Istoria Milestii Mici

Extras din referat Cum descarc?

Satele noastre, frumoase, strajuite de dealuri seculare sau rauri ocrotitoare isi deapana istoria din timpuri stravechi. Multe din vestigiile trecutului s-au pierdut in negura anilor, o parte din ele atestate in diverse documente, scrise in piatra sau lemn, in bronz sau pe hartie au fost transmise de la o generatie la alta.
Integrandu-se in istoria tarii, fiecare sat o complecteaza si o intregeste cu istoria pe care o deosebeste de celelalte, cu specificul, traditiile si obiceiurile sale.
Istoria cu clasica sa neindurerare ascunde in tezaurul ei de aur anii de intemeiere a multor sate. Dar satele, asemeni oamenilor, isi contureaza chipul, isi creeaza biografiile.
Pe parcursul a peste cinci secole o bogata biografie si-a creat si satul Milestii Mici. Cind a fost intemeiat acest sat, memoria si spusele oamenilor nu pot da raspuns, insa pe baza analizei documentelor se poate arata prima lui mentionare si aproximativ perioada intemeierii, astfel primele stiri despre sat sunt foarte confuze.
Studiind materialele de arhiva s-au intalnit dificultati, cauza fiind existenta unui alt sat Milesti( azi, raionul Nisporeni), astfel se creau neclaritati despre care sat se vorbeste.
In documentele de la sf. sec XVIII, sec XX pana la Marea Revolutie Socialista din octombrie este intilnit doar ca Milesti.
Din spusele batranilor, satul a inceput sa poarte denumirea de Milestii Mici aproximativ din anul 1922, aceasta explicandu-se prin faptul ca in judetul Chisinau de pe atunci erau doua sate Milesti, cu doua oficii postale diferite, respectiv, erau dificultati in repartizarea postei, astfel satul mai mic ia numele de Milestii Mici.
Mai in toate documentele ce tin de perioada timpurie a satului, actualul Milestii Mici se afla in valea Isnovatului, raulet care si astazi se scurge pe linga cariera de piatra din sat.
Pe parcursul anilor au fost facute mai multe incercari de a arata anul intemeierii satului : in Dictionarul Statistic al Basarabiei (1923), drept an al intemeierii este anul 1600 ; in Enciclopedia Sovietica Moldoveneasca prima data Milestii Mici este mentionat documentar in 1655, insa cea mai timpurie mentiune despre satul Milestii Mici dateaza din 30 martie 1528 si anume Petru Voievod intareste nepotilor lui Lasco din Isnovat doua sate, unul din sus si unul din jos de cheile Isnovatului, si un al treilea, din sus de Salcii.
Se presupune ca satul de jos de capul Cheilor este Ialoveniul de astazi, iar Milestiul este satul mai sus de Salcii. Documentul de fata dovedeste faptul ca satul a existat si mai inainte de aceasta mentiune.
Este demonstrat faptul ca majoritatea localitatilor isi iau denumirea dupa numele boierului sau de la numele proprietarului mosiei pe care era situata localitatea.
Asadar, citeva opinii privind geneza satului sunt expuse mai jos :
30 martie 1528- Petru Rares, Voievodul Tarii Moldovei, daruieste slugii sale Luca si surorii lui dreptul de a-si intemeia mosii in regiunea raului Isnovat. Printre nepotii acestuia se mentioneaza un oarecare "Miile, fiul Musii", care primeste si el o parte din ocina, probabil este unul dintre stramosii satului, de la " Miile fiul Musii" formindu-se pe parcursul vremii denumirea actuala a localitatii Milestii Mici.
1600- La acest an avem o alta varianta de fondare a satului : mare mosier era pe atunci boierul Bantis ( avind mosii in satul Costesti, Pojorani, Hansca s.a) care lasa mostenire fiului sau Milea, mosia de linga sat, fiind mic de statura i s-a zis Cel Mic, de aici si denumirea Milestii Mici, fapt atestat si de legenda despre fondarea satului. 
In 1655 satul este atestat documentar prima data cu denumirea de Milesti, insa amanuntele nu sunt disponibile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoria Milestii Mici.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!