Integrarea Dobrogei la Statul Roman - Prim Pas pe Calea Desavarsirii Unitatii National - Statale Romanesti

Extras din referat Cum descarc?

Infaptuirea unirii Moldovei cu Muntenia in anul 1859 a reprezentat un prim pas in directia implinirii visului de veacuri al poporului roman , visul ca toti romanii sa traiasca laolalta intr-un singur stat , sub o singura conducere . 
Ca urmare , unirea Moldovei cu Muntenia si formarea statului national modern a ridicat pe o treapta superioara lupta de eliberare a romanilor aflati sub stapanire straina , iar ideea ca noul stat creat sa devina independent si suveran a canalizat toate energiile viitoare ale noului stat pe aceasta directie . Intreaga evolutie a noului stat de mai tarziu a pus in evidenta caracterul incompatibil si anacronismul suzeranitatii turcesti si , treptat , al protectoratului puterilor europene asupra teritoriilor romanesti . Atunci cand in Turcia miscarea revolutionara se amplifica - deceniul VIII - pentru romani apare sansa de a scapa de suzeranitatea turceasca , sansa pe care romanii o asteptasera sute de ani , careia ii inchinasera multe sperante si suferinte . 
Miscari cu caracter revolutionar ce urmareau sprijinirea romanilor din Principate s-au desfasurat aproape necontenit dar merita a fi evidentiate macar o parte din acestea : 
o Inca din 1850 Ion Ionescu de la Brad constata ca romanii din Dobrogea nu au predat armele cum le cerusera autoritatile otomane ci le tineau ascunse pentru a le fi de folos in caz ca se vor ivi situatii favorabile cauzei urmarite . 
o Pe tot parcursul razboiului Crimeii dobrogenii au furnizat autoritatilor militare si civile romanesti informatii cu privire la trupele si fortificatiile turcesti din Dobrogea . 
o Dupa tratatul de la Paris din 1856 contactul Dobrogei cu Principatele s-a intensificat pe toata intinderea Dunarii sub aspect cultural , politic si national . 
Miscarea de eliberare nationala a popoarelor din peninsula Balcanica s-a intensificat dupa izbucnirea in 1875 a rascoalei populare antiotomane din Bosnia si Hertegovina , ea cunoscand si rascoala bulgarilor - pregatita de un comitet revolutionar pe teritoriul romanesc si cu sprijin romanesc - care a fost reprimata in mod sangeros de catre autoritatile turcesti in aprilie 1876 . 
Ecoul acestor rascoale s-a resimtit in Dobrogea printr-o sporire a incordarii generale si o inasprire a atitudinii autoritatilor turcesti fata de populatia romaneasca - cu toate ca toti erau proclamati ca ,, cetateni otomani " potrivit Constitutiei din 1876 . 
Actiunile militare de pe teritoriul Dobrogei in anii 1877-1878 
Fiind convinsi de sprijinul pe care romanii il acordau luptei bulgarilor si beneficiind de numeroase informatii despre starea de spirit ce domnea in Romania , turcii aduc la sfarsitul anului 1876 noi trupe in Dobrogea , trupe aflate sub conducerea lui Ali Riza pasa - comandantul sef al garnizoanelor din intreaga provincie cu scopul de a intari apararea provinciei . Acestea se stabilesc la Tulcea , Macin , Isaccea , Babadag si Harsova pe frontiera cu Romania unde intreprind ample lucrari de fortificatii . In aceste conditii in care Romania desi isi proclamase neutralitatea fata de evenimentele din Balcani dar nu primise nici o garantie de la Marile Puteri europene , se vedea pusa in situatia ca actiunile militare ruso - turce sa aiba loc pe teritoriul sau . In aceste conditii primejdia putea fi inlaturata numai printr-o alianta cu Rusia , alianta care ii putea asigura si drumul catre independenta de stat mult ravnita . 
Ca urmare au loc tratative secrete cu Rusia la Livadia , in Crimeea , continuate apoi la Bucuresti si finalizate prin semnarea la 4 aprilie 1877 a Conventiei romano-ruse . Aceasta permitea trecerea armatei ruse pe teritoriul Romaniei spre Balcani , in timp ce Rusia se obliga sa respecte ,, drepturile politice ale statului roman , astfel cum rezulta din legile interioare si tratatele existente , precum si a mentine si apara integritatea actuala a Romaniei ". 
Dupa semnarea Conventiei si , dupa trecerea frontierei la 11 aprilie , primele pozitii ocupate de armata rusa au fost cele de la Braila , Galati si Reni . La 22 aprilie / 4 mai 1877 au fost trase primele proiectile asupra Brailei de pe un vas turcesc , urmand un duel de artilerie angajat intre un monitor turcesc si o baterie ruseasca asezata in apropiere de Isaccea . In acelasi timp are loc si o riposta energica din partea bateriilor romanesti ca urmare a bombardarii de catre turci a porturilor si oraselor romtnesti de malul stang al Dunarii .


Fisiere in arhiva (1):

  • Integrarea Dobrogei la Statul Roman - Prim Pas pe Calea Desavarsirii Unitatii National - Statale Romanesti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!