost diferite de la un trib la altul, existand ca si etaloane: vitele, pieile de vita, uleiul de masline, sclavii, metalele sau pietrele pretioase, argila si ceramica, carapacea de broasca testoasa, dintii de delfin, smoala, lana, sarea, orezul, ceaiul, tutunul, vinul, cacao, portelanul, barcile, cartonul si hartia, cartile de joc etc. Fiecare echivalent avea insa atat avantaje cat si dezavantaje. Vitele, de exemplu, nu erau divizibile, nu constituiau un echivalent exact si stabil. Uleiul de masline cu toate ca era usor divizibil, era greu transportabil. Fierul era usor divizibil si transportabil, dar ruginea si avea o valoare relativ mica. Pietrele pretioase aveau o valoare unitara deosebit de mare, dar erau indivizibile. Se stie ca valoarea pietrelor pretioase creste direct proportional cu patratul greutatii. Daca sunt divizate, acestea evident pierd din valoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoria Monedei si Circulatia Ei pe Teritoriul Romanesc.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!