Istoria Mileștii Mici

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3112
Mărime: 39.44KB (arhivat)
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Satele noastre, frumoase, străjuite de dealuri seculare sau râuri ocrotitoare își deapană istoria din timpuri străvechi. Multe din vestigiile trecutului s-au pierdut în negura anilor, o parte din ele atestate în diverse documente, scrise în piatră sau lemn, în bronz sau pe hârtie au fost transmise de la o generație la alta.

Integrându-se în istoria țarii, fiecare sat o complectează și o întregește cu istoria pe care o deosebește de celelalte, cu specificul, tradițiile și obiceiurile sale.

Istoria cu clasica sa neîndurerare ascunde în tezaurul ei de aur anii de întemeiere a multor sate. Dar satele, asemeni oamenilor, își conturează chipul, își creează biografiile.

Pe parcursul a peste cinci secole o bogată biografie și-a creat și satul Mileștii Mici. Cind a fost întemeiat acest sat, memoria și spusele oamenilor nu pot da răspuns, însă pe baza analizei documentelor se poate arăta prima lui menționare și aproximativ perioada întemeierii, astfel primele știri despre sat sunt foarte confuze.

Studiind materialele de arhivă s-au întălnit dificultăți, cauza fiind existența unui alt sat Milești( azi, raionul Nisporeni), astfel se creau neclarități despre care sat se vorbește.

În documentele de la sf. sec XVIII, sec XX până la Marea Revoluție Socialistă din octombrie este întîlnit doar ca Milești.

Din spusele bătrânilor, satul a început să poarte denumirea de Mileștii Mici aproximativ din anul 1922, aceasta explicându-se prin faptul că în județul Chișinău de pe atunci erau două sate Milești, cu două oficii poștale diferite, respectiv, erau dificultăți în repartizarea poștei, astfel satul mai mic ia numele de Mileștii Mici.

Mai în toate documentele ce țin de perioada timpurie a satului, actualul Mileștii Mici se află în valea Ișnovățului, râuleț care și astăzi se scurge pe lîngă cariera de piatră din sat.

Pe parcursul anilor au fost făcute mai multe încercări de a arăta anul întemeierii satului : în Dicționarul Statistic al Basarabiei (1923), drept an al întemeierii este anul 1600 ; în Enciclopedia Sovietică Moldovenească prima dată Mileștii Mici este menționat documentar în 1655, însă cea mai timpurie mențiune despre satul Mileștii Mici datează din 30 martie 1528 și anume Petru Voievod întărește nepoților lui Lașco din Ișnovăț două sate, unul din sus și unul din jos de cheile Ișnovățului, și un al treilea, din sus de Salcii.

Se presupune că satul de jos de capul Cheilor este Ialoveniul de astăzi, iar Mileștiul este satul mai sus de Sălcii. Documentul de față dovedește faptul că satul a existat și mai înainte de aceasta mențiune.

Este demonstrat faptul că majoritatea localităților își iau denumirea dupa numele boierului sau de la numele proprietarului moșiei pe care era situată localitatea.

Așadar, cîteva opinii privind geneza satului sunt expuse mai jos :

30 martie 1528- Petru Rareș, Voievodul Țării Moldovei, dăruiește slugii sale Luca și surorii lui dreptul de a-și întemeia moșii în regiunea râului Ișnovăț. Printre nepoții acestuia se menționează un oarecare ”Miile, fiul Mușii”, care primește și el o parte din ocină, probabil este unul dintre strămoșii satului, de la ” Miile fiul Mușii” formîndu-se pe parcursul vremii denumirea actuală a localității Mileștii Mici.

1600- La acest an avem o altă variantă de fondare a satului : mare moșier era pe atunci boierul Bantîș ( avînd moșii în satul Costești, Pojorăni, Hansca ș.a) care lasă moștenire fiului său Milea, moșia de lîngă sat, fiind mic de statură i s-a zis Cel Mic, de aici și denumirea Mileștii Mici, fapt atestat și de legenda despre fondarea satului.

În 1655 satul este atestat documentar prima dată cu denumirea de Milești, însă amănuntele nu sunt disponibile.

Preview document

Istoria Mileștii Mici - Pagina 1
Istoria Mileștii Mici - Pagina 2
Istoria Mileștii Mici - Pagina 3
Istoria Mileștii Mici - Pagina 4
Istoria Mileștii Mici - Pagina 5
Istoria Mileștii Mici - Pagina 6
Istoria Mileștii Mici - Pagina 7
Istoria Mileștii Mici - Pagina 8
Istoria Mileștii Mici - Pagina 9
Istoria Mileștii Mici - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Istoria Milestii Mici.doc

Te-ar putea interesa și

Strategii de dezvoltare a turismului vitivinicol în Republica Moldova

Introducere Turismul, sub diferitele sale forme, a cunoscut о dezvoltare şi o diversificare accentuată în ultimele decenii astfel încât, la...

Turism gastronomic

INTRODUCERE Multă vreme, până în prima jumatate a secolului XX, gastronomia a fost un apanaj și o preocupare a elitelor. Dar, de prin anii 1950,...

Raționalizarea sistemului decizional în cadrul Mileștii Mici

INTRODUCERE Actualitatea şi importanţa temei cercetate. Studierea procesului luării deciziei a devenit deosebit de actuală pentru managementul...

Bariere în Comunicare

ÎNTRODUCERE Comunicarea reprezintă un sistem deschis, influenţat de extrem de mulţi factori; de aceea, atunci când ne referim la conceptul de...

Mașina pentru combaterea eroziunii solului

Viticultura şi vinificaţia au tradiţii seculare pe aceste meleaguri arse de soare, de ele au depins întotdeauna în mare măsură, bunăstarea şi viaţa...

Turismul Rural în Ialoveni

Introducere Ialoveni este un oraș în Republica Moldova, reședința raionului Ialoveni. Orașul Ialoveni este situat în suburbia capitalei, la 12 km...

Resursele Turistice Naturale și Antropizate ale Republicii Moldova

Istorie Parte integrantă a Europei, Moldova are o bogată istorie. Fiind situată în zona de contact a diferitelor curente culturale şi istorice –...

Itinerar pe circuitul Chișinău - Butuceni - Tipova - Saharna - Mânăstirea Curchi - Capriana - Mileștii Mici

relaxeze. Sejur de durata medie: 3 zile, cu cazare. Numarul de turisti: 25+ Durata excursiei: 2zile 6ore 30min Forma de turism: turism...

Ai nevoie de altceva?