Istoria economiei naționale

Extras din referat Cum descarc?

Prin anexarea Basarabiei, Rusia si-a extins stapanirea asupra unui teritoriu relativ mare cu o populatie crestin-ortodoxa care pana atunci fusese sub suzeranitatea Turciei. Tarismul intelegea ca pentru a-i da politicii sale anexioniste din Europa de Sud - Est un aspect mai atractiv, era necesar ca teritoriul dintre Nistru si Prut, adica Moldova de rasarit, numita de rusi Basarabia din 1813, sa serveasca pentru popoarele balcanice drept exemplu de buna guvernare. 
Prin tratatul de la Bucuresti, din 16(28) mai 1828, ce s-a stipulat intre Sultanul Turciei si Imparatul Rusiei, ca: "Prutul, din locul unde intra in Moldova pana la gurile sale si de acolo, malul stang al Dunarii pana la Chilia si varsarea ei in Marea Neagra, formeaza frontiera celor doua imparatii", "partea din Moldova asezata pe malul drept al Prutului este abandonata si data Sublimei Porti", iar "Inalta Poarta Otomana cedeaza Curtii Imperiale rusesti pamanturile din stanga Prutului".
Astfel Moldova, asezata pe malul stang al Prutului a trecut sub Imperiul Rus, dar nu ca valoare intrinseca, ca un scop definit ci ca o etapa, dintr-o serie de proiecte, visuri si combinatii politice, care in unele momente, faceau sa fie socotita ca o simpla moneda de schimb. 
Dupa cucerirea Basarabiei de catre Rusia tarista, agricultura, industria si comertul au fost supuse in intregime controlului si intereselor acesteia. Anexarea Transnistriei in 1792 si a Basarabiei in 1812 a condus la rusificarea moldovenilor, oprimarea lor, distrugerea culturii romanesti si a spiritului national in aceste tinuturi romanesti.
Rusia tarista a alungat si divanul si domnul Moldovei. Iar in octombrie 1812, cand domnitorul Scarlat Voda Calimachi a revenit la domnie, boierii au protestat contra anexarii Basarabiei la Rusia. Vocea lor insa nu a fost auzita de nimeni. "Vulturul Uralului - scria Ion Nistor - isi infipsese adanc ghearele blestemate in trupul sangerand al Moldovei si nu mai putea fi induplecat de a slobozii prada de la Prut".
M. Eminescu sublinia : "a rostii numele Basarabia e una cu a protesta contra dominatiunii rusesti".
Dupa anexarea teritoriului Moldovei dintre Prut si Nistru, Imperiul Rus a acordat, prin promulgarea in 1818 a "Asezamantului organizarii oblastei Basarabia" o "autonomie" formala care trebuia sa creeze pe noile pamanturi cotropite o baza sociala si un sprijin impotriva miscarii de eliberare nationala. Prin aceasta Rusia tinea sa apara in fata intregii lumi si, mai ales a popoarelor balcanice si a Principatelor Dunarene drept un eliberator de sub jugul otoman. In realitate, insa, Basarabia era condusa de Rusia tarista conform legii adoptate de tar inca de la 7 noiembrie 1775, care prevedea existenta anumitor institutii pentru a carmui guberniile. Conform acestei legi, in fruntea administratiei Basarabiei se afla generalul - guvernatorul, reprezentant al puterii de stat in gubernie. Toate institutiile (armata, jandarmeria, administratia civila, judecatori, organele de economizare) erau obligate sa se supuna generalului - guvernatorului care era investit si cu dreptul de a confirma sentintele inculpatilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoria Economiei Nationale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!