Ion C Brătianu biografie politică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Una dintre personalitatile marcante ale vietii politice din Romania secolului al XIX-lea, Ion C. Bratianu, este considerat fauritorul Romaniei moderne. Participant de frunte la revolutia din 1848 si unirea Principatelor ii revine meritul ca a stiut, in calitate de prim-ministru al tarii, sa conduca tanarul stat roman spre dezvoltare si prosperitate. Pentru a realiza biografia politica a acestui mare roman, este necesara trecerea in revista a principalelor elemente care au dus la formarea sa intelectuala si implicit politica.

Ion C. Bratianu era al cincilea copil al lui Dinca Bratianu si al Anastasiei Tigveanu, nascut in orasul Pitesti la o data necunoscuta cert, dar cuprinsa in intervalul dintre 29 mai si 29 iunie 1821. Avand o copilarie nu prea fericita, tanarul Bratianu, a infruntat de mic asperitatile vietii. El isi amintea despre copilarie ca despre viata amara si aspra la care fusese sortit. Copilarind cu fii de tarani, cunoscuse si pe parintii acestora, le observase reactiile, nevoile, aspiratiile, obiceiurile si credintele Dragostea aceasta fata de propriul avut, de acea mica proprietate aparata impotriva tuturor injonctiunilor cu pretul unor mari dsacrificii, trebuie sa-l fi izbit puternic. Primele contacte avute cu sfera intelectuala au cele din scoala publica din Pitesti deschisa de N. Simonide la 15 ianuarie 1833 Scoala in care a fost dus se afirmase nu numai ca si institutie de invatamant ci mai ales ca un focar de iradiere a constiintei nationale.

In timp ce facea aparte dintr-un escadron de cavalerie condus de fratele sau Teodor, sublocotenentul Ion C. Bratianu, frecventeaza locuri unde ii intalneste pe cei care vor deveni nume importante in societate secolului al XIX-lea: Ion Ghica, fratii Golescu, fratii Nicolaie si Costache Balcescu, Cezar Bolliac, etc Dand dovada de exceptionale calitati in ale invatatului, este trimis la studii in Occident. In momentul plecarii sale in strainatate Ion C. Bratianu, poseda deja principii statornice, convingeri ferme pe care voia sa le desavarseasca in contact cu institutiile occidentalede invatamant superior. La aproape 20 de ani, cauta in universitati nu numai secretele unei meserii ci si mediul intelectual se social adecvat pentru dezvoltarea lui nu numai ca specialist, ci si ca om politic. La Paris il cunoaste pe C. A. Rosetti care exercita asupra lui o influienta tot mai puternica, incercand sa-i puna in valoare diferitele laturi ale personalitatii.

Gratie atractiei exercitate de viata politica franceza, atat de complexa, variata si convulsionata, precum si necesitatii de a se identifica cu un ideal politic, Ion C. Bratianu nu-si limiteaza sederea in Franta doar la studiul matematicii. Observa cu atentie societatea franceza, structurile si mediile sociale ale acesteia, inclusiv pe acelea al muncitorilor din foburgurisi din orase industriale ca Lyon. Prin comparatie, i se contureaza mai clar racilele de care suferea propria-i tara, anacronismul randuielilor sociale, evaluand adevaratele forte ale progresului. Pentru a ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ion C Bratianu Biografie Politica
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
4 230 cuvinte
Nr caractere:
25 553 caractere
Marime:
26.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Românilor
Tag-uri:
Bratianu, politica
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Sus!